Cu ocazia împlinirii a 164 de ani de la Unirea Principatelor Române (24 ianuarie 1859), la Universitatea de Stat din Moldova s-a desfășurat, astăzi, Manifestarea Științifico- culturală „Act de demnitate și unitate națională”.

Evenimentul a fost organizat de USM în colabarare cu Asociația Istoricilor din Republica Moldova „Alexandru Moșanu”; Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu”, Chișinău; Liceul Teoretic „Alexandu Iona Cuza” și Centrul de Excelență INIS „ProMemoria” al USM.

Activitatea a fost inaugurată de un moment artistic „Hora Unirii”, prezentat de către elevii clasei a III-a A, Ansamblul de dansuri populare „Cucoara” de la Liceul Teoretic „Alexandru Ioan Cuza” din capitală.

La deschiderea Manifestării au fost prezenți: Igor Șarov, rectorul USM; Sergiu Matveev, decanul Facultății de Istorie și Filosofie, USM; Anatol Petrencu, președinte al Asociației Istoricilor din Republica Moldova „Alexandru Moșanu”; Narcis Ionuț Afrăsinei, director, Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu”, Chișinău; Tatiana Nagnibeda-Tverdohleb, director al Liceului Teoretic „Alexandru Ioan Cuza”, reprezentanți ai mediului academic din România, cadre universitare și studenți.

În cadrul evenimentului au fost prezentate comunicări științifice privind importanța și semnificația istorică a Unirii Principatelor Române.

Participanții au ascultat comunicarea lect. univ., dr. Mircea-Cristian Ghenghea de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, iar prof. univ., dr. hab., USM, Alexandru Arseni a abordat în comunicarea sa tema „Unirea Principatelor Române – geneza emancipării Națiunii Române”.

De asemenea, în cadrul evenimentului Asociația Istoricilor din Republica Moldova „Alexandru Moșanu” a făcut o donație de cărți și reviste cu tematică istorică, elevilor Liceului Teoretic „Alexandru Ioan Cuza” din capitală și invitaților din România.

Published Tuesday January 24th, 2023

Announcements and Press Releases

Rectorul USM s-a întâlnit cu Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Japoniei în Republica Moldova

Rectorul Universității de Stat din Moldova, Igor ȘAROV a avut astăzi, 27 ianuarie, o întrevedere cu Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Japoniei în Republica Moldova, E.S. ...

La USM continuă seminarele de formare a competențelor de implementare a standardelor de calificare, elaborate cu susținerea partenerilor de dezvoltare

Universitatea de Stat din Moldova, în parteneriat cu Ministerul Educației și Cercetării, continuă seria Seminarelor de instruire – „Implementarea Standardului de Calificare”. Ca urmare a realizărilor ...

Noi perspective de cooperare în cadrul proiectului VitroHub – discutate de către reprezentanții USM și Euroalun SRL

Rectorul Universității de Stat din Moldova, Igor Șarov a avut o întrevedere cu reprezentanții Euroalun SRL, pentru a discuta despre extinderea colaborării în cadrul proiectului VitroHub. ...

Universitatea de Stat din Moldova 2023 © All Rights Reserved