0 NOUĂ CAPSULĂ – UN NOU MISTER PESTE TIMPURI…

Postat 22/05/2017 in categoria Noutati

Până mai ieri, capsula timpului cu mesajul scris de usemişti în anul 1967 şi zidită într-un perete din blocul 4 al Universității de Stat din Moldova era un mister…  Dezvăluirea acestuia, dar şi evaluarea gândirii într-o altă epocă a fost lăsată pe seama noii generaţii de absolvenţi, cu o libertate a gândirii, uneori chiar şi critică, obişnuiţi să fie trataţi ca de la egal la egal de către profesorii lor într-o societate democratică– drept justificat şi de Procesul de la Bologna prin care profesorul-studentul sunt recunoscuţi ca “doi parteneri egali în cadrul procesului de cunoaştere”.

Desigur, solemnitatea de “desecretizare” a conţinutului mesajului şaptezeciştilor din secolul trecut a fost un tot unitar cu sărbătoarea tradiţională iniţiată de Senatul USM – Gala Performanţelor – aflată la cea de-a şasea ediţie, în cadrul căreia absolvenţii eminenţia au fost premiaţi pentru realizările excelente obţinute. În luările lor de cuvânt a răsunat recunoştinţa lor adresată profesorilor pentru cunoştinţele obţinute, dar şi dorinţa de a-şi continua studiile prin masterat. În continuare, lecturarea mesajului din secolul trecut, care a incitat interesul societăţii, i-a revenit actualului preşedinte al Sindicatului AŞM, dl Andrei Bujoreanu, fost secretar al Comitetului Comsomolului şi reprezentant al tineretului studios ai anilor 1967. Interpretat diferit, străin actualei generaţii, totuşi salutul trecutului îndeamnă, în primul rând, la respectarea tradiţiei întru o reevaluare a timpului peste timpuri.

Un nou mesaj i-a luat locul celui vechi, care, de astăzi, la fel devine taină… Semnat de reprezentanţii actualei generaţii, a fost conservat într-o altă capsulă, zidită ulterior în acelaşi perete, “produsul” urmând să fie desigilat la împlinirea unui centenar de la fondarea USM – în anul 2046. Pe lângă mesajul scris, studenții au pregătit și alte materiale documentare ce certifică dreptul lor la autoguvernare, dar şi participarea activă în crearea imaginii Almei Mater.

În mesajul rectorului Gheorghe Ciocanu, profesor universitar, rostit în cadrul acestei solemnităţi, un loc merituos le-a revenit accentelor axării pe un sistem educaţional de performanţă, a unei continuu asigurări a calităţii prin promovarea unui sistem integru în acest sens, fapt ce va conduce la pregătirea tinerilor specialişti de performanţă, aşadar a edificării de către aceştia a unui viitor mai bun.

 

 

 

1 (2)

2 (2)

3 (2)

4 (2)

6 (2)

7 (2)

8 (2)

9 (2)

10