În perioada 17- 24 noiembrie 2022, în cadrul proiectului internațional al AFELSH (Asociația Facultăților și Instituțiilor de Litere și Științe Umaniste), „Renforcement de la coopération interuniversitaire dans l’enseignement et la recherche en littératures francophones”, au avut loc un șir de manifestări științifice, desfășurate la Universitatea de Stat din Moldova și la Universitatea de Stat Ilia din Tbilissi (Georgia), în parteneriat cu Universitatea Liberă Internațională din Moldova, Delegația Renașterii Franceze din Georgia (Délégation de la Renaissance Française en Géorgie), Uniunea Scriitorilor din Republica Moldova și Uniunea Scriitorilor din Georgia.

Finanțate de Agenția Universitară a Francofoniei, manifestările au întrunit cercetători de pe cinci continente, care au participat la cea de-a zecea ediție a Colocviului Internațional „Les littératures de langue française au service de l’expression de la diversité”, organizată de CODFREURCOR și Delegația Renașterii Franceze din Georgia. Paralel, participanții celor două semniare de cercetare s-au întrunit la Chișinău și la Tbilissi, abordând tematici adaptate contextului general: „Les littératures francophones: stratégies de recherche et méthodologies d’enseignement et de traduction” (USM- 17-19 noiembrie 2022) și „Les littératures francophones: stratégies de recherche et méthodologies d’enseignement” (USI, Tbilissi, 22-24 noiembrie 2022).

Profesorii, scriitorii, criticii literari, editorii, doctoranzii și studenții au participat și la manifestările cu tematici contextualizate, incluse în programul evenimentului: masa rotundă „Écriture – traduction – lecture : les écrivains et les aventures de la traduction littéraire dans l’espace bessarabien”, organizată de Uniunea Scriitorilor din Republica Moldova, conferința-masă rotundă „L’Édifice immense de la mémoire”, dedicată centenarului de la moartea scriitorului Marcel Proust (ULIM), prezentarea volumului „Anthologie des littératures de langue française”, Ilia State University Press 2022 – USI, Tbilissi), masa rotundă „Littérature et Traduction”, organizată de Uniunea Scriitorilor din Tbilissi, Georgia.

Seminarul de cercetare de la USM s-a desfășurat în sala Eugen Coșeriu a Facultății de Litere, întrunind participanți de la Departamentele de Traducere, Interpretare și Lingvistică Aplicată și Literatură Universală și Comparată (USM), oaspeți de la Universitatea Liberă Internațională din Moldova, de la Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava (România) și de la Universitatea din Hanoi,Vietnam. Cei prezenți au fost salutați, din partea USM, printr-o alocuțiune de bun venit, de dr. conf. univ. Ludmila Usatâi, decan, Facultatea de Litere, iar Claudia Vișan, responsabila Biroului Național AUF Moldova, a vorbit celor prezenți despre politicile de implementare a proiectelor regionale și internaționale francofone în context național.

Universitatea de Stat din Moldova a fost reprezentată, la Colocviul internațional de la Tbilissi, de grupul de profesori francofoni de la Departamentul de Traducere, Interpretare și Lingvistică Aplicată, care colaborează cu AFELSH de mai bine de douăzeci de ani.

Participanții proiectului prezintă mulțumirile de rigoare Agenției Universitare a Francofoniei, pentru finanțare și susținere, AFELSH, în persoana dlui Tran Van Cong (Președinte), Rectoratului USM, în persoana dr. conf. univ. Igor Șarov, rector, pentru oferirea suportului de infrastructură, Rectoratului Universității de Stat Ilia din Tbilissi, în persoana prof. univ.Nino Doborjginidze, pentru prezența continuă la eveniment și recepția oficială, oferită participanților, profesorului emerit în filologie romanică Mzago Dokhtourichvili (Tbilissi), Președinta Colocviului și însuflețitoarea spirituală a evenimentului, prof. univ. Ludmila Zbanț (USM), inițiatoarea colaborărilor cu AFELSH, Director al CODFREURCOR în ultimii trei ani, prof. univ. Sanda-Maria Ardeleanu (Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava), membră a comitetului științific al evenimentelor de proiect, prof. Henri Boyer, președintele Delegației Renașterii Franceze din Georgia, dlui Teo Chiriac, președintele Uniunii Scriitorilor din R. Moldova.

Published marţi, 29 noiembrie 2022

Anunțuri și Comunicate

Rectorul USM s-a întâlnit cu Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Japoniei în Republica Moldova

Rectorul Universității de Stat din Moldova, Igor ȘAROV a avut astăzi, 27 ianuarie, o întrevedere cu Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Japoniei în Republica Moldova, E.S. ...

La USM continuă seminarele de formare a competențelor de implementare a standardelor de calificare, elaborate cu susținerea partenerilor de dezvoltare

Universitatea de Stat din Moldova, în parteneriat cu Ministerul Educației și Cercetării, continuă seria Seminarelor de instruire – „Implementarea Standardului de Calificare”. Ca urmare a realizărilor ...

Noi perspective de cooperare în cadrul proiectului VitroHub – discutate de către reprezentanții USM și Euroalun SRL

Rectorul Universității de Stat din Moldova, Igor Șarov a avut o întrevedere cu reprezentanții Euroalun SRL, pentru a discuta despre extinderea colaborării în cadrul proiectului VitroHub. ...

Universitatea de Stat din Moldova 2023 © All Rights Reserved