Contribuții ale cadrelor didactice de la Facultatea de Chimie și Tehnologie Chimică a USM la rezultatele echipei RM la Olimpiada Internațională de Chimie

Postat 3/08/2018 in categoria Noutati

În perioda 19 – 29 iulie, 2018 în Bratislava (Slovacia) și Praga (Republica Cehă) s-a desfășurat Olimpiada Internaţională de Chimie, ediţia a 50-a jubiliară. La eveniment au participat 300 de elevi din licee din 76 de ţări ale lumii. Echipa Republicii Moldova a fost reprezentată de patru elevi și doi profesori de la Facultatea de Chimie și Tehnologie Chimică, USM:

 1. Solovei Chiril, cl. XII, LT “Orizont”, Chişinău;
 2. Ghieș Vladislav, cl. XII, LT “Ion Creangă”, Bălți;
 3. Magdei Mihaela, XII, LCI „Prometeu-Prim”, Chişinău;
 4. Crasco Victor, cl. X, LAȘM, Chişinău;
 5. Graur Vasilii, dr. în chimie, FCTC, USM, mentor;
 6. Bulimestru Ion, dr. în chimie, conf. univ., FCTC, USM, conducătorul echipei.

Solovei Chiril, Ghieș Vladislav și Magdei Mihaela au fost premiați cu medalii de bronz. Luând în considerație volumul mare și dificultatea avansată a probelor, atât practice cât și teoretice din acest an, trei medalii este un rezultat foarte bun pentru echipa RM.

Un aport esențial la pregătirea elevilor olimpici l-au avut cadrele didactice de la Facultatea de Chimie şi Tehnologie Chimică a Universității de Stat din Moldova:

 1. dr., conf. univ. Tatiana Isac-Guţul
 2. dr., conf. univ. Elena Tutovan
 3. dr., conf. univ. Petru Bulmaga
 4. dr. Vasilii Graur
 5. dr., conf. univ. Ion Bulimestru

Această echipă efectuează în fiecare an instruirea atât teoretică cât şi practică a echipei olimpice, pregătirea experimentală având o pondere esenţială la performanţele obţinute de elevi. Pregătirea echipei se desfășoară la Universitatea de Stat din Moldova în laboratoarele Facultății de Chimie și Tehnologie Chimică. Aici elevii capătă deprinderi practice de sinteză și analiză calitativă și cantitativă a substanțelor atât anorganice cât și organice. În laboratorul Departamentului Chimie, renovat recent și echipat cu aparataj modern, elevii fac cunoștință cu metode instrumentale de analiză, care sunt folosite permanent în probele de la olimpiadă.

Felicităm întreaga echipă, elevii și profesorii, pentru rezultate remarcabile, dorindu-le mult succes și realizări frumoase!

Echipa RM 2018

Lab 217

Proba de baraj lab 310