„Lucrurile se schimbă începând cu noi, iar eu am început cu mine”. Aceasta este deviza unui dintre cei mai asidui masteranzi ai USM care promovează cultura instituțională și ridică nivelul notorietății instituției noastre.

Reporter: Bucuria de a fi USM-ist, probabil, este spectaculoasă. Povestiți-ne experiența dumneavoastră.

Experiența mea, la Universitatea de Stat din Moldova, a început în 2015. În anul IV, la colegiu, știam sigur unde îmi voi continua studiile. Acest lucru era evident, având în vedere pasiunea pentru istorie, jurisprudență și activitatea publică. Făcând studiile la gimnaziu, urmăream toate știrile și aveam o poziție, dar și o părere despre fiecare domeniu. Mereu implicat în activități extracurriculare, dorința aprigă de a schimba lucrurile spre bine și lipsa toleranței față de nedreptate sunt câteva dintre valorile spre care tind. Venind la USM, nu mi-am stabilit priorități pentru specialitățile de aici, pentru că știam exact unde și ce vreau să învăț. Am ales doar Politologie, unica opțiune. Aici, la Facultatea de Relații Internaționale, Științe Politice și Administrative a început o istorie frumoasă, așa cum era și de așteptat, așa cum este și deviza facultății “La FRIȘPA totul este frumos!”. Au urmat orele de curs și seminare, total diferite de formatul în care eram obișnuit, o atitudine foarte prietenoasă din partea profesorilor și cel mai important – atâta democrație. Evident, pentru o facultate cu un specific aparte, precum este FRIȘPA, am găsit și forme deosebite de autoguvernare studențească – Parlamentul, Guvernul, Senatul studenților. Am fost ales șef de grupă, am devenit parte a Parlamentului studențesc, iar mai apoi – vicepreședinte al acestuia. Ciclul I, licență, a fost bogat în conferințe științifice, proiecte naționale și regionale, schimburi de experiență, întâlniri cu liderii politici, funcționari publici și demnitari de stat. Astfel, pregătirea teoretică a fost îmbinată și cu experiențe practice. La FRIȘPA am cunoscut oameni alături de care am participat în activități de voluntariat și prieteni de nădejde.

În 2018, am absolvit studiile de licență și m-am angajat la Secretariatul Parlamentului, ceea ce reprezintă o dovadă a stabilității și importanței alegerii potrivite – FRIȘPA, USM. Toate s-au aranjat la timpul și locul potrivit.

Reporter: Ce v-a determinat să faceți studiile de master la programul „Analiză și consiliere politică”?

Inițial, după absolvirea ciclului I, am ales alt program de masterat, dar, cu regret, nu a fost formată grupa. Am revenit în anul imediat următor, tot la FRIȘPA, la programul „Analiză și consiliere politică”. Mi-am dorit foarte mult să continui studiile în domeniul respectiv, având convingerea că mai am de învățat încă multe lucruri de la profesorii mei – izvoare nesecate de cunoștințe. Or, cel mai bun răspuns la această întrebare, cred că, este reflectat în maxima lui Mark Webber „Politica – o vocație și o profesie”. Pentru mine este o vocație, dacă va fi profesie, urmează să vedem. Totodată, avem nevoie atât de mult de lucruri frumoase, de o politică orientată spre oameni, de pași siguri pentru creșterea și dezvoltarea acestei țări. Mă întreb: „Dacă nu FRIȘPA, atunci ce? Dacă nu eu, atunci cine?”. Lucrurile se schimbă începând cu noi, iar eu am început cu mine.

Reporter: Ați obținut o bursă de cercetare în domeniul electoral. Cât valorează și cum vă influențează activitatea dvs.?

            Domeniul electoral a prezentat mereu interes pentru mine și anume modul în care femeile și tinerii participă la vot, cum li se asigură acest drept nu doar fiind alegător, dar și candidat. Or, dreptul de a alege și de a fi ales este fundamental. În 2020 am devenit unul din beneficiarii programului de granturi mici pentru elaborarea proiectelor de cercetare individuale în domeniul electoral, lansat de Centrul de Instruire Continuă în Domeniul Electoral (CICDE), pe lângă Comisia Electorală Centrală (CEC), care mi-a oferit posibilitatea să trăiesc o experiență deosebită. Valoarea financiară a acestei burse contează mai puțin, deși este un stimul pentru un masterand. Important este că faci ceea ce-ți place, că înveți multe și într-un final ai posibilitatea să faci auzite problemele, să vii cu soluții și recomandări pentru rezolvarea acestora. Pentru mine această bursă are o importanță majoră, deoarece îmi propun să-mi continui studiile și la doctorat, iar cercetarea este esențială. Aici țin să-i mulțumesc și coordonatoarei lucrării, dnei Natalia Putină, doctor, conferențiar universitar, prodecan la FRIȘPA, pentru toată susținerea, înțelepciunea și răbdarea pe care a avut-o și o are.

Reporter: Vocația pentru cercetare v-a adus rezultate extraordinare: învingător al Internet-Olimpiadei „Sistemele electorale ale lumii”. Ce sentimente vă copleșesc?

            A fost o provocare pentru mine de a-mi încerca cunoștințele. Chiar dacă de la bun început nu eram sigur dacă voi face față sau nu, totuși am decis să încerc. Evenimentul a fost organizat în Republica Moldova de filiala de la Chișinău a Institutului Internațional pentru Monitorizarea Dezvoltării Democrației, Parlamentarismului și Respectării Drepturilor Electorale ale Cetățenilor a Adunării Interparlamentare a țărilor membre CSI, împreună cu Centrul de Instruire Continuă în Domeniul Electoral (CICDE). Ediția din anul acesta a fost destul de complicată: a implicat subiecte teoretice despre sistemele electorale, sistemele electorale ale țărilor lumii, ale statelor membre CSI, sistemul electoral al RM și întrebări care necesitau un răspuns detaliat. Cred că studiile de la facultate și-au pus amprenta și aici, deoarece nu am avut foarte mult timp la dispoziție pentru a mă pregăti, a fost mai mult o recapitulare înainte de olimpiada propriu-zisă. Un alt impediment era că evenimentul din etapa a doua, Conferința la nivelul reprezentanților statelor CSI coincidea cu evenimentul de prezentare a cercetării realizate de mine. Le-am reușit pe ambele cu succes. Conferința a fost realizată on-line. În etapa a doua am fost nominalizat la categoria Cel mai argumentat răspuns. Emoțiile sunt diverse, în primul rând înțeleg că am reușit, dar totodată știu că pot mai mult, iar ceea ce cunosc mi-a demonstrat că, de fapt, încă nu cunosc nimic.

Reporter: În viziunea dumneavoastră, care este nivelul culturii juridice a tineretului din Republica Moldova?

Îmi este destul de greu să dau o apreciere, totuși, cultura juridică a tinerilor ar fi prea generalizat. Cred că există o evoluție, dar fiecare cunoaște atât cât consideră că are nevoie în activitatea pe care o desfășoară. Tinerii de azi au acces la foarte multă informație, pe care o pot consulta oricând și de oriunde. Dacă e să analizez teoretic cultura juridică, atunci ar trebui să mă bazez pe două componente esențiale și să încerc să răspund la două întrebări: cât de bine cunosc tinerii legislația în vigoare? Dacă o înțeleg corect, o respectă și sunt intoleranți la încălcarea acesteia? De aici vom înțelege că, de fapt, mai avem foarte mult de lucru la acest capitol.

Reporter: Excelați la studii, cercetare și  programe extracurriculare. Cum reușiți să vă bucurați de tinerețe?

            Când le faci pe toate cu drag, le reușești. Și, de fapt, de ce aș mai avea nevoie?! Îmi iubesc familia, am un cerc de prieteni cu aceleași interese și la fel de implicați, îmi iubesc munca și interacțiunea permanentă cu oamenii, serile le dedic poeziilor și lecturii, trăiesc intens fiecare clipă, iar asta nu mă face deloc să simt că nu m-aș bucura de tinerețe. Tot ce facem necesită efort. Pentru a obține ceva trebuie să ne lipsim de alte lucruri. Ceea ce este important e să o facem cu plăcere și niciodată nu va apărea vreun regret. Printre activitățile din programul destul de încărcat, mereu vom găsi timp pentru activitățile de suflet, pentru recreere și pentru oamenii dragi.

Reporter: Suntem încă în perioada sărbătorilor de iarnă. În acest context, ce mesaj aveți pentru USM și pentru Republica Moldova?

            Sărbătorile de iarnă sunt un prilej frumos pentru a-mi exprima recunoștința pentru USM și pentru această țară dragă, atât de „a mea” – Republica Moldova, pentru ceea ce sunt… Revelionul pentru fiecare dintre noi nu este doar o perioadă de vacanță, ci un simbol constant al renașterii și optimismului. Este momentul pentru a combina finalități și începuturi, făcând bilanț și numărând realizări.

Dragi oameni ai USM, vă doresc succese în Anul Nou! Fie ca 2021 să fie de succes și fructuos, un an de noi oportunități și realizări. Vă doresc prosperitate și stabilitate, energie inepuizabilă, împlinirea dorințelor, cu credință în forțele proprii, cu dragoste pentru viață.

Pentru Republica Moldova, Noul An să justifice speranțe, să aducă succes și reușite în toate domeniile, social, politic, economic etc. Ne doresc nouă tuturor, cetățenilor acestei țări, sănătate, dârzenie, cumpătare, echilibru și siguranță în ziua de mâine! Și, în pofida faptului că anul 2020 a fost unul dificil, ne-a învățat pe fiecare câte ceva, iar orice lecție înseamnă evoluție!

La Mulți Ani!

Interviul a fost  realizat de Olesea Moiseev, specialist în cadrul Serviciului Imagine și Relații Publice al USM

Universitatea de Stat din Moldova 2024 © All Rights Reserved