Mircea Dumitru, Doctor Honoris Causa al Universității de Stat din Moldova

Postat 18/12/2018 in categoria Noutati

Rectorul Universității din București, domnul Mircea Dumitru, a primit, marți, 18 decembrie 2018, titlul de Doctor Honoris Causa al Universității de Stat din Moldova.

Propunerea a venit din partea Facultății de Istorie și Filosofie a USM, ca o recunoaștere a meritelor profesorului universitar doctor Mircea Dumitru, membru corespondent al Academiei Române.

La ceremonia care s-a desfășurat în Sala Senatului USM, au fost prezenți Excelența Sa, Ambasadorul României în Republica Moldova, dl Daniel Ioniță, membri ai Senatului Universității și reprezentanți ai lumii universitare. Din partea Universității din București la eveniment au participat Conf. univ. dr. Valentin-Sorin COSTREIE, Prorector al Universității din București, Acad. Marius ANDRUH, Directorul Departamentului de Chimie Anorganică, Facultatea de Chimie, Prof. univ. dr. Viorel VIZUREANU, Prodecan al Facultății de Filosofie, Prof. univ. dr. Flavius Antoniu BAIAS, Decanul Facultății de Drept, Prof. univ. dr. Razvan DINCĂ, Prodecan al Facultății de Drept, Lilian CIACHIR, Coordonatorul Catedrei UNESCO pentru Schimburi Interculturale și Interreligioase, Facultatea de Filosofie, Conf. univ. dr. Daniela-Elena DUMITRU, Directorul Departamentului pentru Pregătirea Personalului Didactic, Facultatea de Economie Teoretică și Aplicată, ASE București, Ioana-Andrada DUMITRU și Jacob-Lewis BONGERS.

Ședința festivă a fost deschisă de rectorul Universității de Stat din Moldova, domnul Gheorghe Ciocanu, care a menționat în cuvântul de salut că Senatul Universității recunoaște contribuțiile științifice și culturale remarcabile, promovează personalitățile care reprezintă modele de urmat pentru comunitatea academică, pentru studenți și a aprobat la 6 noiembrie 2018 decernarea acestui titlu important.

După Laudatio, prezentat de dl Sergiu Matveev, decanul Facultății de Istorie și Filosofie a USM, domnului Mircea Dumitru i-a fost acordat onorificul titlu de Doctor Honoris Causa al USM de către prof.univ., dr.hab. dl Gheorghe Ciocanu, rectorul Universității de Stat din Moldova.

La aprecierile făcute în cuvântul de Laudatio, dl Mircea Dumitru a răspuns: ”Mă simt emoționat și copleșit de generozitatea dumneavoastră, de fiecare cuvânt rostit în alocuțiunea dlui Sergiu Matveev, de onoarea pe care mi-ați oferit-o ca să intru, la sfârșitul anului, în comunitatea academică a Universității de Stat din Moldova.”

Tema prelegerii susținute în fața asistenței de dl Mircea Dumitru, în calitate de DHC al USM, s-a numit ”Știință, adevăr, democrație. O alianță problematică?” și a pornit de la constatarea că ceea ce animă întotdeauna spiritul unei universități este dimensiunea comunitariană universitară. Vorbitorul a făcut considerații mai generale despre legăturile care trebuie dezvoltate în instituții de învățământ superior în viitor.

Cooptarea recentă a Universității de Stat din Moldova ca membră asociată a Consorțiului Universitaria, din care fac parte cele mai prestigioase universități din România, reprezintă un prim pas în aces sens și constituie o dovadă a întăririi cooperării în domeniul învățământului superior românesc și al cercetării, internaționalizării educației și cercetării universitare.

În alocuțiunea sa, dl Mircea Dumitru s-a referit la relațiile dintre știință, adevăr și democrație, la rolul pe care îl joacă cercetarea, experții și cunoașterea lor într-o societate democratică. Cu privire la dimensiunea morală a educației prin umanioare, rectorul Universității din București, filozof și istoric prin vocație și formație, a menționat că științele umaniste reprezintă segmentul care preia cultura, o dezvoltă și o transmite mai departe. Studiile clasice, în general, și filosofia, în particular, păstrează două dimensiuni esențiale, și anume educația morală a adulților și viziunea teoretică, explicativă și speculativă integratoare.

La final, proaspătul laureat a fost felicitat de membrii comunității academice și de reprezentanții  societății civile prezenți la eveniment.

FOTO

 
1

DSC_1669 copy

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12