Cei mai performanți liceeni au devenit Ambasadori ai USM

Postat 7/06/2019 in categoria Noutati

Senat_3

70 de liceeni au concurat pentru titlul de Ambasador al USM, dintre care 23 – cei mai performanți – au fost selectați pentru instruire. Timp de trei zile, cei mai buni dintre cei mai buni liceeni din Republica Moldova au fost implicați într-un training, cu genericul Proiectarea carierei – cheia succesului profesional, al cărui obiectiv esențial ține de formarea competențelor necesare și luarea deciziilor pentru un viitor de succes.

Ulterior, pe parcursul a trei luni, elevii au organizat traininguri  în liceu, ajutându-și colegii să ia o decizie corectă pentru carieră. Programul a finalizat în cadrul unei ședințe festive a Senatului USM, unde au fost invitați Ambasadorii USM, pentru a li se decerna diplome ce confirmă prestigiosul titlu.

În alocuțiunea de deschidere, rectorul Gheorghe Ciocanu și-a exprimat satisfacția pentru progresele tinerilor în a deveni lideri de opinie în rândul semenilor lor și pentru că au ales să devină studenți la facultățile USM, asigurându-i că vor beneficia de instruire de calitate și un șir de facilități pe care le oferă universitatea.

”Invităm acești tineri excelenți să devină studenți ai USM, cu burse din bugetul nostru. Dorim ca Școala Ambasadorilor USM să reunească tot mai mulți liceeni eminenți. Aceasta pentru că USM face parte din topul celor mai bune instituții de învățământ superior, alături de universitățile de elită din România și din regiune, cu care va derula programe regionale comune de instruire și va deschide noi domenii”, a menționat prof. univ., dr. hab. Gheorghe Ciocanu, rectorul USM.

Ambasadorii USM își ghidează colegii în viitoarea carieră

În contextul proiectului, Ambasadorii USM s-au deplasat în localitățile lor de baștină, pentru a-și informa colegii despre ofertele educaționale și extracurriculare ale USM în campania de Admitere 2019.

”Totodată, participanții au realizat activități de ghidare în carieră, de sprijinire a altor liceeni în luarea deciziei în traseul educațional după abslovire și în elaborarea planurilor individuale de carieră. Tinerii și-au informat colegii despre Platforma educațională e-Cariera, unde își pot analiza opțiunea finală”, relevă Aida Cotruță, manager de programe la Centrul de Ghidare în Carieră și Relații cu Piața Muncii al USM.

”La USM, tinerii au șanse enorme de a deveni profesioniști de primă importanță”

Maxim Mocan, absolventul Liceului Teoretic ”Mihai Eminescu” din Drochia, ambasador al USM:

”Mulțumim conducerii USM pentru acest proiect de formare și zile petrecute împreună! La început, aveam mari emoții, ca ale unui tânăr venit din nordul republicii, fără prieteni în capitală. Dar am fost fericit să mă simt student, la USM, în Ziua Ușilor Deschise în cadrul activității Student USM pentru o zi și în cadrul Școlii Ambasador al USM! Grație coordonatoarei proiectului, dnei Aida Cotruță, am reușit să ne cunoaștem și să ne simțim excelent în grup. Școala Ambasadorului USM m-a ajutat să decid, că viitorul meu profesional va fi aici, acasă.

Pentru mine, a fi Ambasador USM semnifică o primă treaptă în lumea academică, la o instituție prestigioasă de învățământ superior. Este calea mea spre viitor! Astfel, am decis să urmez studiile la |Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării. Vreau să devin jurnalist anume la USM, pentru că face parte din topurile instituțiilor universitare, unde tinerii au șanse enorme de a deveni profesioniști de primă importanță în toate domeniile.”

”Ne-au instruit doi mentori excelenți”

Iana Lungu, absolventa Liceului Teoretic ”Mihai Eminescu” din Căușeni, ambasador al USM: ”Am avut parte de un program foarte interesant, ghidat de doi mentori excelenți – doamnele Aida Cotruță și Mihaela Josan, reprezentante ale Centrului de Ghidare în Carieră și Relații cu Piața Muncii din cadrul USM. Aceste doamne profesoare m-au ajutat să-mi dezvolt o serie de abilități pentru viitorul meu profesional. Am decis să fiu studentă la USM, unde am fost studentă pentru o zi, după care nu știam unde să dau admiterea – la Facultatea de Chimie și Tehnologie Chimică sau la Facultatea de Fizică și Inginerie. Pentru început, voi face studii în domeniul ingineriei și tehnologiilor informaționale, doar la USM.”

”La USM, am prins ”rădăcini”

Ana Cecanșciuc, elevă la Centrul de Excelență în Informatică și Tehnologii Informaționale, ambasador al USM: ”Am urmat cursurile Școlii Ambasador USM, deosebit de utile pentru viitorul oricărui tânăr, fapt pentru care le mulțumesc organizatorilor. Mai am un an de colegiu, dar deja știu sigur că voi deveni studentă la Facultatea de Drept a USM, pentru că aici am prins ”rădăcini”.

Doina Golubaș, absolventa Liceului Teoretic Grimăncăuți, r-l Briceni, ambasador al USM: ”Titlul de Ambasador USM pentru mine semnifică prestigiu și influență în rândul tinerilor. Datorită acestui program, mi-am schimbat planurile referitoare la viitorul studiilor mele și mi-am sprijinit colegii indeciși să ia decizii corecte. Deja am hotărât să devin studentă la Facultatea de Drept a USM. Anume la USM, pentru că aceasta este universitatea noastră cu tradiții istorice, pe băncile căreia au fost instruiți părinții noștri, numeroase personalități notorii, mândria țării și a neamului nostru.”

Senat_2

 

Angelina Olaru, specialist principal,

Serviciul Imagine șiRelațiiPublice al USM