Participarea la clasamentele internaționale globale este unul dintre domeniile de dezvoltare strategice ale USM, care permite includerea eficientă a universității în mediul educațional internațional, coordonarea proceselor educaționale și de cercetare cu regulile și standardele naționale și internaționale în domeniul educației. Monitorizarea ratingului USM permite ajustarea direcțiilor politicilor educaționale, științifice și administrative ale instituției.

Universitatea de Stat din Moldova și-a consolidat poziția de lider în Republica Moldova la categoria citări de publicații științifice, potrivit clasamentului internațional Webometrics „Transparent Ranking”.

Astfel, în iulie 2020, USM repetă performanța de a fi în top cu 10950 de citări la activ în clasamentul mondial „TRANSPARENT RANKING: Top Universities by Citations in Top Google Scholar profiles Tenth Edition (July 2020 version 10.1, din 19 iulie 2020”, versiunea precedentă fiind publicată în luna ianuarie a.c. În acest clasament sunt prezente 4 universități din Republica Moldova, USM plasându-se la un interval de circa 2000 de citări în raport cu următoarea instituție subclasată. Clasamentul Webometrics include un număr total de peste 5000 de instituții din întreaga lume, iar în lista actuală sunt prezentate primele circa 3800 de universități care au un număr de citări mai mare de 1000.

Metodologia de calcul se bazează pe colectarea citărilor din primele top 210 profiluri publice ale fiecărei universități, pentru a permite comparații independente de numărul de angajați ai instituţiei, cu excluderea ulterioară a primelor 20 profiluri de top ale listei pentru îmbunătățirea reprezentativității. Pentru celelalte 190 de profiluri per universitate se însumează numărul de citări, iar instituțiile sunt ordonate descrescător, conform acestui indicator. Totodată, menționăm că și la categoria primelor 20 profiluri USM deține în prezent, la fel, primul loc în Republica Moldova, cu un număr total de 43745 de citări, fiind cu circa 5000 mai multe citări decât următoarea instituție, la nivel național, subclasată.

Vom remarca faptul că USM a avut o evoluție constantă până în anul 2020, cercetarea științifică fiind susținută prin circa 100 de unități de cercetare, cofinanțarea cercetărilor științifice cu 3 milioane de lei anual, internaționalizarea cercetării și inovării, integrarea în consorții regionale cu universități performante, 53 de doctoranzi și 142 de studenți străini la ciclurile licență și master în prezent etc. Este un rezultat așteptat și binemeritat, ținând cont de faptul că USM este prima universitate din Republica Moldova și universitatea cu cele mai numeroase și diverse publicații Scopus (1243) și WoS (1070), acestea fiind semnate de 438 de autori USM, din 23 de domenii diferite ale științei și reprezentând 145 de instituții partenere. La fel, cercetătorii USM au înregistrat publicații în 150 de reviste indexate Scopus, iar 6 articole din top 10 cele mai citate publicații științifice din Republica Moldova sunt ale autorilor de la USM.

Faptul că prima universitate din Moldova își menține an de an poziția de lider în diverse ratinguri internaționale dovedește o dată în plus de ce viitorii studenți ar trebui să opteze să-și facă studiile la USM, principalele criterii de evaluare fiind nivelul înalt al serviciilor educaționale, asigurat de cadre didactice de top din republică, metode tradiționale și inovaționale de studiu, oferta educațională și extracurriculară excelentă, mobilitatea internațională a studenților și a profesorilor, numărul de programe cu burse naționale și internaționale, nivelul de cercetare, contribuția la inovație și așa mai departe.

Notă informativă: Webometrics este un top realizat de Cybermetrics Lab, un grup de cercetare din cadrul Consiliului Superior pentru Cercetări Ştiinţifice din Spania, începând cu anul 2004. Ierarhizarea din cadrul acestui top este realizată pe baza datelor web accesibile publicului şi rezultatele sunt anunțate în lunile ianuarie şi iulie, în fiecare an. 

Published Monday July 20th, 2020

Announcements and Press Releases

Consorțiul Proiectului Erasmus+ DEFEP s-a convocat în ședință

Echipa de proiect a Universității de Stat din Moldova a organizat la 28 martie, convocarea Consorțiului Proiectului Erasmus+ DEFEP pentru a discuta aspecte esențiale privind realizarea...

Raportul de activitate a Universității de Stat din Moldova pentru anul 2023 a fost prezentat membrilor senatului

Universitatea de Stat din Moldova depune zilnic eforturi ca să-și consolideze poziția de instituție de înaltă calitate în domeniul educației și de cercetare. Totalizarea reușitelor și...

Succes pentru Universitatea de Stat din Moldova în cadrul apelului AUF ECO

Universitatea de Stat din Moldova se bucură să anunțe că trei dintre proiectele sale au fost selectate în cadrul apelului „Créer, transformer, innover, exceller! #30ans de...

Universitatea de Stat din Moldova 2024 © All Rights Reserved