O PRELEGERE AXATĂ PE RESPECTAREA DREPTURILOR OMULUI

Postat 31/05/2017 in categoria Noutati

În seara zilei de 30 mai 2017, comunitatea Universităţii de Stat din Moldova a fost onorată să audieze prelegerea Secretarului General al Consiliului Europei, Thorbjorn Jangland, care a acceptat să-şi rezerve acest timp ca parte a vizitei sale oficiale la Chişinău.

La eveniment au fost invitaţi să participe studenţi şi profesori de la Facultatea Relaţii Internaţionale, Ştiinţe Politice şi Administrative, deputaţi în Parlamentul R.M., reprezentanţi ai corpuilui diplomatic acreditaţi în R.M., reprezentanţi mass-media etc.

În mesajul de salut adresat oficialului european, dna prorector pentru relaţii interanţionale, conf. univ. Angela Niculiţă a subliniat în mod special despre importanţa majoră, ca fapt istoric, a producerii acestui eveniment anume la Universitatea de Stat din Moldova, instituţie care se axează şi pe pregătirea în cadrul unui şir de specializări a viitorilor diplomați și lideri politici, astăzi reprezentaţi şi de tinerii de la FRIŞPA, conţinutul prelegerii urmând să fie solicitat în continuare de unii dintre cei prezenţi ca şi reflectare, analiză, dar şi dezvoltare a acestui subiect în teze de licenţă, master și doctorat, astfel contribuind cu valoroase opinii la susţinerea în continuare a aderării statului Republica Moldova la Uniunea Europeană. Or, „prelegerea de astăzi este un eveniment mult aşteptat, apreciat şi ca deschidere în cazul în care vorbim de valorile europene a căror promovare ne priveşte în mod direct, cu atât mai mult cu cât viitorii specialişti, pe care îi formăm, au ca obiectiv descoperirea, studierea şi asimilarea cunoştinţelor în domeniile diplomaţiei, comunicării şi a dezvoltării relaţiilor internaţionale”, a ţinut să accentueze dna prorector Angela Niculiţă, asigurându-l pe dl Thorbjorn Jangland că este binevenit mereu la una dintre cele mai prestigioase instituţii de învăţământ precum Universitatea de Stat din Moldova.

Prelegerea oficialului  din Consiliul Europei a avut ca generic „Provocări şi ameninţări la adresa securităţii democratice”. Referindu-se la Declaratia Universală a Drepturilor Omului, adoptata de Adunarea Generala a Organizatiei Natiunilor Unite la 10 de septembrie 1948, dl Thorbjorn Jangland a menţionat că forul european pe care îl reprezintă, Consiliul Europei, este parte a acestei declaraţii şi monitorizează respectarea convenţiei de către statele-membre, inclusiv şi de R.M. Potrivit oficialului, drepturile la viaţă, muncă, opinie, etc., etc., trebuie să fie recunoscute pentru orice cetăţean al acestor state, dar întru respectarea tuturor acestor drepturi este necesar, în primul rând, crearea unui stat de drept cu o funcţionare normală a unui sistem juridic independent ce ar avea drept scop contracararea crimelor, lupta cu corupţia, cu fenomenul de spălare a banilor etc., fapt ce ar conduce la situarea intereselor unei naţiuni mai presus decât cele ale unor indivizi.

La finalul acestei întâlniri a urmat o sesiune de întrebări-răspunsuri cu referire la situaţia politică din Republica Moldova, Secretarul General dând de înţeles că acţiunile din partea Consiliului Europei, inclusiv lansarea celui de-al doilea Plan de Actiuni prevăzut pentru perioada 2017-2020, care a avut loc la Ministerul Afacerilor Externe si Integrarii Europene, constituie  o monitorizare din partea acestui for întru a corecta unele lucruri  prin sugestii, sfaturi, îndemnuri, rolul principal în menţinerea unui echilibru revenindu-i conlucrării dintre conducerea R.M cu partidele din opoziţie, societatea civilă etc.

DSC_1116 copy

DSC_1125 copy

DSC_1144 copy

DSC_1153 copy

DSC_1155 copy

DSC_1173 copy

DSC_1181 copy

DSC_1211 copy