Mircea Dumitru, rectorul Universității din București: ”Mesajul meu este de a lucra împreună, pentru a consolida bunele relații”

Postat 21/06/2019 in categoria News

Săptămâna aceasta, la Universitatea de Stat din Moldova, se află într-o vizită oficială prof. univ. dr. Mircea Dumitru, rectorul Universității din București, venit în fruntea unei delegații de universitari din România. Domnia sa a avut întrevederi cu conducerea USM, în vederea încheierii unor acorduri de colaborare interuniversitară. Dl Mircea Dumitru contribuie esențial la cooperarea academică excelentă dintre cele două instituții de învățământ superior și la identificarea noilor proiecte de interes reciproc. Cu această ocazie, dl Mircea Dumitru ne-a acordat un interviu în exclusivitate.

21.06.19_Interviu_Mircea_Dumitru_photo

”Sunt Doctor Honoris Causa USM, fapt ce mă onorează enorm”

Reporter: Stimate domnule Rector, de la finele anului 2018, sunteți Doctor Honoris Causa al USM. Ce semnificație are aceasta pentru Dvs.?

Mircea Dumitru: Sunt deosebit de onorat pentru faptul, că Senatul USM a votat conferirea acestei distincții onorante și prestigioase. Semnificația titlului este instituțională și personală. Instituționlă, pentru că am reușit să consolidăm o relație foarte puternică dintre USM și Universitatea din București. În același timp, am inițiat colaborarea între Consorțiul ”Universitaria”, alcătuit din cele cinci mari universități din România – Universitatea din București, Universitatea ”Babeș-Bolyai” din Cluj, Universitatea ”A. I. Cuza” din Iași, ASE București și Universitatea de Vest din Timișoara și, pe de altă parte USM, care începând de la sfârșitul anului trecut, a dobândit statut de asociat al acestuia.

Sub aspect personal, am fost emoționat și plăcut impresionat de recunoașterea pe care colegii mei de la Facultatea de Istorie și Filosofie a USM au dat-o activității mele ca profesor, cercetător și rector al Universității din București. Sper ca și în anii următori, în măsura posibilităților mele, să contribui la dezvoltarea acestor relații.

Reporter: Prin distincția acordată, sunteți membru al comunității academice a USM, cu care ați dezvoltat o foarte bună colaborare. Cum vedeți evoluțiile ulterioare ale cooperării noastre științifice și universitare?

Mircea Dumitru: Vom derula în continuare proiecte prin intermediul Consorțiului ”Universitaria”, dar și în relațiile noastre directe. Chiar, astăzi, am semnat un acord de colaborare, prin care anumite programe academice să se desfășoare în comun, dintre Facultatea de Istorie și Filosofie a USM și Facultatea de Istorie a Universității din București. Avem în vedere și dezvoltarea unor relații directe dintre oamenii de știință, cercetătorii de la USM și cei de la Universitatea din București.

Aparținem unei culturi mari, vorbim aceeași limbă și avem aceeași istorie în spate, perspectiva construirii împreună – R. Moldova și România – a unor punți comune unice în educație și cercetare. Astfel, vom contribui la o permanentizare în relațiile dintre comunitatea științifică din R. Moldova și cea din România.

Solidaritatea universităților europene va consolida viitorul Europei

Reporter: În Laudatio, cu prilejul atribuirii titlului de Doctor Honoris Causa, am făcut o trecere în revistă a rolului Dvs. în educație și știință, ca fost ministru al Educației din România, Rector al Universității București, profesor. Am vrea să aflăm, ce model moral și intelectual urmați în viață?

Mircea Dumitru: Sunt profesor de filosofie și am cunoscut foarte multe modele, oferite de mulți filosofi mari, care au fost personalități remarcabile în domeniul moral și în cel teoretic. Prin spiritul meu ca profesor de logică și filosofie, sunt foarte apropiat de Aristotel, iar în secolul al XX-lea am fost impresionat de creația remarcabilă a filosofului austriac Ludwig Wittgonstein. Mai nou, este vorba de un filosof în viață – Kit Fine, care este pentru mine un model de creativitate, probitate științifică și de profunzime a gândului.

Reporter: Aveți un crez anume?

Mircea Dumitru: Un om de știință în sensul cel mai larg care își consacră viața studierii ideilor și faptelor, naturale și sociale, trebuie să fie mereu deschis la ceea ce este nou. Să aibă un echilibru moral în viața de zi cu zi, să fie lipsit de aroganță și conștient de faptul că misiunea sa este pusă în slujba semenilor săi.

Reporter: USM este cea mai cunoscută instituție de învățământ superior din R. Moldova peste hotare, care la fel ca și universitățile din statele UE, acordă prioritate remedierii crizei învățământului superior. Cum vedeți inițiativa solidarizării universitarilor și oamenilor de știință din Europa universitară, în vederea depășirii penuriei de studenți, a finanțării insuficiente, dar și altor probleme?

Mircea Dumitru: Acesta este modelul de viitor în Europa. Dincolo de probleme firești, ce țin de geografie, istorie, sisteme politice, universitarii au vocația lucrării împreună, a solidarizării, iar inițiativa aceasta a marilor rețele universitare europene a fost lansată de președintele Franței Emmanuel Macron.

Este o inițiativă binevenită. Prin urmare, Universitatea din București face parte dintr-un consorțiu european ”CIVIS”, alături de alte câteva instituții prestigioase de învățământ superior  – Universitatea Aix-Marseille (Franța), Universitatea Națională și Capodistriană din Atena (Grecia), Universitatea Liberă din Bruxelles (Belgia), Universitatea Autonomă din Madrid (Spania), Universitatea Sapienza din Roma (Italia), Universitatea din Stockholm (Suedia) și Universitatea Eberhard Karls din Tübingen (Germania).

Astfel, instituțiile de învățământ superior vor putea să contribuie la dezvoltarea unui spirit european. Este știut faptul, că dacă formezi tânăra generație în spiritul acestei solidarități, rezultatele scontate se vor vedea în timp, atunci când cercetători din diverse țări se vor simți ca făcând parte din aceeași mare familie europeană a învățământului superior și din cea a cercetării.

În ceea ce privește penuria de studenți, nu e vorba numai de cei din Europa, dar și de cei care vor să învețe în Europa. La Universitatea din București, spre exemplu, vor să studieze tineri din China, Japonia sau din țările africane, fapt ce arată o fațetă a globalizării învățământului superior.

”Nimeni nu poate să șteargă ”rădăcinile” noastre naționale”

Reporter: Care ar fi rolul cercetătorului, universitarului în procesul de europenizare și mondializare?

Mircea Dumitru: Faptul că cercetătorul din domeniul științific, de pildă, poate să lucreze în laboratoare din orice țară din Europa sau din lume, arată că, dincolo de condiționarea și determinarea etnică, care este una esențială, nimeni nu poate să șteargă ”rădăcinile” noastre naționale. Avem, totuși, o vocație a globalizării și universalizării, pentru că știința este un fenomen universal.

Reporter: Una dintre marile noastre personalitățiTitu Maiorescu – spunea, în anii ’80 ai secolului XIX următoarele: ”Să fim naţionali cu faţa spre universalitate.” Ce părere aveți în această privință?

Mircea Dumitru: Sunt absolut de acord cu acest filosof și teoretician din secolul al XIX-lea, care era și el rector al Universității din București, un spirit tutelar al culturii criticismului și junimismului în România. De fapt, a anticipat ceea ce noi astăzi avem, faptul că universitățile sunt conectate global, universal și mondial. Totodată, trebuie să fie responsabile de problemele comunităților din care fac parte. Adică, să fie în același timp ancorate și local în ceea ce este important și presant în societățile din care fac parte.

Reporter: Care ar fi mesajul Dvs. pentru comunitatea academică a USM?

Mircea Dumitru: Apreciez foarte mult Universitatea de Stat din Moldova. Cunosc pe mulți dintre profesorii de la facultățile acestei instituții distinse și importante. Mesajul meu este de a lucra împreună, pentru a consolida bunele relații, care sunt în beneficiul învățământului și cercetării din R. Moldova și România, în mod special, al Universității din București.

Interviu realizat de Angelina Olaru, specialistă principală, 

Serviciul Imagine și Relații Publice, USM