Cu ocazia împlinirii a 164 de ani de la Unirea Principatelor Române (24 ianuarie 1859), la Universitatea de Stat din Moldova s-a desfășurat, astăzi, Manifestarea Științifico- culturală „Act de demnitate și unitate națională”.
Evenimentul a fost organizat de USM în colabarare cu Asociația Istoricilor din Republica Moldova „Alexandru Moșanu”; Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu”, Chișinău; Liceul Teoretic „Alexandu Iona Cuza” și Centrul de Excelență INIS „ProMemoria” al USM.
Activitatea a fost inaugurată de un moment artistic „Hora Unirii”, prezentat de către elevii clasei a III-a A, Ansamblul de dansuri populare „Cucoara” de la Liceul Teoretic „Alexandru Ioan Cuza” din capitală.
La deschiderea Manifestării au fost prezenți: Igor Șarov, rectorul USM; Sergiu Matveev, decanul Facultății de Istorie și Filosofie, USM; Anatol Petrencu, președinte al Asociației Istoricilor din Republica Moldova „Alexandru Moșanu”; Narcis Ionuț Afrăsinei, director, Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu”, Chișinău; Tatiana Nagnibeda-Tverdohleb, director al Liceului Teoretic „Alexandru Ioan Cuza”, reprezentanți ai mediului academic din România, cadre universitare și studenți.
În cadrul evenimentului au fost prezentate comunicări științifice privind importanța și semnificația istorică a Unirii Principatelor Române.
Participanții au ascultat comunicarea lect. univ., dr. Mircea-Cristian Ghenghea de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, iar prof. univ., dr. hab., USM, Alexandru Arseni a abordat în comunicarea sa tema „Unirea Principatelor Române – geneza emancipării Națiunii Române”.
De asemenea, în cadrul evenimentului Asociația Istoricilor din Republica Moldova „Alexandru Moșanu” a făcut o donație de cărți și reviste cu tematică istorică, elevilor Liceului Teoretic „Alexandru Ioan Cuza” din capitală și invitaților din România.