USM, una dintre primele instituții din Europa de Sud-Est, care va utiliza tehnologiile AVR

Postat 19/06/2019 in categoria Noutati

DSC_4601 copy

Universitatea de Stat din Moldova  va deschide, în premieră, în R. Moldova,  un centru de excelență pentru instruirea studenților, prin intermediul realității augmentate și realității virtuale (tehnologii AVR), pe modelul unicei instituții de profil din Danemarca. Este unul dintre cele mai importante proiecte de promovare a tehnicilor inovative de ultimă generație din Europa de Sud-Est, în vederea pregătirii specialiștilor competitivi, oriunde în lume. Cu această ocazie, la USM, se află într-o vizită de lucru dr. Michael Koch, coordonator al Centrului Interactiv Digital din Danemarca (The Danish Interactive Digital Center)  pentru Realitatea Augmentată și Realitatea Virtuală, profesor la VIA University College din orașul Viborg. Domnia sa acordă sprijin USM, în vederea inaugurării instituției IT menționate.

Centrul Interactiv Digital din Danemarca, implicat în instruirea profesorilor USM

Menționăm că, The Danish Interactive Digital Center a fost creat de VIA University College în colaborare cu EON Reality INC., lider mondial în implementarea tehnologiilor AVR, bazat pe transferul acestora în industrie și educație și Primăria Viborg.

Dl Michael Koch a avut o întrevedere cu prof. univ. dr. hab. Gheorghe Ciocanu, rectorul USM, prof. univ. dr. hab. Florentin Paladi, prorector pentru activitatea științifică și conf. univ. dr. Valentin Ungureanu, directorul Departamentului de Informatică din cadrul Facultății de Matematică și Informatică. Discuțiile s-au axat, în special, pe concepția de fondare a unui centru de instruire a studenților privind realitatea augmentată și realitatea virtuală, la USM, saltul uriaș al noilor tehnologii, utilizate de cele mai mari companii software.

Rectorul Gheorghe Ciocanu a mulțumit profesorului Michael Koch, care oferă USM recomandări și instruire pentru înființarea noii structuri, specializate în studierea și utilizarea realității augmentate și celei virtuale în educație și întreprinderi. ”USM este una dintre primele instituții de învățământ superior din Europa de Sud-Est, care va utiliza tehnologiile AVR și va pregăti cei mai buni specialiști în acest domeniu”, menționează dl Gheorghe Ciocanu.

DSC_4595 copy

O nouă specializare IT la USM, extrem de solicitată în lume

Prorectorul Florentin Paladi și-a exprimat satisfacția că profesorii USM se pregătesc intens pentru inaugurarea unei structuri specializate pe AVR, cu sprijinul The Danish Interactive Digital Center. ”Tinerii de azi sunt flexibili la studii, nu acceptă metodele clasice și vor să fie cei mai buni pe piața muncii. De aceea, noi, profesorii USM, adaptăm instrumentele de învățare tinerei generații ambițioase. Cei născuți în secolul XXI au un alt stil de a învăța, de a percepe realitatea și de a comunica. De aceea, USM răspunde acestor cerințe atât ale studenților din R. Moldova, cât și ale celor din regiune, specializați în IT”, menționează dl Florentin Paladi.

”Am întâlnit o personalitate deoasebită – dl Florentin Paladi, prorector USM. În scurt timp, am devenit prieteni și am decis să realizăm un asemenea proiect în R. Moldova, deosebit de util pentru studenți. Pe modelul The Danish Interactive Digital Center, ei  vor beneficia de o specializare nouă, extrem de solicitată în lume”, relatează profesorul Michael Koch.

 

Serviciul Imagine și Relații Publice, USM