ZILELE STUDENTULUI FRIȘPA

Postat 11/02/2019 in categoria Noutati

În perioada 4-8 februarie 2019, în cadrul Facultății Relaţii Internaţionale, Ştiinţe Politice şi Administrative a Universității de Stat din Moldova au avut loc o serie de manifestări prilejuite ”Zilelor Studentului FRIȘPA” (ediția a II-a). Eveniment are drept scop reconceptualizarea modelului clasic de viața academică, prin ancorarea acesteia într-un cadru mai puțin formal, în care studenții descoperă profesia și viața academică dintr-o altă perspectivă. Acest eveniment, care se desfășoară timp de o săptămână vine să dinamizeze procesul academic la facultate, prin implicarea studenților în multiple activități didactice, precum: conferințe publice, vizite de studiu la instituții de referință pentru specialitățile la care învață, seminare practice și informative, workshopuri, dezbateri, mese rotunde, conferința științifică studențească, acțiuni culturale (expoziții, prezentări de carte), alegerile în organele auroguvernării studențești precum liderul sindical și Președintele Parlamentului Studențesc, activități distractive (Clubul Ce? Unde? Când?, seară de film etc. )

La eveniment, în calitate de speakeri au fost invitați înalți demnitari de stat, persoane responsabile din cadrul administrației publice centrale și locale, ambasadori, reprezentați ai organizațiilor nonguvernamentale, persoane cunoscute și apreciate pentru profesionalism și implicare, printre care foști absolvenți ai Facultății Relaţii Internaţionale, Ştiinţe Politice şi Administrative

Programul manifestărilor a demarat cu deschiderea oficială a ”Zilelor studentului FRIȘPA” la care au participat prorectorul USM, dna Otilia Dandara, decanul facultății, reprezentanții Autoguvernării Studențești și desigur studenții Facultății Relaţii Internaţionale, Ştiinţe Politice şi Administrative.

Evenimentul a continuat cu o conferință publică cu genericul „Educația – prioritate națională”, susținută de Secretarul general de stat al Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, dl Igor Șarov. Oficialul a vorbit despre principalele realizări ale Guvernului în domeniul educației înregistrate pe parcursul anului 2018, precum și despre prioritățile pentru 2019. În cadrul manifestării, au fost abordate diverse subiecte, precum dotarea bibliotecilor; desfăşurarea stagiilor de practică; organizarea cursurilor de limbi străine în cadrul universităților etc. 

Ziua a doua a evenimentului a fost marcată de întâlnirea cu Excelența Sa Dereck J. Hogan, Ambasadorul Statelor Unite ale Americii cu studenții facultății. În n discursul său ambasadorulu SUA, a abordat subiectul alegerilor parlamentare care urmează să aibă loc la 24 februarie 2019, întitulându-se ”Un Test Crucial – Alegerile Parlamentare din Republica Moldova și Viitorul Relațiilor cu Statele Unite ale Americii

Deasemenea, o vizită deosebit de importantă în cadrul acestui eveniment a fost cea a Ambasadorului Extraordinar şi Plenipotenţiar al Republicii Polone în Republica Moldova, E.S. Bartłomiej ZDANIUK, care a susținut o conferință publică cu genericul „Polonia la 30 de ani de la inițierea procesului de transformare sistemică”. Domnia sa a excelat printr-un discurs antrenant despre istoria politică a Poloniei și a transformărilor politice de după căderea comunismului, demonstrând și competențe extrordinare de cunoaștere a limbii române. După ce şi-a încheiat discursul, ambasadorul a răspus la întrebările studenţilor care au rămas impresionați de comunicare extrem de interesantă a acestuia.

În cadrul programului manifestărilor ”Zilelor Studentului FRIȘPA” a avut loc întâlnirea cu directorului Centrului Național Anticorupți, Bogdan Zumbreanu, care și-a focusat comunicarea pe analiza ”Rolului CNA în prevenirea şi combaterea corupţiei în Republica Moldova”. A fost una dintre cele mai dinamice discuții, datorită problematicii pe care o abordează, studenții au acordar zeci de întrebări, fiind preocupați atât de aspecte ce țin de mica corupție, cât și de probleme de țin de corupția instituțională, corupția organizată, corupția sistemică și marea corupție. Șeful CNA a încercat să explice mecanismul de funcționare a instituției pe care o conduce, colaborarea cu celelate instutiții ale statului abilitate cu atribuții în combaterea corupției despre realizări, lacune, bariere, provocări și eșecuri în implementarea și realizarea politicilor anti-corupție în Republica Moldova. S-a discutat despre importanța integrității profesionale în educație, servicul public, justiție și politică și măsuri de consolidare a integrității profesionale.

O altă lecție publică:,,Guvernarea Electronică – un imperativ al actualității’’ a fost susținută de Directorul Agenției de Guvernare Electronică, Eugen Ursu. În discursul său dl Ursu s-a referit la realizările AGE în facilitarea prestării de servicii publice pentru cetățeni.

O componentă aparte a săptămânii ”Zilelor Studentului FRIȘPA” au reprezentat seminarele și workshopurile realizate de către reprezentanții organizațiilor internaționale și de absolvenții RIȘPA.

Un eveniment extrem de plăcut pentru studenți, organizat în cadrul acestei săptămâni, a fost Gala Studenților FRIȘPA, eveniment care are drept scop promovarea performanței academice, mobilităților și experiențelor internaționale, activismului civic și voluntariatul, cercetării științifice, implicarea în viața studențească, implicarea în activități extra-curriculare și exprimarea talentelor, În cadrul Galei Studenților FRIȘPA au fost anunțați Laureații 2019 decernați cu diplôme  și medalii de onoare.

Prodecanul Facultății Relații Internaționale,
Științe Politice și Administrative
Natalia Putină, dr., lector universitar

 GALERIA FOTO
 1. RISPA

Conferință publică susținută de Secretarul general de stat al Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, dl Igor Șarov

2. RISPA

Discursul Excelenței Sale Dereck J. Hogan, Ambasador al Statelor Unite ale Americii

3. RISPA

Conferința Publică a Ambasadorului Extraordinar şi Plenipotenţiar al Republicii Polone în Republica Moldova, E.S. Bartłomiej ZDANIUK

4. RISPA

Întâlnirea cu directorului Centrului Național Anticorupți, Bogdan Zumbreanu

5. RISPA

Lecția publică ,, Guvernarea Electronică – un imperativ al actualității’’, speaker Eugen Ursu, Directorul Agenției de Guvernare Electronică.

7. RISPA

Workshop realizat de către reprezentanții organizațiilor internaționale

6. Laureatii RISPA

Laureații Galei Studenților FRIȘPA 2019