Republica Moldova a fost reprezentată cu succes la Olimpiada Internaţională de Fizică 2018

Postat 15/08/2018 in categoria Noutati

În perioada 21-29 iulie 2018 s-a desfășurat Olimpiada Internaţională de Fizică, organizată în capitala Portugaliei, orașul Lisabona (http://ipho2018.pt/). La această competiţie internațională de prestigiu au participat circa 400 de elevi din 87 de ţări. Republica Moldova a fost reprezentată de cinci elevi şi doi lideri ai lotului olimpic de fizică:

  1. Sîrețanu Daniel, elev în clasa a XI-a, Liceul Teoretic „Orizont”, mun. Chişinău;
  2. Tontici Sabina, elevă în clasa a XII-a, Liceul Teoretic „Orizont”, mun. Chişinău;
  3. Don Otilia, elevă în clasa a XII-a, Liceul Teoretic „Orizont”, mun. Chişinău;
  4. Graur Gabriel, elev în clasa a XII-a, Liceul Teoretic Republican „Aristotel”, mun. Chişinău;
  5. Moraru Felicia-Daniela, elevă în clasa a X-a, Liceul Teoretic „Orizont”, mun. Chişinău;
  6. Cârlig Sergiu, profesor școlar, deținător al gradului didactic superior, Liceul Teoretic Republican „Aristotel”, mun. Chișinău;
  7. Isacova Calina, cercetător științific superior, Institutul de Cercetare și Inovare al Universității de Stat din Moldova.

 

Doi elevi, Daniel Sîriţeanu şi Sabina Tontici, au obţinut medalii de bronz.

 

Subiectele de concurs și rezultatele integrale publicate sunt disponibile pe site-ul official al Olimpiadei Internaţionale de Fizică, ediția 49 (http://ipho2018.pt/content/exams).

 

Vom mai menționa că componența lotului olimpic la fizcă a fost selectată în baza rezultatelor înregistrate de elevi la Olimpiada Republicană de Fizică, ediția LIV, care s-a desfășurat sub egida Agenției Naționale pentru Curriculum şi Evaluare în perioada 20-23 aprilie 2018 la Facultatea de Fizică și Inginerie a Universitații de Stat din Moldova, urmată apoi de pregătiri intense în cadrul taberei de vară cu participarea cadrelor științifico-didactice ale facultății (http://phys.usm.md/olimpiada-republicana-la-fizica-2018/).

 

Felicitări cordiale tinerilor fizicieni şi le dorim succese remarcabile în continuare!

1534251665362blob (1)

IMG_20180728_184654 (1)