Studenți de la Filiera Francofonă a Facultății de Drept, USM și doctoranzi din cadrul Școlii Doctorale Științe Juridice de la Universitatea de Stat din Moldova au participat, în perioada 14-15 octombrie 2022, la Colocviului Internațional „INTERCULTURALIA” dedicat studenților și tinerilor cercetători, organizat de Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, România.
Colocviul internațional a reunit peste o sută de studenți, masteranzi și doctoranzi de la universități din România, Grecia, Maroc, Tunisia, Marea Britanie, Serbia și Franța, care au prezentat comunicări științifice în limbile: franceză, engleză și germană.
Evenimentul a constituit un prilej favorabil pentru ca tinerii cercetători să demonstreze că sunt nu doar consumatori de informație, dar și generatori de cunoștințe, prin cercetarea ştiinţifică care oferă răspuns la provocările de modernizare din varii domenii, inclusiv, din sfera juridicului.
În deschiderea evenimentului, Svetlana SLUSARENCO, conf. univ., Directorul Școlii Doctorale Științe Juridice a USM, a menționat că misiunea cercetării știinţifice în Universitate este de a genera noi abordări și viziuni, de a transmite și valorifica cunoștinţele acumulate prin cercetarea știinţifică.
Coordonatoarea Filierei Francofone din cadrul Facultății de Drept, USM, Vitalina BAHNEANU, dr., conf. univ., a subliniat că evenimentul științific este o confirmare în plus a faptului că tinerii sunt cei care pot construi prin muncă intelectuală și cercetare o societatea modernă, interculturală, care recunoaște diferenţele culturale și încurajează dialogul intercultural și interferenţele culturale.
În marja palierelor de lucru, doctoranzii Facultății de Drept, Petru VÎRLAN și Vitalie MEȘTER, au abordat în plan comparat temele cercetate în cadrul studiilor de doctorat, iar studenții francofoni Cristian VIZIR, Teodora BREAZU, Emilia TAGADIUC, Cătălina CARAMAN, Tatiana MAȘNIC, Nicoleta CELARSCHI, Beatricia PÎRLOG, Milena RUSSU, Olivia VASCAN, Victoria UȚICA și Dumitru VRABIE au prezentat subiectele de cercetare, care au captat atenția participanților.
Studenții au fost ghidați, în procesul de elaborare a studiilor propuse, de către cadrele didactice de la Facultatea de Drept: dr., conf.univ. Olga DORU, dr. Corina ZAPOROJAN și dr. Natalia CRECIUN.