Dragi studenți, stimați profesori și părinți!

Universitatea de Stat din Moldova vă adresează cele mai calde felicitări cu ocazia Zilei Cunoștințelor și a începutului noului an de învățământ.1 Septembrie este una dintre cele mai luminoase și mai frumoase sărbători care se asociază cunoștințelor și dorinței de îmbogățire a acestora. Datorită specificului ei, această zi unește toate generațiile prin simbolistica eforturilor comune și constante întreprinse de fiecare pentru a cunoaște tot ceea ce este nou. În acest an însă pandemia de Coronavirus impune condiții speciale și în cazul acestei sărbători, fiind un test implacabil pentru solidaritate, compasiune și abilitate de a depăși în mod colectiv încercările grele puse în fața întregii umanități și pe care sperăm să-l trecem toți cu brio, cu eforturi consolidate.

Exprimăm recunoștința noastră sinceră tuturor cadrelor didactice pentru înțelegere, dăruire, pentru munca lor titanică și răbdare, pentru jertfire de sine, care capătă conotații aparte în această perioadă dificilă pe care o traversează întreaga umanitate. Fie ca abilitățile și cunoștințele dobândite în noul an de învățământ de către discipolii Dvs. să devină o rampă de lansare pentru creșterea noilor generații de Oameni și Profesioniști!

Studenților le dorim perseverență, aspirații mari, muncă creativă și un nou an de învățământ plin de emoții intense, generate atât de noile cunoștințe, cât și de interacțiunea cu colegii și profesorii, care sperăm să redevină cele de altă dată. Ne exprimăm profunda convingere asupra faptului că sunteți capabili să depășiți toate dificultățile întâlnite, să profitați la maxim de instruirea acordată și să deveniți profesioniști care să-și aducă contribuția de neprețuit la dezvoltarea țării.

Universitatea de Stat din Moldova promovează în continuare ideea că educația rămâne a fi una dintre principalele resurse de dezvoltare a omului și a societății, iar1 Septembrie este sărbătoarea tuturor celor ce participă nemijlocit la procesul de predare-învățare. Pentru profesori, această zi semnifică începutul unei noi etape a activității lor, bucuria de a-și reîntâlni discipolii maturizați și încă o șansă fericită de a-i ghida prin Lumea Cunoștințelor. Pentru studenți, aceasta este o nouă etapă de muncă asiduă, comunicare cu semenii, succese și noi descoperiri.

Convinși de calitatea învățământului în Republica Moldova și de capacitatea sa inovatoare, întreagă comunitate academică a Universității de Stat din Moldova își exprimă siguranța că noul an de învățământ este unul promițător, chiar și în contextul generat de situația pandemică, chiar dacă la ordinea de zi astăzi e problema cum să învâțăm ca să nu ne infectăm, iar în acest sens, la USM sunt luate toate măsurile de protecție necesare. Formatul noului an de studii se află încă în dezbateri și ne dorim cu toții ca restricțiile legate de pandemie să fie scoase și să putem reveni la metodele de învățământ tradiționale, pentru care optează majoritatea societății. Indiferent însă de provocările pe care ni le dictează timpul, rămânem optimiști în a păstra cele mai bune tradiții ale învățământului clasic, dar și a ne adapta la noi forme și metode de învățare cu utilizarea mijloacelor media și online, pe care USM deja le-a implementat și de succesele căreia se bucură. Împreună vom reuși!

Per aspera ad astra!