Universitatea de Stat din Moldova (USM) în cooperare cu Moldova-Institut Leipzig (MIL) şi Universitatea Națională „Yurii Fedkovici” din Cernăuți organizează în acest an un workshop în cadrul programului DAAD „Dialogul Est-Vest”.

Grupul țintă îl constituie cadre didactice (de la licee şi universităţi) din Moldova, Georgia și Ucraina. În cadrul proiectului, va fi publicată o culegere de articole pe tema „Demolarea monumentelor și schimbarea simbolilor în controversă”. În scrisoarea de motivație, aplicanţii urmează să propună un monument pe care ei ar dori să-l cerceteze. Aplicanții trebuie să descrie semnificația acestui monument, să-l plaseze în context istoric, să prezinte schimbările, atitudinea faţă de monument și percepțiile acestuia în societate.

Acest proiect oferă cadrelor didactice din Republica Moldova, Ucraina și Georgia oportunitatea de a aborda în mod diferențiat culturile actuale ale memoriei și de a reevalua trecutul sovietic, cu scopul de a cunoaște și înțelege mai bine pozițiile față de istoria recentă.

Scopul principal este de a iniția o abordare critică a simbolurilor sovietice (monumente, denumiri de străzi, imagini, semne memoriale, inscripții etc.). Proiectul prevede, de asemenea, stabilirea unei comunicări, a unei cooperări strânse și a unui schimb de informații între participanții din Republica Moldova, Ucraina și Georgia.

În cadrul proiectului vor fi discutate, în special, următoarele întrebări: De ce în jurul interpretării trecutului se aprind dezbateri și apar conflicte de memorie? De ce memoria evenimentelor suscită la divizarea societătii actuale? Cum schimbă războiul viziunea noastră asupra istoriei? Cum sunt prezentaţi în manualele de istorie eroii, agresorii şi victimele din perioada sovietică?

Programul include comunicări ale experților, discuții, vizite la muzee și excursii tematice ghidate, fiind completate de runde de discuții şi lucru în grupuri mici. Proiectul este finanțat de Serviciul German de Schimb Academic (DAAD) din sursele Ministerului Federal al Afacerilor Externe al Germaniei. În baza acestei finanțări, Moldova-Institut Leipzig va acoperi cheltuielile pentru program, cazare, alimentare, excursii precum și de transport (sosire-plecare). Cheltuielile de călătorie ale participanților vor fi rambursate la sosirea la Chișinău în limita cheltuielilor reale.

Data limită de depunere a dosarelor: 31 martie 2024.

Dosarul complet de aplicare (în limbile posibile: română, ucraineană, rusă, germană,

engleză) va conține următoarele acte și va fi expediat la adresa: moldova@uni-leipzig.de

  • CV-ul tabelar complet (maximum 3 pagini);
  • Scrisoare de motivare (1 pagină);
  • Copia diplomei universitare;
  • Informații privind competențele lingvistice.

Published Wednesday January 24th, 2024

Announcements and Press Releases

A fost lansat stagiul de practică pentru studenții de la USM în domeniul jurnalism multimedia la Radiodifuzorul Național – Teleradio-Moldova

Studenții Facultății de Jurnalism și Științe ale Comunicării a USM, care au aplicat pentru obținerea unui stagiu de practică în jurnalism multimedia la Radiodifuzorul Național din...

Șeful Delegației Uniunii Europene a vizitat Filiera Anglofonă a Facultății de Drept, Universitatea de Stat din Moldova

Șeful Delegației Uniunii Europene, E.S., Janis Mozeiks a avut o întrevedere cu studenții Filierei Anglofone la care au fost discutate subiecte privind parcursul integrării Republicii Moldova...

Conferința științifică „100 de ani de la conferința româno-sovietică de la Viena”

 Institutul de Istorie al Universității de Stat din Moldova în parteneriat cu Institutul de Istorie „A. D. Xenopol”, Academia Română, Filiala Iași, organizează, în data de...

Universitatea de Stat din Moldova 2024 © All Rights Reserved