În urma unei cartografieri minuțioase, participanții vor cunoaște viața evreilor din ghetourile Grodno, Cernăuți și Chișinău din anii 1941-1944. Cu ajutorul metodelor digitale inovative, ei vor porni pe urmele acestei istorii in căutarea răspunsurilor la diverse întrebări: unde exact se afla ghetoul? Cum a fost construit și cum decurgea viața în aceste ghetouri? Ce ne mărturisesc amintirile personale despre această perioadă de timp? Care este astăzi memoria despre aceste ghetouri și care instituții se preocupă de comemorarea istoriei evreilor în aceste orașe?

Participanții vor desfășura împreună cu multiplicatorii societății civile, istoricii și experții IT mai multe ateliere și vor concepe microproiecte în mod individual sau în grup. Rezultatele proiectului vor fi publicate pe o platformă digitală, iar la final vor fi intermediate în școli și diferite instituții de educație.

Conținutul proiectului:

  • Atelier-Impuls (3 zile, sept./oct. 2020)
  • Microproiecte și seminare locale (oct. – nov. 2020)
  • Comunicare virtuală cu participanții din celelalte două orașe (6x întâlniri online)
  • Atelier virtual trinațional (3 zile, nov./dec. 2020)
  • Intermedierea proiectului în școli și instituții educaționale (dec. 2020)

Limbile de lucru vor fi româna, rusa, engleza sau germana.  Drept rezultat al participării cu succes, studenții vor primi certificate de participare.

Condițiile de aplicare şi selectare:

O scrisoare scurtă de motivare în rusă (max. 3.000 semne), expediată la responsabilii de proiect dr. Galina Corman (galina_corman@yahoo.de), dr. Markus Winkler (winkler@ikgs.de) sau Mykola Kuschnir (mkuschnir@ukr.net) până la 7 septembrie 2020. Vă rugăm să ne comunicați motivul de participare la proiect, cunoștințele de limbi străine și locul unde studiați. După concurs veți fi informați despre decizia finală.

Un proiect al Institutului de Cultură și Istorie Germană în Europa de Sud-Est al Universității “Ludwig Maximilian” (München); al Muzeului de Istorie al Evreilor și Culturii Bucovinei (Cernăuți) al Universității Naționale “Jurij-Fedkowytsch” (Cernăuți), al Universității de Stat din Moldova (Chișinău) şi ONG Al treilea  Sector – Centrul  de suport informațional al inițiativelor publice (Grodno)

Proiectul este finanțat de:

Ministerul Federal al Afacerilor Externe din Germania în cadrul Programului „Consolidarea Colaborării cu Societatea Civilă din Țările Parteneriatului Estic și Rusia”

#CivilSocietyCooperation