Universitatea de Stat din Moldova deține primul loc în Moldova, conform clasamentului internațional Webometrics „TRANSPARENT RANKING”

Postat 23/01/2020 in categoria News

La categoria citări de publicații științifice, intitulat „TRANSPARENT RANKING: Top Universities by Citations in Top Google Scholar profiles Ninth Edition (versiunea 9.1 BETA, publicată la 22 ianuarie 2020)”, Universitatea de Stat din Moldova (USM) revine în top cu 16422 de citări la activ în prestigiosul clasament mondial Web of Universities (Webometrics), din numărul total de peste 45000 citări pe platforma Google Scholar ale publicaţiilor ştiinţifice care aparțin autorilor-titulari ai USM. În acest clasament sunt prezente doar 4 universități din Republica Moldova, USM plasându-se la un interval de peste 5000 citări în raport cu următoarea instituție subclasată.

Acest clasament Webometrics include un număr total de peste 5000 instituții din întreaga lume, care posedă un număr de citări mai mare de 1000, iar metodologia de calcul se bazează pe colectarea citărilor din primele top 110 de profiluri publice ale fiecărei universități, pentru a permite comparații independente de numărul de angajați ai instituţiei, cu excluderea ulterioară a primelor 10 profiluri de top ale listei pentru îmbunătățirea reprezentativității. Pentru celelalte 100 de profiluri din top per universitate se însumează numărul de citări, iar instituțiile sunt ordonate descrescător, conform acestui indicator. Totodată, vom mai menționa că și la categoria primelor 10 profiluri de top, USM deține la fel primul loc în Moldova, cu un număr total de 30931 citări, cu peste 2000 mai multe citări decăt următoarea instituție subclasată.

Vom remarca că USM a avut o evoluție constantă și susținută prin circa 100 unități de cercetare, cofinanțarea cercetărilor științifice cu 3 mln lei anual, internaționalizarea cercetării și inovării, integrarea în consorții regionale cu universități performante, 53 doctoranzi și 142 studenți străini la ciclurile licență și master în prezent etc. Este un rezultat așteptat și binemeritat, ținând cont de faptul că USM este Prima Universitate din Republica Moldova și universitatea cu cele mai numeroase și diverse publicații Scopus (1243) și WoS (1070), acestea fiind semnate de 438 autori USM, din 23 domenii diferite ale științei și reprezentând 145 instituții-partenere. La fel, cercetătorii USM au înregistrat publicații în 150 reviste indexate Scopus, iar 6 articole din top 10 cele mai citate publicații științifice din Republica Moldova sunt ale autorilor de la USM.

Webometrics este un top realizat de Cybermetrics Lab, un grup de cercetare din cadrul Consiliului Superior pentru Cercetări Ştiinţifice din Spania, începând cu anul 2004. Ierarhizarea din cadrul acestui top este realizată pe baza datelor web accesibile publicului şi rezultatele sunt anunțate în lunile ianuarie şi iulie, în fiecare an. 

USM_Webometrics