Facultatea de Litere, USM: Întâlniri de suflet pentru suflet cu oameni ai LITERELOR: Constantin Cheianu revenit la sorgintea Alma Mater

Postat 28/02/2020 in categoria News

Miercuri, 26 februarie 2020, studenții Facultății de Litere, împreună cu dascălii lor, dar și alți membri ai comunității academice au avut ocazia să participe la un eveniment unic. Constantin Cheianu – dramaturgul, prozatorul, jurnalistul, actorul a revenit la sorginte, la Alma Mater, realizând o avanpremieră a lansării noului său roman „Dependența”.

Prin întreaga sa activitate Constantin Cheianu, devenit astăzi „un adevărat inginer al sufletelor” noastre, iar cu noul său roman„ Dependența”, adus cu drag la sorgintea care l-a modelat să ajungă veritabil OM al LITERELOR, ne-a demonstrat, odată în plus, că „inima are propria ei memorie!” și că tot ce e făcut din dragoste și cu pasiune dă roade frumoase.

Noul său roman vine să ne confirme că și-a îndeplinit pe deplin datoria sa „de a fi al veacului copil”, urmând menirea de om și scriind „Legenda Personală”, dar și pe cea de creator, devenită cea mai mare bucurie și fericire a vieții sale, desfășurându-și eul, făcându-și excelent meseria pentru care Dumnezeu l-a înzestrat cu har, împărtășindu-ne din sacra lui dorință de a fi liber – a fi el însuși în romanul său autobiografic.

În dialogul cu profesorii și studenții de la Litere Constantin Cheianu a demonstrat câtă sete de tinerețe, de copilărie, de dragoste mereu născândă are. Mijlocul de a fi original la C. Cheianu e acela de a fi sincer cu el și cu noi toți, oferindu-ne în acest roman și în tot ceea ce face sinceritatea absolută, de aceea ne este atât de aproape, de aceea se face atât de ușor înțeles, de aceea ne face să cugetăm profund asupra valorilor vieții. Pasiunea, sinceritatea, nonșalanța, libertatea în cugetări au cucerit publicul la această întâlnire de suflet. S-a discutat mult despre una dintre liniile de subiect ale cărții – copilăria care este perioada numeroaselor întrebări, posibilități și consecințe. Mulți considerând copilăria drept cea mai bună și plăcută perioadă a vieții. Iată că C. Cheianu vine cu o altă viziune, mai puțin populară și propagată. Am aflat că nu e chiar așa, anii copilăriei „sunt cei mai grei, deoarece atunci omul se afla sub jugul disciplinei și rareori poate avea un prieten adevărat, și încă mai rar – libertate”.

De aceea, Omul LITERELOR Constantin Cheianu a ținut să-i îndemne pe toți cei prezenți, dar în special pe tineri să rămână suflete care să ceară mereu lumină, să nu le fie frică să-și traseze și să-și urmeze visele cu pasiune tinerească, să nu le fie frică să greșească. Studenții, la rândul lor și-au expus părerile referitor la roman și s-au arătat extrem de preocupați de tainele scrisului. Romanul „Dependența” ne-a adus pe toți cei prezenți în Laboratorul Sufletului prozatorului ca să facă minuni atât cu noi, cât și cu autorul însuși, căci prin psihanaliza ce și-o face propriului eu, încearcă să se vindece, rănile întărindu-ne sufletul și redându-ne curajul vieții.

Omul contemporan se află astăzi în fața a oceanelor de cărți, pomenindu-se în situația căutătorului de aur care trebuie să găsească câteva fire de aur în noianul de nisip, noi, cei prezenți la avanpremiera lansării noului roman al lui C. Cheianu „Dependența”, vă putem spune că am găsit comoara și că e de preț. Căci știm că „cititul este un proces magic, o traducere, un proces al creației psihice sau o distrugere. O interpretare. O legătură. Lectura e un stimulent al imaginației, al inteligenței, al umanității, al sensibilității celui care citește”, de aceea e cu atât mai important să înțelegem și să nu admitem în acest secol grăbit ceea ce ne-a poruncit maestrul Grigore Vieru: „Acolo e cea mai cumplită sărăcie unde cartea moare în brațele pâinii”.

cheianu_1

cheianu_02

cheianu_3

cheianu_4

cheianu_5

cheianu_7

cheianu_08

Serviciul Imagine și Relații Publice, USM