Vizita de studiu la Universitatea din Viena

Postat 10/03/2020 in categoria News

În perioada 02-03 martie 2020, Universitatea din Viena a gazduit un eveniment sub egida și cu suportul EURAXESS – workshop-ul dedicat dezvoltarii carierei de cercetător la toate etapele prin prisma implementării Strategiei Resurselor Umane pentru Cercetători. La eveniment au participat persoanele-puncte instituționale de contact HRS4R din universități precum: Universitatea Tehnică din Endhoven (Olanda), Universitatea Tehnică din Talin (Estonia), Universitatea Lassane (Elveția), Universitatea Linköping din Suedia, Universitatea de Stat din Moldova, Universitatea din Islanda, Universitatea din Mons (Belgia), Universitatea Liberă Internațională din Moldova. Universitatea de Stat din Moldova  a fost reprezentată de Tatiana Bulimaga, sef Sectie protecția și valorificarea elaborărilor științifice din cadrul Institutului Cercetare și Inovare al USM.

În cele două zile de activitate in cadrul workshop-ului la Universitatea din Viena au fost abordate probleme legate de diverse aspecte ale carierei de cercetător, de identificarea căilor de depășire a provocărilor cu care se confruntă studenții-doctoranzi, de utilizare a unor metode inovative pentru atragerea talentelor în activitatea de cercetare. Un alt aspect interesant dezbătut în cadrul evenimentului a fost cel legat de implicarea femeilor in activitatea de cercetare și susținerea acestora prin diverse programe europene.

Schimbul de experiență între centrele universitarea care implementează Strategia Resurselor Umane pentru Cercetători va consolida forțele acestora pentru realizarea cu succes a acestui deziderat prin preluarea de bune practici în domeniu.

Menționăm că Universitatea de Stat din Moldova implementează cu succes Planul de acțiuni privind Strategia Resurselor Umane pentru Cercetători din anul 2015. În 2019 USM a trecut cu succes de etapa de autoevaluare a realizării PA privind implementarea Strategiei. Totodată, datorită implementării în perioada 2016-2018 a proiectului bilateral moldo-român „Instrumente manageriale şi informaţionale pentru stimularea cercetării în universităţi”, expriența USM în acest domeniu este una considerabilă.

1

2