FRIȘPA, o facultate europeană, cu absolvenți pentru RM și instituții internaționale

Postat 10/07/2019 in categoria News

Una dintre cele mai populare facultăți din Republica Moldova – Facultatea de Relații Internaționale, Științe Politice și Administrative (FRIȘPA) a Universității de Stat din Moldova a organizat, vineri, 5 iulie 2019, ceremonia de înmânare a diplomelor de licență și masterat pentru noua promoție de absolvenți. Evenimentul a beneficiat de participarea unor personalități publice, care au absolvit FRIȘPA sau activează aici. Profesorii și absolvenții studiilor de licență și masterat susțin că diploma FRIȘPA este o carte de vizită importantă pentru viitorii specialiști, invitați să lucreze în  instituții naționale și internaționale.

DSC_5204 copy

Diplomele USM, recunoscute și în SUA

Prof. univ. dr. hab. Florentin Paladi, prorector pentru activitatea științifică, în discursul său de deschidere a ceremoniei, a spus următoarele: ”Sunt onorat să particip la evenimentele FRIȘPA, care formează specialiști de mare valoare, mândri că au studiat și absolvit USM. Aceasta pentru că diplomele USM sunt recunoscute nu doar în R. Moldova, ci și departe peste hotare. Dovadă e recenta susținere a tezei de doctor al USM a unui fost consilier la alegerile prezidențiale din SUA – Jason Jay Smart, elaborată în cadrul Departamentului Relații Internaționale al FRIȘPA, al cărui  conducător științific a fost prof. univ., dr. hab. Valentina Teosa.”

DSC_5138 copy

”Mândria FRIȘPA – absolvenții, care ne pot schimba viitorul”

”Azi, este o zi foarte importantă pentru toată Familia FRIȘPA. Cea mai mare mândrie a FRIȘPA sunt absolvenții, care ajung în funcții importante, de unde pot schimba situația din R. Moldova. În formarea studenților noștri, Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) este un partener excelent, fapt ce se datorează secretarului de stat Daniela Morari, care e și cadrul nostru didactic”, afirmă conf. univ. dr. Alexandru Solcan, decanul FRIȘPA.

La rândul ei, dna Daniela Morari a felicitat absolvenții FRIȘPA pentru că au optat pentru această facultate. Domnia sa a îndemnat viitorii angajați ai serviciilor diplomatice să utilizeze cu maximă prudență Cuvântul, instrumentul de bază în științele politice, administrative și relațiile internaționale, cu invitația de a activa la MAEIE.

DSC_5128 copy

”Politica – nu doar vocație, ci și profesie…”

Dna Veronica Roșca, deputat în Parlamentul R. Moldova, absolventă FRIȘPA: ”Azi, vorbesc din postura ce mă onorează cel mai mult – cea de fostă studentă FRIȘPA. Am fost în această aulă, în urmă cu 20 de ani, când mă încercau emoții teribile, la o ceremonie similară. Ne onorează să avem în calitate de absolvenți, specialiști care vor excela în carieră. Pentru aceasta, mulțumim corpului didactic FRIȘPA, pentru profesionalism în formarea noilor generații! Politica nu este doar vocație, ci și o profesie, alături de un corp didactic dedicat.”

DSC_5126 copy

Studii interactive, cu factori decizionali importanți

Decanul Alexandru Solcan: ”La FRIȘPA există un parteneriat deosebit dintre studenți și profesori. Cei care cu adevărat vor să facă schimbări majore în R. Moldova vin la FRIȘPA, pentru că de ei pe viitor vor depinde multe în țara noastră. Optăm pentru comunicare intensă, oferind studii interactive, cu participarea unor factori decizionali importanți din politica internă și cea externă. Studenții FRIȘPA sunt parte activă a acestor evenimente. Apoi, cunoștințele acumulate sunt aplicate în practică.”

În cele peste două decenii de la fondare, FRIȘPA atrage tinerii ca un magnet și încă o va face mulți ani înainte, aceasta pentru că are profesori cu experiență managerială și didactică.

DSC_5125 copy

”Toți absolvenții FRIȘPA au viitor profesional remarcabil”

Prof. univ. dr. hab. Alexandru Roman, laureat al Ordinului ”Gloria Muncii”: ”Toți absolvenții FRIȘPA au viitor profesional remarcabil. Majoritatea sunt angajați în structurile relațiilor internaționale fie ale guvernului, fie în cadrul parlamentului. O bună parte dintre absolvenții FRIȘPA activează în cadrul misiunilor diplomatice.

Avem foști studenți care au ajuns să muncească și pe continentul american, în Asia și Africa, cei mai mulți în Europa. Pregătim cu cea mai mare satisfacție aceste cadre, necesare pentru a promova interesul național al R. Moldova peste hotare. Discipolul meu, ex-ministrul de Externe Tudor Ulianovschi, este o mare bucurie pentru mine! Absolvenți FRIȘPA lucrează în cadrul  ambasadelor RM în SUA, Elveția, Austria, Coreea, Japonia etc.”

DSC_5112 copy

Specialitatea Relații internaționale, suprasolicitată pe piața muncii

Prof. univ. dr. hab. Valentina Teosa: ”FRIȘPA profesionalizează studenții nu doar în limba română, dar și în engleză și rusă. Pe parcursul celor trei-cinci ani de studii, fiecare tânăr începe să posede câte trei-patru limbi străine la nivel avansat, un mare avantaj pentru specialiștii în relații internaționale.

Specialitatea Relații internaționale este suprasolicitată ACUM în societatea contemporană – în sistemul politic, social și business, inclusiv în societatea civilă. Absolvenții FRIȘPA sunt invitați pentru angajare atât în instituțiile guvernamentale, cât și în diferite organizații din sectorul privat și de afaceri. Punem accent nu doar pe studii teoretice, dar și pe cele practice, în vederea implicării tinerilor în proiecte și programe internaționale.

Reprezentanții noii promoții FRIȘPA susțin că studiile de licență și masterat îi ajută la angajare, încă de pe băncile facultății.

Serviciul Imagine și Relații Publice, USM