Aurelian GULEA, savant de renume mondial: ”Inventatorii USM intră în topuri internaționale”

Postat 2/05/2019 in categoria News

Cel de-al 47-lea Salon Internațional de Invenții de la Geneva, Elveția a adus cercetătorilor USM două medalii de aur și două de argint. Un rezultat de zile mari, bucurie și mândrie națională pentru o instituție universitară în context european. Salonul de la Geneva este  una dintre cele mai prestigioase manifestări de profil la nivel mondial, organizat sub înaltul patronaj al Guvernului Federal Elvețian, Cantonului și Orașului Geneva, precum și al Organizației Mondiale pentru Proprietate Intelectuală – OMPI. 

De 22 de ani, unul dintre membrii juriului al acestui for științific este savantul de renume mondial de la USM – Aurelian GULEA, șeful Laboratorului Materiale avansate în biofarmaceutică și tehnică. Domnia sa a condus și de data aceasta delegația R. Moldova la Geneva, apoi, revenit acasă, a acordat un interviu în exclusivitate site-ului USM.

Gulea_interviu_1

USM, decorată cu două medalii de aur și două de argint, la un prestigios for din Geneva

 

Reporter: Domnule academician Aurelian Gulea, cum explicați succesul deosebit al inventatorilor noștri pe arena mondială?

Aurelian Gulea: În ultimii ani, Rectoratul USM a acordat prioritate prezenței cercetătorilor noștri la Saloanele de Inventică, investind în această direcție substanțial, intelectual și financiar. Aceasta a condus la stimularea oamenilor noștri de știință. Astfel, am dovedit lumii, că suntem competitivi la scară internațională. Institutul de Cercetare și Inovare al USM participă activ la cele mai importante evenimente de profil din UE și SUA.

Or, dacă astăzi investim în inventică, înseamnă că mâine vom avea rezultate practice. Dacă vrem să ne facem cunoscută marfa intelectuală lumii, este imperioasă prezentarea la manifestările științifice internaționale.

Reporter: Care sunt cele mai merituoase invenții ale cercetătorilor noștri premiate recent la Salonul de la Geneva?

Aurelian Gulea: Republica Moldova a fost prezentă la cele 22 de ediții consecutive ale evenimentului din Elveția. Anul acesta, oamenii noștri de știință au cucerit șapte medalii, dintre care două de aur, patru de argint și una de bronz, prin intermediul inventatorilor de la mai multe instituții de învățământ superior din Chișinău, între care USM, USMF, Institutul de Zoologie, Institutul de Microbiologie și Biotehnologie, centre de cercetare în FalaDental și EuroDental ș.a.

 

“Ne dezvoltăm, grație sprijinului USM, nu al autorităților”

 

Dacă ne referim la USM, avem două medalii de aur și tot atâtea de argint, datorate rezultatelor activității echipelor noastre de cercetători. O medalie de aur a fost obținută de chimiștii – dr. Arcadie Fuior, dr. Victor Țapcov, academicianul Aurelian Gulea în colaborare cu profesorii Sébastien Floquet și Emmanuel Cadot de la Université de Versailles-Saint-Quentin-en-Yvelines din Franța și cei de la USMF. Descoperirea vizată se referă la proprietățile combinațiilor de molibden cu acțiune medicală împotriva anumitor forme de bacterii și de ciuperci.

USM deține încă o medalie de aur a Salonului din Geneva împreună cu Institutul de Zoologie, reprezentat de academicianul Ion Toderaș și colaboratorii săi, alături de academicianul Aurelian Gulea și colegii săi, pentru o invenție legată de protecția faunei R. Moldova.

O medalie de argint a fost acordată cercetătorilor USM și USMF, pentru invenția tinerei doctorande Irina Usatâi, dr. Vasile Graur, dr. Victor Țapcov, care au elaborat inhibitori de proliferare a celulelor de cancer.

USM a mai fost decorată cu încă o medalie de argint în colaborare cu aceeași instituție, pentru elaborarea unor inhibitori performanți, care au proprietăți antibiotice, invenție semnată de doctorandul Roman Rusnac, dr. Victor Țapcov și subsemnatul. Inventiile de la  USM au fost distinse și cu Diploma de Excelență a Ministerului Cercetării din România. Lucrările premiate la Salonul de la Geneva și autorii acestora pot fi văzute aici: https://bit.ly/2UF5T5U 

Salon_Geneva_2

“USM deține întâietatea la Salonul de la Geneva față de celelalte instituții academice din RM”

 

Reporter: Care ar fi impactul practic al acestor cercetări pentru oameni, la nivel național și internațional? 

Aurelian Gulea: Avantajul nostru e că Salonul de la Geneva are două funcții – de a aprecia calitatea noutăților științifice și de a le comercializa, în vederea aplicării la modul practic. Spre exemplu, pentru a diminua apariția noilor forme de gripă sau altor maladii imune față de medicamentele existente. Invențiile noastre au scopul de a mări arsenalul de preparate medicale de pe piață.

Reporter: De 25 de ani sunteți Coordonator naţional şi membru al Juriului Internaţional al Salonului Mondial EUREKA de inovaţii, cercetări şi noi tehnologii de la Bruxelles şi de 22 de ani al celui din Geneva. Cum apreciați prestația savanţilor şi inventatorilor noștri pe arena mondială?

Aurelian Gulea: Anul acesta, USM deține întâietatea la Salonul de la Geneva față de celelalte instituții academice din R. Moldova – din cele șapte medalii, patru îi aparțin! Aceasta ne bucură enorm, pentru că cercetările de la USM intră în topuri mondiale. Juriul de la Geneva este unul solid, format din 85 de personalități din toată lumea, între care face parte și subsemnatul. USM este excelentă la capitolul inventică.

Există o continuitate certă a participărilor noastre și rezultatele ne bucură, în contextul în care am ajuns într-o bătălie a concurenței cu circa 50 de țări! Dacă am face un bilanț al numărului de premii și medalii obținute pe parcursul anilor, raportate la numărul populației, Republica Moldova s-ar afla în clasamentul celor mai performante state! La forurile de profil din Barcelona și Valencia, USM e la fel de activă ca și la marea competiție din Elveția.

 

“Suntem nevoiți să oferim invențiile altor țări”

 

Reporter: În ce măsură rezultatele cercetărilor savanților noștri, benefice pentru sănătatea oamenilor, sunt valorificate în R. Moldova sau în alte state?

Aurelian Gulea: Cel mai mare dezavantaj este că nu avem unde aplica în practică invențiile, în condițiile unei crize economice și financiare acute, în continuă desfășurare. De aceea, mizăm pe piețe de desfacere externe. Spre exemplu, eu am inventat un medicament și nu am unde să-l implementez, deoarece la noi nu se dezvoltă industria farmaceutică. Republica Moldova încă nu este un stat care să investească pentru creșterea economică.

Din această cauză, suntem nevoiți să oferim invențiile altor țări. În special, SUA se arată deosebit de interesate de realizările noastre, fiind un partener fidel în acest sens, în urma participărilor la saloanele de inventică de acolo.

Am avut ocazia să oferim piețelor internaționale vitamina B12, deoarece 1 kg de asemenea substanțe costă peste o sută de mii de euro. Iar bacteria care o produce costă cinci milioane de euro și fără ea nu este posibilă aplicarea practică! Cercetările noastre de nivel de laborator nu sunt suficiente pentru a le implementa în industrie. Fără investiții rămânem la nivel de eprubetă.

 

“Medicamentul anticancer, descoperit la USM, va fi vândut, întâi de toate, pacienților noștri”

 

Reporter: După descoperirea celulei anticancer în laboratorul USM, de câțiva ani, Dvs. sunteți feblețea mass-media, monitorizat la fiecare nou rezultat de laborator referitor la unul dintre cele mai așteptate medicamente pentru miile de pacienți bolnavi de cancer. Când ar putea fi pus în vânzare acest preparat?

Aurelian Gulea: Ne aflăm în stadiul avansat de cercetări preclinice, desfășurate de echipa USM în parteneriat cu USMF și IMSP, Institutul Oncologic, după care medicamentul va fi administrat, întâi de toate, pacienților din Republica Moldova. Bineînțeles, produsul va ajunge și în farmacii, sperăm, cât de curând posibil.

Reporter: La Facultatea de Chimie  și Tehnologie Chimică a USM ați deschis o specializare nouă care se numește ”Chimia biofarmaceutică”, unde studenții singuri asamblează molecule, care au proprietăți anticancer, antiimflamatorii și antibacteriene. Care ar fi importanța acestei noi specializări pentru Republica Moldova?

Aurelian Gulea: Eu sunt cel care a fondat această specializare, scopul fiind de a forma specialiști competitivi, care să dezvolte industria farmaceutică din Republica Moldova. Astfel, statul nostru va avea propriile sale medicamente.

La ora aceasta, este cea mai atractivă specializare în cadrul facultății noastre, cu cei mai mulți studenți. Biofarmaciștii sunt printre cei mai solicitați specialiști pe piața muncii. Încă de pe băncile facultății, mulți dintre tineri lucrează în industria farmaceutică. Ei sunt foarte bine remunerați, chiar mai bine decât profesorii universitari.

Reporter: La ce proiecte lucrați acum?

Aurelian Gulea: Avem atât proiect de stat, cât și instituțional, cu aceeași titulatură – Asamblarea substanțelor cu proprietăți bofarmaceutice. Toate sunt în strânsă corelație – și specializarea, și proiectele de cercetare, și implementările pe care le facem.

Gulea.A_Salon_Geneva_2019

“Savanții noștri emigrați, veneticii în umbră peste hotare”

 

Reporter: Deşi dezvoltați proiecte revoluţionare care ar putea spori semnificativ economia ţării, acestea încă nu ajung pe piața de consum de la noi. Ce e de făcut?

Aurelian Gulea: Guvernul Republicii Moldova nu a manifestat niciun interes pentru invențiile noastre. Noi ne dezvoltăm sprijiniți de USM, dar nu ne bucurăm de susținerea autorităților.

Reporter: Sunteți un savant de renume mondial, printre cei mai bine cotați pe glob, cu numeroase oferte de a lucra în marile centre academice din străinătate. Ați rămas fidel USM.

Aurelian Gulea: Am avut invitații de a munci și în Franța, și în Canada, și în Elveția. Eu mă simt bine acasă și nu-mi doresc să emigrez. Mă regăsesc acasă, alături de colegii mei USM-iști, recunoscuți, la rândul lor, în marile centre academice ale lumii.

Reporter: Cum ar trebui stimulate investițiile în știință?

Aurelian Gulea: Investițiile din prezent sunt superficiale. Nu avem bani pentru mijloace moderne de cercetare și deplasări. Încă nu există o strategie de finanțare a științei la nivel de țară. Cercetarea pare a fi lăsată pe ultimul plan.

Reporter: Ați povestit despre colegi savanți din țările occidentale deveniți foarte bogați, grație invențiilor lor foarte importante în domeniul sănătății populației. Sunteți bogat în Republica Moldova?

Aurelian Gulea: Nu sunt nici bogat, nici foarte bogat, dar mă sumt bine acasă. Am satisfacție morală din tot ce fac, alături de universitarii de la noi. Avem mulți colegi care preferă să emigreze, optând pentru condiții materiale mai bune. Totuși, ei nu prind rădăcini în străinătate. Deși pleacă în state bogate, își taie rădăcinile de acasă și nu rezistă prea ușor acolo.

Reporter: Ce viitor are școala noastră de cercetare, în condițiile exodului de neoprit al inteligenței națiunii?

Aurelian Gulea: Nu toți savanții emigrează. Mai avem speranța că studenții noștri buni vor rămâne acasă. Cred în forța acelor tineri care, deși nu sunt remunerați ca semenii lor de peste hotare, preferă să muncească acasă, unde, întâi de toate, se bucură de satisfacție morală. Pentru mine, spre exemplu, acest factor a fost și este mai important decât cantitatea banilor câștigați. Crezul meu intelectual a fost dintotdeauna munca și satisfacția morală, pentru că remunerarea îmi permite să am un trai decent.

Reporter: Domnule academician Aurelian Gulea, vă mulțumim pentru interviul acordat!

Interviu realizat de Angelina OLARU, specialist principal,

Serviciul Imagine și Relații Publice al USM

 

Academicianul, profesorul universitar, dr. hab. Aurelian Gulea, fost şef al Catedrei de Chimie Anorganică a Universităţii de Stat din Moldova,  șef al Laboratorului Materiale avansate în biofarmaceutică și tehnică al laboratorului de Chimie Coordinativă, director al Departamentului de Chimie la USM, academician coordonator al Secţiei de Ştiinţe Naturale şi Exacte a Academiei de Ştiinţe a Moldovei, membru al Consiliului Suprem pentru Ştiinţă si Dezvoltare Tehnologica al AŞM. Este autor a peste 1200 de publicații. Deține 7 Ordine Internaționale de Inventator Remarcabil, Laureat al Premiilor și  2 medalii de aur OMPI (Geneva 2004, 2007). A fost decorat cu circa 200 de medalii de aur, argint și bronz la Saloanele Mondiale de Inovații, Cercetări și Transfer Tehnologic de la Bruxelles, Geneva, Pittsburgh, Seul (KIPA), Seul (KIWIE), Moscova, Varşovia, Zagreb, Casablanca, Manila, Sofia, București, Iași, Cluj, Budapesta, Chișinău, Suzhou (RPC), Kaohsiung (Taiwan), Sevastopol etc. FOTO : ASM.MD