Joi, 4 iulie 2019, ora 15.00, la Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei, va avea loc inaugurarea expoziţiei „Mărturii din Gulag. Memoria victimelor regimului totalitar-comunist”.
Expoziția foto-documentară „Mărturii din Gulag: memoria victimelor regimului totalitar-comunist” prezintă mărturiile victimelor și supraviețuitorilor represiunilor politice și deportărilor în masă din perioada sovietică. Imaginile și documentele expuse din fondurile Muzeului Național de Istorie a Moldovei și a celor valorificate în cadrul Programului de stat „Recuperarea și valorificarea istorică a memoriei victimelor regimului totalitar-comunist din RSS Moldovenească în perioada anilor 1940-1941, 1944-1953” prezintă publicului larg ororile regimului totalitar-sovietic și memoria acestei tragice perioade în istoria poporului nostru.
Evenimentul este dedicat tristei aniversări a celui de-al doilea va de deportări în masă din 5-9 iulie 1949 și memoriei tuturor victimelor regimului totalitar-comunist.
Expoziția a fost elaborată în cadrul proiectului „Cultura memoriei pentru societățile în proces de transformare democratică: promovarea celor mai bune practici între Lituania și Republica Moldova”, susținut de Programul Promovarea Cooperării și Democrației al Ministerului de Afacerilor Externe al Republicii Lituania (Development Cooperation and Democracy Promotion Programme) și de Ambasada Republicii Lituania în Republica Moldova.
Parteneri instituționali:
Muzeul Național de Istorie a Moldovei
Institutul de Istorie
Centrul de Excelență Institutul ProMemoria, Universitatea de Stat din Moldova
Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălți
Universitatea de Stat „B.P. Hasdeu” din Cahul
*Termenul GULAG a fost preluat din limba rusă cu semnificația inițială Direcția Generală de Muncă a Lagărelor pe teritoriul URSS, care și-a extins considerabil conținutul după 1989 prin desemnarea emblematică a spațiului de detenție sub orice formă, incluzând deportările, închisorile, regimul forțat de reședință, restricționarea dreptului de alegere a locului de muncă și trai etc.