Cel mai mare dezastru din secolul XX, cauzat de om, s-a produs la 26 aprilie 1986 la Centrala Atomoelectrică de la Cernobâl, situată pe teritoriul Ucrainei, la 15 kilometri de orașul Cernobâl, în regiunea Kiev, unde a explodat un reactor nuclear. În urma accidentului, teritoriile mai multor țări au fost expuse contaminării radioactive. Astfel, în urma consecințelor grave de peste ani, care se resimt și în prezent, prin decizia Adunării Generale a Națiunilor Unite (AGNU), pe 26 aprilie este marcată Ziua Internațională a comemorării victimelor catastrofei de la CAE Cernobâl.

De menționat că la lichidarea consecinţelor avariei nucleare au participat cetățeni din mai multe republici ale fostei URSS, printre care 3500 de cetăţeni moldoveni. Toți ei și-au pus viețile în pericol pentru a lichida consecințele avariei. Mulți dintre ei și-au pierdut viața, alții au devenit invalizi. La Chișinău, în Parcul „Valea trandafirilor” se află Memorialul victimelor catastrofei de la Cernobâl.

Omenirea trebuie să-și cunoască și să-și cinstească eroii, de aceea este foarte importantă marcarea acestei date. În special astăzi, când întreaga lume este antrenată în lupta cu virusul Covid-19, este necesar să înțelegem cât de mult contează solidaritatea umană și ajutorul reciproc.

Comunitatea academică a USM va fi implicată, în perioada septembrie-decembrie 2020, într-o serie de activități, evenimente comemorative, probe sportive consacrate eroismului participanţilor la lichidarea consecinţelor catastrofei de la CAE Cernobâl și ale altor avarii nucleare. Studenții USM-iști vor avea posibilitatea să facă mai multe incursiuni în istoricul evenimentelor, să cunoască persoane care au participat la lichidarea consecințelor avariei.

În acest sens, Facultatea de Istorie și Filosofie a USM înregistrează și plasează pe canalul de Youtube al facultății, lecții audio despre accidentul nuclear de la CAE Cernobâl, întitulate sugestiv de autorul acestora, Ion Xenofontov, doctor în istorie, conferențiar universitar ”Societatea post Cernobâl sau Gulagul atomic”

Facultatea Jurnalism și Științe ale Comunicării va organiza în memoria participanților căzuți la lichidarea consecințelor catastrofei de la CAE Cernobâl mai multe proiecții publice, o serie de comunicări, dezbateri, dar și duplexul dintre studenții FJȘC și studenții Universității de Stat „Taras Șevcenko” din Kiev cu titlul semnificativ „Cernobâl – durerea și conștiința noastră comună”.

Participarea întregii comunități academice a USM la evenimentele și activitățile organizate de facultățile universității noastre pentru a comemora eroii și victimele teribilei catastrofe, va contrubui la perpetuarea memoriei comune în vederea neadmiterii unor astfel de dezastre pe viitor.