Colocviului de vară de la Saharna, organizat de Centrul de Arheologie „Ion Niculiță” al Universității de Stat din Moldova, desfășurat în perioada în perioada 27-30 iulie , a ajuns la cea de-a XII-a ediție. Colocviul a reunit peste 20 specialiști din România, Germania și Republica Moldova.
Sesiunea din acest an a avut genericul „Artefacte, tehnologii și materii prime în spațiul tiso-nistrean în epoca fierului”, comunicările participanților abordând tematici legate de tehnologiile preistorice, circulația ideilor și a obiectelor, arheologie experimentală ș.a.
Rectorul USM, Igor Șarov a remarcat rolul centrelor de cercetare universitară ca medii formatoare de specialiști consacrați și tineri cercetători. De asemenea, rectorul USM a reiterat imperativul cooperării internaționale în societatea modernă, salutând aderarea echipei de arheologi la rețeaua de cercetare europeană.
Directorul Centrului de Arheologie „Ion Niculiță”, Aurel Zanoci a prezentat retrospectiva colocviului de vară de la Saharna, evidențiind suportul partenerilor din străinătate în buna desfășurare a sesiunilor.
Evenimentul a avut loc în pensiunea arheo-turistică de la Saharna „Țiglău”, locație cunoscută prin peisajul natural și patrimoniul arheologic, deosebit de valoros pentru preistoria Europei de sud-est.
Evenimentul a beneficiat de susținerea financiară decisivă a B.C. „Victoriabank” S.A.