Pentru al patrulea an la rând, în cadrul Facultăți Relații Internaționale, Științe Politice și Administrative, în luna februarie se desfășoară evenimentul ”Zilele studentului FRIȘPA”. Evenimentul are drept scop reconceptualizarea modelului clasic de viață academică, prin ancorarea acesteia într-un cadru mai puțin formal, în care studenții descoperă profesia și viața academică dintr-o altă perspectivă. Săptămâna ”Zilele Studentului FRIȘPA 2021”, desfășurată în acest an în perioada 22-26 februarie 2021 a avut loc online (pe platforma Zoom) și a venit să dinamizeze procesul academic la facultate, prin implicarea studenților în multiple activități, precum: conferințe publice, seminare practice și informative, workshopuri, conferința științifică studențească, acțiuni culturale (recital de poiezii), alegerile în organele auroguvernării studențești: prim-ministrul FRIȘPA, concursuri de fotogrrafie („O zi din viața unui student la FRIȘPA”). Printre invitați la eveniment, în calitate de speakeri au fost înalți demnitari de stat, persoane responsabile din cadrul administrației publice centrale și locale, ambasadori, reprezentați ai organizațiilor nonguvernamentale, persoane cunoscute și apreciate pentru profesionalism și implicare, printre care foști absolvenți ai Facultății Relaţii Internaţionale, Ştiinţe Politice şi Administrative.

Un loc aparte în cadrul săptămânii ”Zilele Studentului FRIȘPA” îl are ”Gala Studenților FRIȘPA 2021”, extrem de plăcut și binevenit pentru studenți.

Prin intemediul ”Galei Studenților FRIȘPA”, Facultatea Relații Internaționale, Științe și Administrative dorește să pună în lumină reușitele și performanțele academice și de cercetare; experiențele utile și frumoase exprimate în acțiuni de activism civic și voluntariat; mobilități și vizite de studii peste hotare; participarea la traininguri, școli și formări non-formale naționale și internaționale; participarea activă în activități extra-curriculare ale facultății, activitatea în cadrul organizațiilor de tineret, organizațiilor studențești universitare, autoguvernarea studențească FRIȘPA, cluburilor de interese și dezbateri studențești, campaniilor de promovare FRIȘPA, precum și în viața cotidiană a facultății.

”Gala Studentului FRIȘPA 2021” s-a desfășurat online, pe 26 februarie, într-un format solemn, cu participarea administrației facultății, comunității studențești și academice FRIȘPA. Laureații acestui an au devenit 10 tineri extraordinari, cu rezultate excelente la studii, cu un spirit participativ și sete de cunoaștere și dezvoltare profesională, printre care prim-ministrul FRIȘPA 2020-2021, președintele Parlamentului FRIȘPA 2020-2021, președintele Clubului Funcționarului Public, liderul Sindicatelor Studențești, precum și alți studenți activi ai facultății. Așadar, laureați ai Galei Studentului FRIȘPA 2021 au fost decernați la nominalizările:

  • CEA MAI BUNĂ REUȘITĂ ACADEMICĂNanu Anastasia, Socolan Petru, Ceban Maria;
  • CEA MAI FRUMOASĂ EXPERIENȚĂ INTERNAȚIONALĂPăun Sofia, Meascovscaia Anghelina;
  • CEL MAI IMPLICAT STUDENT ÎN VIAȚA FRIȘPA – Malenchi Valentina, Păun Mihaela, Ioniță Silviu;
  • CEA MAI ACTIVĂ IMPLICARE ÎN VIAȚA SOCIALĂ (STUDENTUL FRIȘPA – CETĂȚEAN ACTIV) – Ceban Mihail, Rotari Iana.

Sperăm ca această tradiție frumoasă să continue mulți ani înainte, să devină un factor de inspirație și motivație pentru studenții anului I și II ai FRIȘPA, pentru a avea o viața bogată și complexă studențească, atât la componenta academică și de cercetare, precum și în cadrul activităților extra-curriculare care vin să le valorifice și să consolideze competențele și abilitățile necesare pentru domeniul lor profesional.

Notă informativă: În cadrul ”Galei Studenților FRIȘPA” sunt anunțate cinci nominalizări:

  • CEA MAI BUNĂ REUȘITĂ ACADEMICĂ
  • CEA MAI FRUMOASĂ EXPERIENȚĂ INTERNAȚIONALĂ
  • CEL MAI IMPLICAT STUDENT ÎN VIAȚA FRIȘPA
  • CEL MAI CREATIV STUDENT FRIȘPA
  • CEA MAI ACTIVĂ IMPLICARE ÎN VIAȚA SOCIALĂ (STUDENTUL FRIȘPA – CETĂȚEAN ACTIV)

Pentru a deveni laureat al ”Galei…”, studenții anului III (anul absolvent), depun un dosar către organizatorii concursului, care conține o scrisoare de intenție și specificarea nominalizării pentru care optează, CV-ul, precum și copiile diplomelor, care argumentează meritele studenților. În urma unei preselecții sunt selectați Laureații Galei, care în cadrul unui eveniment festiv sunt decernați cu diplome și medalii de onoare.

 

Prodecanul Facultății Relații Internaționale,

Științe Politice și Administrative,

Natalia Putină,

doctor în științe politice, lector universitar