USM lansează unul dintre cele mai importante proiecte în tehnologiile AVR din Europa de Sud-Est

Postat 26/06/2019 in categoria Noutati

În premieră, în R. Moldova, azi, USM lansează oficial proiectul dedicat tehnologiilor de ultimă generație, prin intermediul realității virtuale și celei augmentate (tehnologii AVR). În fața unei audiențe de studenți, profesori, factori guvernamentali și parteneri din sectorul IT, dl Gheorghe Ciocanu, rectorul USM a anunțat deschiderea unui centru de excelență pentru instruirea studenților – AVR-IDC USM (Interactive Digital Center), cu ”EON Reality” din SUA, partener principal. Este unul dintre cele mai importante proiecte de promovare a tehnologiilor inovative de ultimă generație din Europa de Sud-Est, în vederea pregătirii specialiștilor competitivi oriunde în lume.

IT_3

În alocuțiunea sa de salut, prof. univ. dr. hab. Gheorghe Ciocanu a subliniat importanța pe care o acordă USM rămânerii în țară a celor mai valoroși specialiști din domeniul tehnologiilor informaționale, prin instruirea acestora și crearea locurilor de muncă bine plătite.

Condiții excelente de rămânere în Republica Moldova pentru specialiștii valoroși în IT

”Dorim ca neamul nostru să fie în avangardă, prin succesele tinerilor noștri valoroși, în domeniul științelor exacte și ale naturii. La olimpiadele la matematică, fizică, chimie, biologie, informatică ei ocupă locuri de frunte în lume, însă nu-i putem menține în țară. Dorim să-i păstrăm pentru dezvoltarea R. Moldova. Specialiști în tehnologiile AVR sunt extrem de necesari în educație, medicină, design, arhitectură, construcții etc.”, afirmă dl Gheorghe Ciocanu.

IT_2

Rectorul USM a anunțat deschiderea unui program de master comun vizând tehnologiile AVR cu Facultatea de Informatică de la Universitatea ”A.I.Cuza” din Iași.

Prof. univ. dr. hab. Florentin Paladi, prorector pentru activitatea științifică, a promis studenților condiții excelente de studii în această sferă și de a fi cei mai buni specialiști, oriunde în lume, aceasta pentru că dascălii USM se pregătesc intens pentru inaugurarea unei structuri specializate pe AVR, cu sprijinul The Danish Interactive Digital Center, unica instituție academică de profil din Danemarca.

Progres nu doar pentru USM, dar și pentru țară

Dl Vitalie Tarlev, secretar de stat la Ministerul Economiei și Infrastructurii, un bun prieten și partener al USM prezent la eveniment, a menționat următoarele: ”Acest proiect este un progres nu doar pentru USM, dar și pentru R. Moldova, în contextul Strategiei naționale de dezvoltare a societății informaționale ”Moldova Digitală 2020”. Avem nevoie de specialiști calificați, competitivi – rețeta succesului pentru o țară prietenoasă transformărilor în domeniul tehnologiilor informaționale.”

IT_4

Discursuri de salut au mai rostit dl Corneliu Ciorici, șeful Serviciului TIC la Ministerul Educației, dna Marina Bzovîi, director executiv al Asociației Naționale a Companiilor din domeniul TIC, reprezentanți ai companiilor partenere.

Surpriza zilei a făcut-o dl Alexandru Gorbenco, reprezentantul oficial al EON Reality din SUA în R. Moldova și România, care prezentat o platformă inovativă, utilizată de instituțiile educaționale din țările dezvoltate, prin utilizarea realității virtuale și celei augmentate.

IT_1

Serviciul Imagine și Relații Publice, USM