Directorul Centrului de Cercetarea a Desingului Instituțional European, prof. Robert GRZESZCZAK s-a aflat, în perioada 25-26 noiembrie, într-o vizită de instruire la Facultatea de Drept a Universității de Stat din Moldova.

În cadrul discuțiilor cu studenții și cadrele didactice de la Facultate, prof. Robert GRZESZCZAK a abordate multiple aspecte referitoatre la procesul de europenizare a dreptului național și a sistemului de stat, esența dreptului european și etapele necesare în procesul de europenizare.

Profesorul a făcut o trecere în revistă a parcursului Poloniei spre o Europă unită formulând mai multe concluzii pentru Republica Moldova, pornind de la evaluarea condițiilor politice și juridice actuale. Un subiect aparte, a constituit succesele și insuccesele Poloniei în parcursul spre UE și lecțiile pe care trebuie să le învețe RM.

De asemenea, au fost analizate problemele și provocările actuale ale Uniunii Europene și modul în care reușește UE să le facă față. Drept exemple, privind „ce poate și ce nu poate face UE” au fost prezentate problemele din perioada pandemiei de COVID-19 și războiul din Ucraina.

Participanții au fost impresionați de prestația prof. Robert GRZESZCZAK, care și-a anunțat disponibilitatea și dorința de a reveni în Republica Moldova și la Universitatea de Stat din Moldova.

Vizita de instruire a fost organizată în cadrului proiectului DIALOG, susținut de Ministerul Educației și Științei din Polonia. Prof. Robert GRZESZCZAK, realizează activități de cercetare și didactice cu afiliere la Facultatea de Drept a Universității din Varșovia, este președinte al Comitetului de Științe Juridice al Academiei de Științe din Polonia (2020-2023). Printre domeniile prioritare de interes științific se numărăr Dreptul constituțional comparat, Europenizarea și internaționalizarea dreptului public, Dreptul UE și Sistemul politic al UE.

Published marţi, 29 noiembrie 2022

Anunțuri și Comunicate

Rectorul USM s-a întâlnit cu Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Japoniei în Republica Moldova

Rectorul Universității de Stat din Moldova, Igor ȘAROV a avut astăzi, 27 ianuarie, o întrevedere cu Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Japoniei în Republica Moldova, E.S. ...

La USM continuă seminarele de formare a competențelor de implementare a standardelor de calificare, elaborate cu susținerea partenerilor de dezvoltare

Universitatea de Stat din Moldova, în parteneriat cu Ministerul Educației și Cercetării, continuă seria Seminarelor de instruire – „Implementarea Standardului de Calificare”. Ca urmare a realizărilor ...

Noi perspective de cooperare în cadrul proiectului VitroHub – discutate de către reprezentanții USM și Euroalun SRL

Rectorul Universității de Stat din Moldova, Igor Șarov a avut o întrevedere cu reprezentanții Euroalun SRL, pentru a discuta despre extinderea colaborării în cadrul proiectului VitroHub. ...

Universitatea de Stat din Moldova 2023 © All Rights Reserved