”Participarea este o experiență, găsiți modele și raportați-vă la ele” – îndemnul lui Victor Solomon, studentul care reușește să învingă.

Postat 24/10/2019 in categoria Noutati

La data de 16 septembrie 2019, la Sankt-Petersburg a avut loc Conferința Internațională în formatul dezbaterilor științifice la tema ”Dezvoltarea parlamentarismului în statele participante din CSI”. Evenimentul a fost organizat cu ocazia Zilei Internaționale a Democrației. Victor Solomon, masterand în anul I, la FRIȘPA, USM a reușit să devină învingător la etapa națională a concursului, dar și la întrunirea științifică din Sankt-Petersburg.

Reporter: Ce v-a determinat pe Dvs să faceți studiile de master la specialitatea ”Analiza și consiliere politică”?

Victor Solomon: Studiile de masterat sunt o continuare a studiilor de licență în domeniul științelor politice. Am ales programul de master ,,Analiză și consiliere politică” pentru a cerceta în profunzime procesele și fenomenele politice din Republica Moldova, dar și pentru a dobândi cunoștințe, a-mi forma competențe în domeniul analizei și consilierii politice care, sunt sigur, îmi vor prinde bine în viitor.

Reporter: Ce v-a motivat să participați la Conferința Internațională din Sankt-Petersburg ”Dezvoltarea parlamentarismului în statele participante din CSI”?

Victor Solomon: Motivarea a venit din partea dnei prodecan, Natalia Putină care, în una din zile, m-a chemat în birou și mi-a zis că CICDE, în colaborare cu IIMDD AIP CSI, organizează un concurs în domeniul proceselor și dreptului electoral. În linii generale, motivarea era că acest concurs prezenta o evaluare a cunoștințelor mele în domeniul dreptului constituțional, dar și al proceselor electorale.

Reporter: Relatați despre prima etapă a conferinței unde a fost organizată dezbaterea științifică  între participanți?

Victor Solomon: Conferința a fost organizată în trei etape, fiecare dintre ele fiind în concordanță cu cele trei subiecte de dezbateri:

  1. Poate fi implementată democrația practică în lume? Este posibil de editat/redactat un manual care ar servi un suport în aplicarea ei?
  2. Care este forma de guvernare mai convenabilă pentru statele din CSI, parlamentarismul sau prezidențialismul?
  3. Integrarea economică trebuie să fie urmată de integrarea politică ? De ce ?

În baza acestor subiecte fiecare echipă trebuia să expună punctul de vedere, pro sau contra. Echipa din care am făcut parte,  fiind formată din reprezentanți ai Kazahstanului, Azerbaidjanului, Armeniei,  Kârgâzstanului, Federației Ruse și, respectiv, ai Republicii Moldova, venisem din țări cu specific și istorii diferite. De aceea era dificil să ne expunem, totuși, în final, am abordat problemele din perspectiva științifică, ceea ce ne-a facut să învingem, în pofida faptului că am avut doar câteva ore pentru pregătire. Colaborarea cu participanții echipei a fost foarte productivă și prietenoasă, am reușit să alcătuim un plan de dezbateri, să abordăm științific problemele puse în discuție, toate asigurându-ne în final succesul.

Reporter: Care a fost programul conferinței științifice? Prin ce se caracterizează  conferința – dezbatere?

Victor Solomon: Pentru mine a fost o experiență  nouă, neordinară și nestandardă. La început organizatorii ne-au prezentat subiectele concursului ce urmau să le pregătim.  A urmat cea de–a doua etapă, s-au format două echipe, o echipă reprezenta țările din CSI și echipa cealaltă – studenții Universității din Sankt-Petersburg. Prin tragere la sorți s-a decis poziția echipelor, pro sau contra. Echipa statelor CSI a avut poziția pro pentru primele două subiecte și poziția contra pentru subiectul al treilea. Am avut suficiente argumente în susținerea poziției pro, mai dificil a fost la subiectul trei, unde trebuia să avem argumente contra, dar ne-am descurcat cu brio. Etapa a treia a constat în detașarea de pozițiile oponenților. A fost mai special, pentru că trebuia să afirmăm poziția oponenților, fiind în situația de a susține și argumentele concurenților. A fost o dezbatere foarte interesantă.

Reporter: Ce v-a determinat pe Dvs să manifestați activism și inițiativă organizatorică? V-a impresionat evenimentul sau sunt calitățile ce vă caracterizează?

Victor Solomon: Consider că calitățile unei persoane se formează și se dezvoltă pe parcurs, dacă acest lucru se face cu răbdare, pricepere și devotament de către cei care ne instruiesc. La acest eveniment am încercat să prezint, cât mai bine imaginea USM-ului, dar și a Republicii Moldova. Nu știu dacă sunt calități care mă caracterizează, deoarece cred că mai am mult de lucrat la acest capitol. De cinci ani practic voluntariatul și probabil activismul vine de acolo. În prezent mă preocupă studiile și lucrul asupra tezelor, deoarece studiez la două masterate. Inițiativa organizatorică s-a format la universitate și se datorează profesorilor de la FRIȘPA, care mereu ne-au încurajat să avem pasiune nu doar pentru studii, dar și pentru acțiuni civice. Succesele sunt ale Universității de Stat.

Reporter: De unde aveți pasiunea pentru politică?

Victor Solomon: Pofta vine mâncând. Pasiunea mea pentru politică s-a format și dezvoltat pe parcursul anilor de studenție. Inițial îmi părea un domeniu plictisitor și inutil, ca mai apoi să descoper că, de fapt, politica este așa cum noi o facem și că în politică nu există un adevăr absolut, ci mai degrabă unul relativ. Un alt aspect pentru care am îndrăgit politica este modul prin care mi-a fost explicată de către profesorii de la FRIȘPA, echidistant, corect, etic și cu multă pasiune.

Reporter: Ce vă oferă participarea la conferință? Ce sugestii aveți pentru USM?

Victor Solomon: În primul rând participarea îmi oferă o noua experiență și noi prieteni. USM îi sugerez să încurajeze studenții, pentru că studentul de azi, va fi imaginea USM de mâine.

Reporter: Ați mai participat la alte forumuri? Ce succese ați mai obținut?

Victor Solomon: Particip la diverse  evenimente și manifestări de câte ori îmi permite timpul liber, pentru a nu fi în detrimentul altor activități. Tema tezei mele de licență a fost ”Prezentarea politică a minorităților naționale” și în curând urmează să particip la o întrunire științifică cu această tematică. Participarea este o experiență și un succes unde nu e neapărat sa obții locuri de frunte.

Reporter: Ce sugerați masteranzilor care doresc să participe la asemenea întruniri?

Victor Solomon: Colegilor mei doresc să le spun că nimeni nu se naște cu experiență, or, aceasta  vine cu timpul. Participați la toate proiectele care vi se propun, utilizați fiecare șansă la maxim, chiar dacă azi ați pierdut un concurs sau o dezbatere, ați obținut o nouă experință, iar data viitoare veți fi mai buni decât azi. Și după cum spunea un profesor de la FRIȘPA ,,căutați modele și raportați-vă la ele”. Raportându- vă la un profesor, coleg model, inevitabil veți deveni și voi model pentru altcineva. Curaj, inițiativă, dorință și perseverență în tot ceea ce vă propuneți. Profitați de orice oportunitate pentru a fi omul potrivit la momentul potrivit.

2

1

3

4

5

6

7

Interviu realizat de Olesea Moiseev,

Oficiul Imagine și Relații Publice, USM