Grigore Guzun, proaspăt absolvent FRIȘPA, una dintre vocile active ale tinerilor europeni

Postat 22/07/2019 in categoria Noutati

USM reprezintă o platformă academică, cu mare deschidere spre mediile universitare din alte state europene, ne-a mărturisit Grigore Guzun, proaspătul absolvent al FRIȘPA. În al doilea semestru al anului de studii 2017-2018, a câștigat o bursă Erasmus+ la Universidade da Beira Interior din Portugalia, la Facultatea de Relații Internaționale și Științe Politice. Acolo, în baza preferințelor, a optat pentru materii utile viitorului său profesional.

GUZUN1

”În opinia mea, studenții din R. Moldova sunt cu un pas față de cei portughezi, la capitolul pregătire. Pe de altă parte, agreez mai mult sistemul universitar din Portugalia. Accentul cel mai important acolo este pus asupra calității studiilor, apoi, urmează și o bogată viață studențească. Tinerii se întâlnesc mai des la varii evenimente culturale și distractive în afara cursurilor. Merg împreună la spectacole, participă la numeroase competiții sportive”, spune Grigore Guzun.

”Studenții noștri – mai bine pregătiți decât cei portughezi”

Portugalia nu părea să fie țara sa de vis, însă, datorită Programului Erasmus+, aceasta i-a devenit casă pentru șase luni. ”Acolo, am întâlnit multiculturalism bogat, oameni deschiși și buni la suflet, gastronomie diversă și, cu siguranță, locuri de neuitat. Experiența acumulată în cadrul acestui program a fost prima pentru mine și m-a ajutat să gândesc în perspective mai înalte”, susține absolventul FRIȘPA.

GUZUN2

După ce a revenit din Portugalia, în scurt timp, a plecat din nou ca bursier,  într-un internship la Cluj, prin intermediul Agenției Universitare Francophone. Mobilitățile sale academice nu s-au oprit acolo. Ulterior, a avut onoarea să reprezinte USM și R. Moldova, la un training de formare, în Macedonia.

Cu tineri școliți, RM ar putea fi un spațiu-exemplu pentru toți europenii

”Am avut ocazia să discut cu deputați din Olanda, cu reprezentanți ai partidelor liberale din acea țară și eurodeputați. Am admirat un fost ministru al Apărării, pentru care dialogul cu tinerii este primordial și susține că are ce învăța de la ei.

O altă experiență academică de care voi beneficia, în curând, va fi la un alt stagiu de formare, în Polonia, intitulat ”Vocea europenilor”. Pe final de discuție, vreau să va spun că, oricum, inima mea este la țara noastră. Sunt sigur, că dacă toți studenții noștri din străinătate vor reveni acasă, R. Moldova va fi un spațiu-exemplu pentru toate țările europene”, observă Grigore Guzun.

Serviciul Imagine și Relații Publice, USM