Conferea titlului onorific de Doctor Honoris Causa al Universității de Stat din Moldova Domnului Heribert HINZEN (Germania)

Postat 4/05/2018 in categoria Noutati

1La ședința Senatului USM din 24 aprilie 2018, în urma demersului Departamentului de Științe ale Educației, Facultății de Psihologie și Științe ale Educației, Sociologie și Asistență Socială, a fost conferit titlul onorific de Doctor Honoris Causa, domnului  Heribert Hinzen, doctor în filozofie, profesor universitar la Institutul de Cooperare Instituțională în domeniul Educației Adulților.

Domnul profesor dr. Heribert Hinzen se prezintă pentru noi într-o dublă ipostază. Pe de o parte, ca reprezentant de frunte al unui prestigios Institut de Cooperare Internațională al Germaniei, IIZ-DVV, pe de o parte, drept unul dintre cei mai fideli slujitori ai ideii de educație pe durata întregii vieți.

Profesorul dr. Heribert Hinzen, în calitate de Director General al Institutului de Cooperare Internațională al Asociației Universităților din Germania, de reprezentant al acestuia în diverse zone al lumii, a desfășurat și desfășoară activități simultane și intense pe toate continentele: în Europa, în cele două Americi, în Africa și Asia.

Apărător al respectului pentru tradiția europeană a interculturalității, pentru multisecularele relații între popoarele noastre, Institutul German de Cooperare Internațională din Bonn revigorează și dezvoltă conexiuni fundamentale pentru construcția Europei.

Heribert Hinzen, este absolventul remarcabil al unor studii de filozofie, de pedagogie, de teologie catolică și de sport la Universitatea din Bonn, în intervalul 1967-1973. Este fostul profesor stagiar de la un colegiu național din Bonn, care își va amplifica pregătirea la Heidelberg, unde alege preocuparea pentru Educația Adulților și Pedagogie Comparată. Este Doctor în Filozofie, titlu încununat de calificativul Magna Cum Laudae.

2Este cel care în 1975 începe seria unor studii comparate la Institutul de Educație a Adulților din DAR ES SALAM, din Tanzania, pentru ca peste un an, să devină colaboratorul unui proiect de cercetare, la Institutul UNESCO pentru Educație din Hamgurg.

Este unul dintre cei mai importanți și longevivi, din 1977, membri ai Consiliului de Conducere al Institutului de Colaborare Internațională al Asociației Universităților Populare din Germania.

Este deținătorul unei experiențe internaționale greu de egalat, prin stagiile de director de proiect IIZ/DVV – și Director Regional va activa în țări de pe toate continentele.

În Republica Moldova și România a susținut ideea conferinței Internaționale de Educație a adulților, aflată, anul acesta, la a V-a ediție, organizată de către Universitatea de Stat din Moldova, în parteneriat cu Consorțiului UNIVERSITARIA,  IACEHOF ( USA), DVV International.

Profesorul dr. Heribert Hinzen este autor sau coautor al câtorva zeci de volume, coordonator și editor responsabil al mai multor reviste internaționale, autorul a sute de studii și articole – toate reunind experiența din peste patru decenii de cercetare științifică în domeniile andragogiei și ale pedagogiei comparate.

Opera Domniei Sale este centrată pe teme privind:

  • instituții naționale și rețele internaționale de educație;
  • selecția, organizarea și operaționalizarea conținuturilor educației adulților;
  • rolul noilor tehnologii în transformarea mediului educațional;
  • dimensiuni interculturale ale învățării naționale, transnaționale, regionale, europene, globale;
  • managementul instituțiilor de educație a adulților – în plan național și internațional.

3
În sens de prețuire a activității și a rezultatelor obținute, Domnul Profesor Doctor Heribert Hinzen a primit distincții și tituluri ale mai multor universități: Doctor Honoris Causa al Universității București; Profesor de Onoare și Civis Universitis Honoris Causa ale Universității Janus Panonius și Kossuth Lajos, Ungaria; Membru de Onoare al Academiei Ungare de Educație; Membru al Comisiei Germane pentru UNESCO; Membru al Societății de Știință ale Educației din Germania; Doctor Honoris Causa al Universității din Pecs, Ungaria; Profesor de Onoare al Universității ”Alexandru Ioan Cuza” din Iași; Profesor de Onoare al Universității Nicolaus Kopernic, din Torun și al altor universități din Asia și cele două Americi.

Contribuțiile Profesorului dr. Heribert Hinzen, în planul cercetării științifice, al practicii și politicilor educaționale promovate prin programele internaționale inițiate și coordonate, confirmă excelența operei și a ideilor, privind construcția prin educație a Europei unite și a lumii bazate pe cunoașterea generatoare de înțelepciune.

4
Profesorul dr. Heribert Hinzen demonstrează prin experiența din Germania, țara de origine și prin cea acumulată în țări situate pe diverse niveluri de dezvoltare, că educația rămâne principalul obiectiv al ființării oricărei persoane și națiuni.

Întreaga operă și impresionanta sa activitate – desfășurată pe toate meridianele –  activitățile de excepție derulate cu decidenți de oriunde, toate acestea dublate de numeroase recunoașteri internaționale – și au fost motivul să i se confere Domnului Heribert Hinzen, titlul de Profesor Honoris Causa al Universității de Stat din Republica Moldova.