Succesele sportive ale studenților USM

Postat 14/09/2018 in categoria Noutati

1Studentul Facultăţii Ştiinţe Economice a USM, Maestrul Internaţional al Sportului, Dorin GOŢONOAGĂ, Campion European la judo, ediţia 2017, şi-a continuat ascensiunea şi în anul 2018, cucerind două medalii de aur la Cupele Europei desfășurate în Praga, Cehia, şi Belgrad, Serbia, precum şi o medalie de bronz obţinută la Grand-Prix-ul din or. Antalia, Turcia.

Medalia de aur din Serbia, a fost obţinută în data de 11 iunie 2018 într-o luptă aprigă cu rusul Botyr NURALIEV. Aceste performanţe îl menţin pe studentul Facultăţii Ştiinţe Economice în topul celor mai buni judocani de pe mapamond, care sunt în luptă directă pentru obţinerea multrâvnitelor foi de plecare la Jocurile Olimpice din Tokio, în anul 2020.

 

Cristina ZARUBA, masteranda Facultăţii de Limbi şi Literaturi Străine a USM, a mai adăugat încă şapte medalii în „puşculiţa” sa impresionantă de 23 medalii de aur, argint şi bronz cucerite la Campionatele Europene şi Mondiale de tineret la Jocul de dame.

În perioada 24 August – 4 Septembrie 2018 în or.Kranevo din Bulgaria s-au desfăşurat Campionatele Mondi2_1ale la Tineret (până la 23 ani) şi Campionatele Mondiale Universitare, unde sportiva de la USM a cucerit trei medalii de aur, una de argint şi trei de bronz.

Medaliile de aur au fost adjudecate la Jocul de dame clasic (60 min.la gândire) şi rapid (7 min. la gândire). Prima medalie de bronz a fost obţinută la Jocul de dame fulger (3 min. la gândire), a doua pentru locul trei în clasamentul feminin pe naţiuni şi al treilea bronz – în clasamentul general mixt (băieţi şi fete).

            O evoluţie splendidă a avut masteranda de la USM şi la Campionatul Mondial Universitar, unde a devenit Campioană la Jocul de dame rapid şi Vicecampioană Mondială la Jocul de dame clasic.

Astfel puşculiţa Cristinei ZARUBA a adăugat în soliditate, ajungând la 30 de medalii de aur (şase la Campionatele Mondiale, trei la Campionatele Europene şi una la Mondialele Universitare), argint şi bronz obţinute la cele mai prestigioase competiţii Europene şi Mondiale.

La festivitatea de închidere a acestor competiţii de anvergură, Cristinei i-a fost înmânată şi legitimaţia de Maestră Internaţională, conferită de Federaţia Internaţională la Jocul de dame.

 

3Dan OLARU, Maestrul Internațional al Sportului, student al Facultăţii de Drept a USM, a devenit vicecampion la Tir cu arcul la Campionatul European care s-a desfăşurat în perioada 25 august – 3 septembrie 2018 în or. Legnica, Polonia.

Viitorul licenţiat în Drept a disputat finala cu sportivul din Olanda Steve WIJLER, acumulând acelaşi număr de puncte.

Pentru desemnarea Campionului European a fost nevoie de o confruntare adăugătoare, în care studentul de la USM a nimerit în „9” , iar olandezul – în „10”.

Astfel, Dan şi-a adjudecat medalia de argint şi titlul de Vicecampion al Europei, ediţia 2018.

Acum doi ani – în 2016 – Dan OLARU a cucerit medalia de aur la Campionatul European, în proba mixt, alături de Alexandra MÎRCA, absolventă a Facultăţii Relaţii Internaţionale, Ştiinţe Politice şi Administrative a USM.

Reamintim, că Dan pe lângă cele trei medalii de aur, argint şi bronz cucerite la seniori, mai are în palmaresul său şi nouă medalii, cucerite la Campionatele Europene şi Mondiale de juniori şi tineret.

De menționat, că Dan OLARU s-a clasat pe locul IX la Tir cu arcul, în cadrul Jocurilor Olimpice – 2012 din Londra, unde a fost portdrapelul Delegaţiei Olimpice a Republicii Moldova la cea de-a XXX-a ediţie aniversară a Jocurilor Olimpice. Tânărul, pe atunci de doar 15 ani, a reușit o performantță remarcabilă, regăsindu-se printre cei mai buni nouă arcaşi ai lumii.