Michael Koch, coordonator The Danish Interactive Digital Center: ”Viitorul centru pentru tehnologii AVR al USM să fie unul de excelență”

Postat 25/06/2019 in categoria Noutati

USM este una dintre primele instituții din Europa de Sud-Est, care va utiliza tehnologiile inovative de ultimă generație – realitatea augmentată și cea virtuală (AVR). În acest scop, USM va deschide, în premieră, în R. Moldova,  un centru de excelență de profil, pe modelul The Danish Interactive Digital Center, al cărui director dr. Michael Koch, tot el și profesor la VIA University College, oferă recomandări și instruire dascălilor noștri. Oaspetele din Danemarca a făcut o prezentare a instituției pe care o conduce, după care ne-a oferit un interviu.

O instituție de vârf pentru dezvoltarea AVR în Europa oferă asistență USM

 AVR_01

Reporter: Stimate domnule Michael Koch, care sunt obiectivele vizitei Dvs. la USM?

Michael Koch: Am venit la USM, cu scopul de-a ajuta la modul practic deschiderea unui centru pentru tehnologiile AVR, a iniția cadrele didactice în acest domeniu și a le oferi recomandări. Nu este necesar ca acesta să fie identic cu cel din Danemarca. Viitorul centru pentru tehnologii AVR al USM va trebui să fie unul de excelență.

Reporter: De ce ați decis să cooperați anume cu USM și nu cu o altă instituție din regiune?

Michael Koch: Ar fi un motiv simplu: am întâlnit o personalitate deosebită – dl Florentin Paladi, prorector USM. În scurt timp, am devenit prieteni și am decis să realizăm un asemenea proiect în R. Moldova, deosebit de util pentru studenți. Pe modelul The Danish Interactive Digital Center, ei vor beneficia de o specializare nouă, extrem de solicitată în lume.

AVR_1

Reporter: Care este importanța realității virtuale și a celei augmentate în educație și în viața de zi cu zi?

Michael Koch: Aceste inovații de ultimă generație sunt extrem de importante,  deoarece tot mai multe companii le utilizează, iar învățământul trebuie să fie în pas cu noile tehnologii informaționale în pregătirea tinerilor. Este important ca studenții noștri să aibă acces la cunoștințele AVR, să aibă instruire modernă și să fie competitivi pe piața muncii. Realitatea virtuală e o scufundare într-o realitate originală, în care omul are alte senzații și înțelegeri ale lucrurilor, pe când în cealaltă se adaugă niște elemente suplimentare.

Societatea este în continuă transformare, iar viteza evoluției noilor tehnologii este extrem de rapidă. Sunt companii software care dezvoltă dezvoltă continuu Google, Macrosoft etc. și studenții trebuie să se adapteze acestora, pentru a corespunde cerințelor angajatorilor și a fi acceptați pe piața muncii.

Studenții USM vor beneficia de o specializare nouă, extrem de solicitată în lume

Reporter: Știm că aplicabilitatea acestor tehnologii este vastă. În ce domenii sunt folosite în Danemarca?

Michael Koch: Tehnologiile respective sunt utilizate pe larg, în primul rând, în jocurile pe calculator. Potențialul enorm al acestora e utilizat în domeniul ocrotirii sănătății, în special, pentru micșorarea cheltuielilor în serviciile destinate vârstnicilor. De aceea, trebuie să fie create soluții AVR, pentru a le utiliza acasă.

AVR_2

Reporter: Ce reprezintă The Danish Interactive Digital Center și cum s-au dezvoltat în țara Dvs. asemenea structuri de profil?

Michael Koch: The Danish Interactive Digital Center este singurul din țara noastră, creat de VIA University College în colaborare cu EON Reality INC., lider mondial în implementarea tehnologiilor AVR, bazat pe transferul acestora în industrie și educație și Primăria Viborg. Prin intermediul centrului nostru, oferim studenților o nouă specializare, deosebit de solicitată de diverse companii în lume. Este o instituție de vârf pentru dezvoltarea AVR în Europa.

Reporter: Cum este organizată instruirea studenților la Via University College?

Michael Koch: Studiile sunt în două semestre, unul dintre care dedicat stagiilor de practică. Instruirea este bazată pe învățare și cercetare în centrul nostru. Fiecare semestru are câte patru discipline. Punem accent pe colaborarea și implicarea studenților în proiecte. The Danish Interactive Digital Center e situat în orașul Viborg, unde există un mediu de afaceri deosebit, care a construit și încurajat o dezvoltare puternică a IT-ului.

AVR_3

Angelina Olaru, specialistă principală,

Serviciul Imagine și Relații Publice, USM