ÎNTÂLNIREA AMBASADORULUI SUA ÎN REPUBLICA MOLDOVA, ES. DERECK J. HOGAN CU STUDENȚII FACULTĂȚII RELAȚII INTERNAȚIONALE, ȘTIINȚE POLITICE ȘI ADMINISTRATIVE A USM

Postat 11/02/2019 in categoria Noutati

În cadrul manifestărilor prilejuite evenimentului ”Zilele studentului FRIȘPA”, marcarea în cadrul Facultății Relații Internaționale, Științe Politice și Administrative a Universității de Stat din Moldova, în data de 5 februarie 2019, a avut loc întâlnirea ES Dereck J. Hogan, Ambasadorul Statelor Unite ale Americii cu studenții facultății. Vizita excelenței sale a fost salutată de Rectorul Universității de Stat din Moldova, Gheorghe Ciocanu, dr. hab., prof. univ., Prorectorii Angela Niculiță, dr. conf. univ. și Florentin Paladi, dr. hab., prof. univ., decanul FRIȘPA, Alexandru Solcan, dr. conf. univ.

Întâlnirile tradiționale cu personalitățile politice oferă studenților care și-au ales o profesie din domeniul diplomatic, politic și public posibilitatea să cunoască și să interacționeze cu ambasadori, membri ai corpului diplomatic, înalți demnitari de stat, experți în politici, precum și profesori notorii de la universități din afara țării.

De această dată, mesajul ambasadorulu SUA, a abordat subiectul alegerilor parlamentare care urmează să aibă loc la 24 februarie 2019, întitulându-se ”Un Test Crucial – Alegerile Parlamentare din Republica Moldova și Viitorul Relațiilor cu Statele Unite ale Americii”. Discursul ambasadorului a fost unul emoționant, sincer și spre surprinderea publicului – ținut într-o limbă română frumoasă.

Excelența Sa a ținut să sublinieze importanța alegerilor parlamentare din 24 februarie 2019 pentru poporul Republicii Moldova, pentru actorii politic și partenerii internaționali ai țării noastre deopotrivă. Așadar, alegerile forului legislativ din acest an în opinia diplomatului american sunt un”moment critic în dezvoltarea democratică a țării, făcând apel la rolul autorităților în asigurarea unui proces elctoral liber, corect și transparent, în care toți candidații pot participa în condiții egale, și, mai presus de toate, să asigure respectarea voinței poporului în urma scrutinului. Totodată, Excelența Sa s-a adresat tuturor cetățenilor Republicii Moldova să meargă masiv la urnele de vot pe 24 februarie și să acționeze conștientizând că vocile lor sunt singurele care contează în determinarea viitorului Moldovei”.

Tradiționala rundă de întrebări și răspunsuri a dat studenților oportunitatea de a-și vocifera opiniile cu privire la evenimente politice interne și externe, precum ar fi riscurile imicțiunii factorului extern în alegeri, în condițiile insecurității informaționale; prioritățile și impactul politicii migraționale a SUA; politica externă a SUA în raport cu statele de pe continentul european, relațiile SUA-UE-Rusia și alți actori politici internaționali etc. Studenții s-au mai interesat despre particularitățile carierei de diplomat, avantajele și cele mai mari provocări în acest domeniu de activitate, dar și au solicitat câteva sfaturi pentru tinerii care urmează să facă o carieră în domeniul politic și diplomatic.

hogan 1 jpg

Discursul integral al ES Dereck J. Hogan, Ambasadorul Statelor Unite ale Americii, poate fi accesat aici:

https://md.usembassy.gov/ro/discursul-ambasadorului-hogan-un-test-crucial-alegerile-parlamentare-din-republica-moldova-si-viitorul-relatiilor-cu-statele-unite-ale-americii/?fbclid=IwAR3J3GW5CdTjiouGzU4m-svTSXpnVkZY5-BC7UOOw3IHRO99-mrGRccEhwU#.XFmE8dNLVmg.facebook

hogan 2

Înregistrarea video a evenimentului este disponibilă la adresa:

https://realitatealive.md/live-ambasadorul-dereck-j-hogan-sus-ine-un-discurs-in-fa-a-studen-ilor-de-la-fri-pa-un-test-crucial-alegerile-parlamentare-din-moldova-i-rela-iile-viitoare-cu-statele-unite—90423.html?fbclid=IwAR3ejs68-ScC-gZ-d7PJoDl7GBwqWkGG4xVMizVe__9ViJ80DvMbMKUEVYs

hogan 3

Prodecanul Facultății Relații Internaționale,

 Științe Politice și Administrative,

Natalia Putină, dr., lector universitar