USM DIN NOU PRIMA ÎN TOPUL UNIVERSITĂŢILOR DIN RM

Postat 31/07/2017 in categoria Noutati

Recent clasamentul mondial Ranking Web of Universities, elaborat de Consiliul Superior de Investigaţii Ştiinţifice din cadrul Ministerului Ştiinţei şi Inovării al Spaniei, a publiat rezultatele ediţiei din iulie 2017.

Potrivit acestuia Universitatea de Stat din Moldova (USM) este prima universitate din Republica Moldova, plasându-se pe locul 221 în Europa Centrală şi de Est, pe locul 1004 în Europa şi pe locul 3148 în lume. USM este urmată de Universitatea Tehnică a Moldovei (locul 3760) şi Universitatea Liberă Internaţională din Moldova (locul 5952). (http://webometrics.info/en/Europe/Moldova%2C%20Republic%20of )

Actuala ediţie a prestigiosului clasament cuprinde peste 24 000 de instituţii de învăţământ superior din întreaga lume, inclusiv 25 universităţi din Republica Moldova. Amintim că topul se publică din anul 2004 şi se realizează odată la fiecare şase luni.

Pentru ediţia din iulie 2017 metodologia clasamentului a inclus următorii indicatorilor de performanţă:

 

  1. IMPACTUL sau Vizibilitatea (50%). Numărul de reţele externe (subreţele) care generează backlink-uri către paginile web ale instituţiilor. După normalizare, se selectează valoarea maximă dintre cele două surse: Ahref şi Majestic.
  1. PREZENŢA (5%). Dimensiunea (numărul de pagini) a domenului web principal al instituției. Aceasta include toate subdomenele care împărtăşesc domenul web și toate tipurile de fișiere găzduite (sursa motorul de căutare Google).
  1. DESCHIDERE (10%).Numărul de citări ale autorilor de top conform Google Scholar Citations.
  1. EXCELENŢA (35%).Lucrările academic publicate în reviste internaţionale cu factor de impact joacă un rol foarte important în clasamentul universităţilor. Indicatorul ia în calcul numărul de lucrări ştiinţifice din perioada 2010-2014, printre primele 10% cele mai citate în 26 de discipline (sursa Scimago).

 

Un alt clasament internaţional în care participă universităţe din RM este U-Multirank – un proiect al UE de clasificare a universităţilor. Dimensiunile acestuia includ predarea şi învăţarea, cercetarea, transferul de cunoştinţe, orientarea internaţională şi angajamentul regional.

Sursele de informare sunt variate, incluzând informaţie din bazele de date bibliometrice, în special Web of Science, chestionare ale instituţiilor, rezultate ale sondajelor studenţilor institiţiilor, date ale oficiilor de brevetare ş.a.

Universităţile care au decis să participe în clasamentul U-Multirank printr-un chestionar on-line furnizează date generale despre instituție, precum și date despre facultăţile/departamentele care oferă programe de studii (dacă există) referitoare la domeniile incluse în clasament în anul respective. Aceste domenii, dar şi numărul lor diferă de la an la an: de la 2 până la 5.

Clasamentul este realizat începând cu anul 2014, astfel baza de date cu referire la domeniile de formare, programe de studii oferite şi activităţile de cercetare încă nu este completă pentru unele universităţi. În plus U-Multirank nu oferă punctaj şi nu arată poziţia instituţiei în top, dar indică performanţa universităţilor prin poziţionarea lor în 5 grupuri (de la „foarte bine” până la „slab”) separat pentru fiecare din dimensiunile: predarea şi învăţarea, cercetarea, transferul de cunoştinţe, orientarea internaţională şi angajamentul regional.

Ranking Web of   Universities-page-001

Ranking Web of   Universities-page-002