Centrul Cultural Rus al Universității de Stat din Moldova, la a 10-a aniversare de la fondare

Postat 30/09/2019 in categoria Noutati

La 26 septembrie a.c., colaboratorii Centrului împreună cu numeroși invitați, oameni de cultură, profesori, studenți și elevi au marcat 10 ani de la fondarea Centrului Cultural Rus ”Russkiy Mir”. Centrul Cultural Rus funcționează la USM din anul 2009, în urma acordului încheiat între Universitatea de Stat din Moldova și Fundația ”Russkiy Mir” – ”Lumea Rusă” (Federația Rusă). Misiunea Centrului constă în reprezentarea diversității lumii ruse, având drept scop promovarea limbii și culturii ruse în străinătate și stimularea dialogului informal intercultural.

rus_1

În discursul său, șeful Centrului Cultural Rus, dr. Vladimir Nosov, conferențiar universitar la Facultatea de Litere, s-a referit la activitatea Centrului, obiectivele atinse, menționând că vor fi depuse în continuare eforturi pentru a oferi o pregătire extracurriculară temeinică în însușirea limbii ruse, aprofundarea specificului cultural al acestei țări și pentru a extinde cercul de prieteni ai culturii ruse.

rus_2

Cu un cuvânt de felicitare au venit rectorul Universității de Stat din Moldova, dl Gheorghe Ciocanu, dr. hab., prof. univ., șeful Rossotrudnichestvo Moldova, dl Mihail Davidov, atașatul cultural al Ambasadei Rusiei în Republica Moldova, dna Alexandra Abramova, șefa Comunității Rușilor din Republica Moldova, dna Ludmila Lașcionova, șeful Asociației Internaționale de Prietenie și Cooperare ”Moldova-Rusia”, dl Iurii Maximov, precum și colegii de breaslă, studenții și alți participanți la evenimentul festiv.

rus_3

„Grație activității dumneavoastră, studenții care își fac studiile la USM, au posibilitate să intre într-un contact mai strâns cu patrimoniul cultural, istoric și literar rusesc, să facă cunoștință cu metodologia și politicile educaționale ale învățământului rus, cu diverse idei și programe creative moderne”, a menționat dl Mihail Davidov, șeful Rossotrudnichestvo Moldova.

rus_4

Cei prezenți la manifestare au vizionat un videoclip despre activitatea Centrului, despre scriitorii, poeții, artiștii, regizorii, oamenii de știință care l-au vizitat, despre întâlnirile interesante, prezentările și disputele literare desfășurate în cadrul acestei platforme creative de comunicare. Programul evenimentului a inclus și un recital de poezii, cântece, muzică.

Felicitări tuturor celor care își desfășoară activitatea în Centrul Cultural Rus al Universității de Stat din Moldova, celor care s-au implicat în organizarea acestui eveniment festiv și solemn.

În final, aș vrea să le transmit tuturor tinerilor ruși să nu uite de tradițiile, obiceiurile și moștenirea lăsată de predecesorii de naționalitate rusă.

Șeful Centrului Cultural Rus al Universității de Stat din Moldova

Vladimir Nosov