Liceeni din Republica Moldova, pregătiți la USM, printre cei mai competitivi la olimpiadele mondiale de chimie

Postat 10/05/2019 in categoria Noutati

Tradițional, patru dintre cei mai buni elevi olimpici din Republica Moldova, pregătiți de o echipă de profesori de la Facultatea de Chimie și Tehnologie Chimică a USM, au participat la anuala Olimpiadă Internațională de Chimie ”D. I. Mendeleev”, ediția a 53-a, din Sankt-Petersburg (https://bit.ly/2Q1RksN).Organizatorii olimpiadei au fost Departamentul de Chimie de la Universitatea de Stat din Moscova, Institutul de Chimie de la Universitatea de Stat din Sankt-Petersburg, Fundația ”Andrei Melnichenko” și Compania ”Eurochem”.

USM_chimie_1

Lotul internațional al Republicii Moldova a fost condus de dr. conf. univ. Victor Ţapcov, deținătorulmedaliei de aur a Organizației Mondiale a Proprietății Intelectuale și premiant al saloanelor internaționale de inventică.

 

Olimpiada Internațională de Chimie ”D.I.Mendeleev” ne-a adus 2 medalii de bronz

 USM_chimie_2

În urma unei competiții dure între 152 de participanți din 28 de țări, elevii moldoveni au adus acasă două medalii de bronz. Câștigătorii medaliilor de bronz sunt Victor Baerle, elev în clasa a 12-a la Liceul Teoretic „Principesa Natalia Dadiani” din Chișinău și Victor Crasco, din clasa a 11-a la Liceul Teoretic „Aristotel” din capitală. Ceilalți participanți la olimpiadă provin din următoarele instituții – Tatiana Sviriniuc, elevă în clasa a 10-a la Liceul Teoretic ”Mihai Eminescu” din Bălți și Adelina Andrei, din clasa a 9-a la Liceul Teoretic ”Orizont”, filiala Durlești.

Echipa profesorilor chimiști de la USM, care efectuează selecții riguroase ale participanților (în 5 etape!), este mulțumită de rezultatele tinerilor nu doar în anul acesta, ci și la edițiile precedente ale prestigiosului eveniment, la care participă elevi din spațiul post-sovietic, UE, China, Irac, Iran, Siria, Turcia, Bulgaria, România, Israel etc.

 

”Fără profesorii de la USM, aceste rezultate nu ar fi fost posibile”

USM_chimie_3

 

”O contribuție importantă la pregătirea elevilor olimpici au avut-o, indiscutabil, profesorii din şcoli şi licee, dar aceste rezultate remarcabile pentru statul nostru nu ar fi fost posibile fără echipa de profesori de la Facultatea de Chimie și Tehnologie Chimică a USM, alcătuită din dr. conf. univ. Tatiana Isac-Guţul, dr. conf. univ. Elena Tutovan, dr. conf. univ. Petru Bulmaga, dr. Vasile Graur, dr. conf. univ. Victor Ţapcov și dr. conf. univ. Ion Bulimestru. Acest colectiv de universitari instruiește excepțional echipa olimpică atât sub aspect teoretic, cât şi practic, ultimul având o pondere esenţială în performanţele obţinute de elevi la competițiile internaţionale.Acestea ar fi imposibile fără susţinerea Ministerului Educaţiei, Culturii și Cercetării al RM și Agenției Naționale pentru Curriculum și Evaluare, cărora le aducem sincere mulţumiri”, menționează dr. conf. univ. Ion Bulimestru, șeful Departamentului Chimie, USM.

Acest colectiv de universitari instruiește excepțional echipa olimpică atât sub aspect teoretic, cât şi practic, ultimul având o pondere esenţială în performanţele obţinute de elevi la competițiile internaţionale.Acestea ar fi imposibile fără susţinerea Ministerului Educaţiei, Culturii și Cercetării al RM și Agenției Naționale pentru Curriculum și Evaluare, cărora le aducem sincere mulţumiri”, menționează dr. conf. univ. Victor Ţapcov, șeful Departamentului Chimie, USM.

Din anul 2007, de când sunt implicați la asemenea competiții, elevii din Republica Moldova au obținut 43 medalii la Olimpiadele Internaționale de Chimie, dintre care 3 de AUR, 7 de ARGINT și 33 de BRONZ. Dintre acestea, 22 medalii (2 de aur, 3 de argint, 17 de bronz) au fost obținute la Olimpiadă Internațională de Chimie ”D. I. Mendeleev”, iar 21 (1 de aur, 4 de argint și 16 de bronz) – la Olimpiada Internațională de Chimie.

Cele mai multe medalii au fost obținute de Serafim Buiucli – 2 de aur, 3 de argint și 2 de bronz. Alexandru Pupeza a fost premiat cu o medalie de aur, una de argint și 2 de bronz. Dumitru Mitcov a obținut o medalie de argint și 3 de bronz. Chiril Solovei a fost decorat cu  o medalie de argint și 3 de bronz, Vasilii Graur a fost premiat cu o medalie de argint și una de bronz, iar Anastasia Dosca și Mihail Cicnaev – cu câte 3 medalii de bronz.

 

Vrem să oprim emigrarea tinerilor superdotați?!

USM_chimie_4.jp

 

Medaliații Olimpiadei Internaționale de Chimie ”D. I. Mendeleev” sunt selectați automat pentru  un alt eveniment de anvergură – Olimpiada Internațională la Chimie, organizată de un Comitet de specialiști, din peste 80 de state (https://icho2019.paris/en/). Anul acesta, marea competiție a tinerilor se va desfășura în luna iulie, la Paris, iar echipa profesorilor USM este deja în febra pregătirilor.

 

”La acest eveniment de mare prestigiu nu este ușor să ajungi. Echipa Republicii Moldova a fost recomandată, în anul 2005, de către parteneri din Rusia. Mai trist este că marea majoritate a olimpicilor noștri emigrează. Trebuie să facem ceva pentru tinerii superdotați, la nivel de stat, ca să rămână în țară și să o dezvolte. Doar trei medaliați din toate loturile internaționale au rămas acasă! Profesori buni încă mai avem, însă cei mai inteligenți tineri pleacă în străinătate, unde devin oameni de știință, la marile centre academice. Olimpici de la noi au ajuns medaliați și în Manchester, SUA, unde au și rămas. Apoi, multe universități le deschid larg ușile pentru studii gratuite”, relatează dr. conf. univ. Victor Țapcov.

 

Suntem bucuroși pentru că, grație profesorilor de la USM și tinerilor noștri, oamenii de știință din lume află despre țara noastră și potențialul intelectual de excepție al acesteia. Or, prima dată, când am ajuns la un asemenea eveniment, unii organizatori credeau că Republica Moldova este o nouă țară din Africa”, mărturisește, pentru site-ul USM, domnul Victor Țapcov.

 

Angelina Olaru, specialist principal,

Serviciul Imagine șiRelațiiPublice al USM