ZILELE ABSOLVENȚILOR DE PSIHOLOGIE LA UNIVERSITATEA DE STAT DIN MOLDOVA

Postat 7/03/2018 in categoria Noutati

În perioada 15-16 februarie 2018 absolvenții de psihologie au revenit la Universitate, de această dată în rolul de specialiști în domeniul psihologiei. Conferința metodico-aplicativă „Zilele absolvenților de psihologie la Universitatea de Stat din Moldova”, organizată de Departamentul Psihologie al Universității de Stat din Moldova, a avut scopul de a crea un spațiu de discuții în care să fie posibilă comunicarea între actualii studenți/masteranzi și absolvenți. În cadrul conferinței au fost organizate două ateliere de lucru: atelierul de Psihologie clinică și judiciară și atelierul de Psihologie organizațională și educațională.

Participanții la conferință au fost salutați de dl prof. univ., dr. hab. Vladimir Guțu, Decanul Facultății Psihologiei, Științe ale Educației, Sociologie și Asistență Socială, care a subliniat în discursul său importanța stabilirii și menținerii unei colaborări permanente cu piața muncii, inclusiv prin intermediul absolvenților facultății.

Invitații atelierului de Psihologie clinică și judiciară au fost următorii absolvenți ai USM, actualmente specialiști în diverse instituții din Republica Moldova: Dorina Brînză, psiholog; Ruxanda Leahu, psiholog, Centrul psiho-socio-pedagogic al DGETS, Daniel Mazepa, psiholog, Inspectoratul General de Poliție,  Ina Vutcariov, Șefa Secției Activități pentru persoanele aflate în conflict cu legea, A.O. Inițiativa Pozitivă, Topadă Parascovia, psiholog clinician, Centrul Național de Prevenire a Abuzului față de Copii, Constanța Curnic, psiholog, Asociația Medicală Teritorială Centru , Iuliana Curea, Șefa Direcției Educație, Psihologie și Asistență Socială a Departamentului Instituțiilor Penitenciare, Octavian Lozinschi, psiholog clinician, Centrul Comunitar de Sănătate Mintală Botanica. Absolvenții de psihologie au revenit în auditoriile universității alma mater cu prezentări, dezbateri, reflecții referitoare la activitatea profesională a psihologului și problemele psihologiei în Republica Moldova.

În data de 16 februarie 2018 s-a desfășurat atelierul de psihologie organizațională și educațională, la care au participat Silvia Tănas, director, Departamentul Resurse Umane, Combinatul de Vinuri „Mileștii Mici”, or. Ialoveni; Ina Botnari, psiholog, Liceul Teoretic „L. Blaga”, or. Chișinău; Aliona Mârleanu, director, Departamentul Resurse Umane, Rețeaua de locale „Trattoria della Nonna”, or. Chișinău; Mihaela Negru, specialist resurse umane, Compania „Acvila Group”, or. Chișinău; Natalia Carp, expert principal, Direcția Dezvoltare Resurse Umane, Banca Națională, or. Chișinău. Persoanele invitate au vorbit despre experiența profesională și personală, inclusiv ne-au dezvăluit provocările pe care le-au avut pe un teren absolut nou, ceea ce a permis inițierea unui dialog asupra problemelor cu care se confruntă psihologii practicieni din domeniu și stabilirea unor priorități privind perspectivele de colaborare de viitor. Atelierul a fost finalizat cu o masă rotundă în cadrul căreia s-a discutat privind potenţialul aplicativ al cunoaşterii psihologice în domeniul organizațional din RM, moderată de dr. conf. univ. Angela Potâng, șef a Departamentului Psihologie, USM.

Evenimentul a oferit posibilitatea absolvenților să-și împărtășească experiențele lor profesionale, iar actualii studenți și masteranzi să-și construiască o imagine mai clară despre realitățile spațiului profesional autohton, astfel, fiind ajutați în clarificarea propriului parcurs profesional.