Directorul Institutului Cercetări Juridice, Politice și Sociologice (ICJPS) al USM, dr. hab. în științe politice, prof. univ. Victor Juc a susținut, la 12 ianuarie 2023, prelegerea științifică „Pacea și securitatea în contextul geopolitic și geostrategic actual”. Manifestarea s-a desfășurat la Academia de Științe a Moldovei, în format mixt. La eveniment au participat reprezentanți ai mediului academic, directori ai institutelor de cercetare, rectori, cercetători științifici, oficiali, inclusiv Ambasadorul Italiei în Republica Moldova, Lorenzo Tomassoni.

Prof. Victor Juc a exprimat recunoștință pentru posibilitatea de a pune în discuție un subiect de o importanță deosebită, chiar existențială pentru omenire, luând act de capabilitățile armamentului nu numai nuclear, strategic sau tactic, dar și cel convențional. „Problema într-adevăr este una de supraviețuire a omenirii, dat fiind că faza activă a conflictul militar din Ucraina se prelungește în timp nepermis de mult”, a remarcat directorul ICJPS.

În prelegerea sa, prof. Victor Juc s-a axat pe patru subiecte esențiale ce vizează implicit extinderea în timp a războiului declanșat de Federația Rusă în Ucraina, obiectivele și percepțiile actorilor implicați în faza activă a conflictului armat, impactul războiului din Ucraina asupra securității internaționale și eventualele evoluții post-conflict armat din Ucraina. Expertul în politologie a expus punctual reperele principale privind pledoariile pentru pace și securitate. „Pledoariile pentru pace și securitate sunt tot mai evidente, însă pentru moment șansele sunt mici pentru a restabili pacea. Nu putem vorbi nici măcar de un armistițiu. Federația Rusă urmărește ca prin status quo-ul pozițiilor părților beligerante să instaureze în Ucraina regimul imperiului unui popor asupra altui popor. Prin urmare, pledoariile rămân active, dar pozițiile părților rămân exigente”, a relevat politologul, oferind în context, noțiuni și sintagme a ceea ce semnifică pacea și securitatea în contextul actual. Prin noțiunea pace, din punct de vedere mai uzual, se înțelege lipsa unui război și, în plus, posibilitățile de cooperare, iar prin securitate, se pune la bază categoria fundamentală pericol. Astfel, pericolele pot fi potențiale (riscuri), reale (amenințări) sau naturale (vulnerabilități): spre exemplu Republica Moldova este vulnerabilă, ca și Polonia, spre deosebire de Elvenția.

Obiectivele și percepțiile actorilor implicați în faza activă a conflictului armat au fost descrise de expertul în științe politice prin evoluția obiectivelor urmărite de Federația Rusă, cauza Ucrainei și percepțiile războiului de către actorii statali și nestatali. „Războiul din Ucraina nu este un război doar al Europei, din Europa sau din sub-regiunea Est-Europeană. Este un război cu repercusiuni asupra întregului glob pământesc. Noi nu putem să spunem că este al III-lea război mondial, deși sub anumiți parametri s-ar putea spune că sunt multe lucruri comune cu Primul război mondial, dar atunci situația geopolitică  și armamentul erau cu totul altele”, a precizat omul de știință.

Unul din subiectele care prezintă un interes sporit a fost cel cu privire la impactul războiului din Ucraina asupra securității internaționale. În acest sens, a fost menționat caracterul contextului internațional, potențiale focare de conflict, cu sublinierea situației Republicii Moldova în contextul de securitate europeană.

Dl profesor Victor Juc a ținut să menționeze pe final și eventuale evoluții post-conflict armat din Ucraina, referindu-se la șansele păcii și securității bilaterale ruso-ucrainene, caracterul modelului de ordine mondială (ediția a doua a războiului rece), precum și eforturile colective de asigurare a securității și restabilirea păcii.

Rezumând, directorul ICJPS al USM, prof. Juc a afirmat că este nevoie de înțelepciune, de o cultură diplomatică, o cultură juridică care, în ultimul timp, au fost substanțial surpate pentru a identifica soluții de identificare a păcii și securității. „Datele problemei de astăzi ne indică faptul că speranțele sunt mari, așteptările, de asemenea, trebuie să fie mari, iar șansele sunt mai mici. Să sperăm că pacea și securitatea, fiind în beneficiul întregii omeniri, vor fi realizate”, a conchis expertul în politologie.

Sursa: cercetare.usm.md

Published Пятница Январь 13th, 2023

Объявления и пресс-релизы

Vizitele elevilor interesați de studiile superioare la Universitatea de Stat din Moldova – continuă!

Un grup de elevi ai clasei a XI – a din cadrul Instituției Publice Liceul Teoretic „Grigore Vieru” din Briceni, însoțiși de profesorii lor, au vizitat...

O nouă întâlnire a reprezentanților instituțiilor de învățământ superior din țară în cadrul proiectului UPGRADE

În ce-a de-a doua zi a atelierelor organizate în cadrul proiectului UPGRADE, reprezentanții  Universității de Stat din Moldova, experți ai proiectului și specialiști ai Ministerului Educației...

Organizația Sindicală a Salariaților USM a obținut locul II la „Gala organizațiilor sindicale primare”

Organizația Sindicală a Salariaților a USM a ocupat locul II la categoria: Pasiune şi devotament sindical, la „Gala organizațiilor sindicale primare” organizat de Confederația Națională a...

Universitatea de Stat din Moldova 2024 © All Rights Reserved