USM PRIMA ÎN TOPUL UNIVERSITĂŢILOR DIN RM

Postat 30/07/2018 in categoria Noutati

Universitatea de Stat din Moldova este lider printre universităţile din Republica Moldova, conform ediției din iulie 2018 a clasamentului mondial Ranking Web of Universities (Webometrics), un top elaborat de Consiliul Superior de Investigaţii Ştiinţifice din cadrul Ministerului Ştiinţei şi Inovării al Spaniei.

Potrivit acestuia Universitatea de State din Moldova (USM) este prima universitate din Republica Moldova, plasându-se pe locul 3287 în lume. USM este urmată de Universitatea Tehnică a Moldovei (locul 3458) şi Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie “Nicolae Testemițeanu” (locul 5952).

Link

Actuala ediţie a prestigiosului clasament cuprinde peste 27 000 de instituţii de învăţământ superior din întreaga lume, inclusiv 26 universităţi din Republica Moldova. Amintim că topul se publică din anul 2004 şi se realizează odată la fiecare şase luni (ianuarie și iulie).

Webometrix

Metodologia clasamentului include următorii indicatorilor de performanţă:

  1. IMPACTUL sau Vizibilitatea (50%). Numărul de reţele externe (subreţele) care generează backlink-uri către paginile web ale instituţiilor.
  1. PREZENŢA (5%). Dimensiunea (numărul paginilor web) domenului web principal al instituției. Aceasta include toate subdomenele și toate tipurile de fișiere găzduite (sursa motorul de căutare Google).
  1. DESCHIDERE (10%).Numărul de citări ale autorilor de top conform Google Scholar Citations.
  1. EXCELENŢA (35%). Numărul de lucrări ştiinţifice (publicate în perioada 2012-2016), care au inrtat în primele 10% cele mai citate în 26 de discipline (sursa Scimago).