Senatul Universității de Stat din Moldova i-a conferit astăzi, 30 iunie, titlul de DOCTOR HONORIS CAUSA, dlui. Valeriu SOLTAN, profesor universitar titular la Universitatea George Mason, SUA.
În prezența senatorilor USM, și a reprezentanților Facultății de Matematică și Informatică a USM, Valeriu SOLTAN a primit cu emoție cel mai înalt titlu științific al Universității de Stat din Moldova.
Rectorul USM, Igor ȘAROV i-a adresat felicitări Domniei Sale și înalta gratitudine pentru întreg suportul acordat instituției noastre prin: promovarea imaginii USM în comunitatea ştiinţifico-didactică internaţională; susţinerea mobilităţii doctoranzilor, masteranzilor, cadrelor didactice de la USM în cadrul proiectelor internaţionale; organizarea participării universitarilor la foruri ştiinţifice; implicarea în pregătirea cadrelor științifice de la USM în domeniul matematicii; contribuția la îmbogăţirea fondului bibliotecii USM prin donaţii de carte şi literatură pe domenii de specialitate.
Conferirea titlului de Doctor Honoris Causa, reprezintă un gest de recunoaștere a contribuției esențiale a Domnului Valeriu SOLTAN, în dezvoltarea domeniului algebrei liniare clasice; în domeniul teoriei axiomatice a convexității clasice; obținerea rezultatelor științifice de rezonanță internațională în domeniul geometriei computaționale; a performanțelor în domeniul convexității clasice și a metodelor de optimizare, dar și cele în domeniul geometriei convexe și discrete.
De asemenea, Domnia Sa a avut rolul de ambasador al matematicii și educației matematice, în general, și al matematicii românești și basarabene, în particular, iar prin eforturile continue de a crește gradul de conștientizare în societatea modernă a rolului matematicii și a științei, reprezintă modelul de succes, demn de urmat, pentru tinerele talente matematice.
Valeriu SOLTAN este doctor habilitat în matematici cu un subiect de analiză convexă. A predat la Universitatea de Stat din Moldova cursurile de analiză convexă și geometrie a corpurilor convexe. A publicat peste 100 de lucrări științifice, 2 monografii, 4 cărți de matematică elementară.