Două tinere studente de la Universitatea de Stat din Moldova, Anastasia CARAULAN, care urmează Programul de Studii Limba Franceză și Engleză, Științe ale Educației la Facultatea de Litere și Beatricia PÎRLOG, studentă la Facultatea de Drept, Filiera Francofonă, au fost desemnate câștigătoare ale unui prestigios concurs și au avut șansa de a participa la cea de-a zecea ediție aniversară a Festivalului Studenților francofoni din Europa centrală și orientală, eveniment desfășurat la Podgorica, Muntenegru, în perioada 4-8 septembrie curent.
Această ediție specială a Festivalului a adunat 73 de studenți, reprezentând 57 de universități membre ale Agenției universitare a Francofoniei din 20 de țări diferite. Evenimentul a oferit participanților o gamă variată de ateliere interactive, fiecare având rolul de a facilita conexiuni, învățare și creativitate într-un context francofon.
Unul dintre atelierele notabile la care au participat studentele de la USM a fost „Dialogul Intercultural”/„Dialogue interculturel”. Beatricia relatează că acest atelier a fost un spațiu de dialog și înțelegere profundă a diversității culturale și lingvistice. Prin intermediul jocurilor de rol și simulărilor, studenții au putut experimenta situații interculturale pentru ca, ulterior, să poată gestiona provocările și neînțelegerile care pot apărea în aceste contexte. Beatrice a participat și la atelierul de fotografie, care a fost o călătorie fascinantă în lumea imaginilor și a povestirilor vizuale.
La rândul ei, Anastasia a luat parte la atelierul denumit „Discursul în public”/„Prise de parole en public”. Acest atelier a avut drept scop dezvoltarea abilităților de comunicare în limba franceză și cultivarea încrederii în sine, în discursurile și prezentările în public. Pe lângă dezvoltarea abilităților lingvistice, activitatea a stimulat și creativitatea, încurajând studenții să își pună în valoare personalitatea și să-și exprime ideile într-un mod autentic. Anastasia a trăit o experiență captivantă și în cadrul atelierului de dans. Dansul a fost mijlocul prin care participanții și-au exprimat gândurile și sentimentele într-un mod non-verbal.
Este demn de menționat că, în acest an, echipa USM a inclus și un animator de atelier. Ana PETCU, studentă în anul IV la Programul de Studii Limba Franceză și Engleză, Științe ale Educației, a coordonat atelierul de Cântec francofon. Ana consideră că această experiență i-a oferit oportunitatea de a explora sentimentele și aspirațiile prin intermediul muzicii. Participanții au creat și au cântat împreună, aducând cu sine emoție și inspirație în cadrul festivalului. Fiecare notă și vers a devenit un mijloc pentru a comunica sentimentele interioare și a stabili o conexiune emoțională cu cei din jur.
Pe lângă atelierele educaționale, studenții au avut ocazia să viziteze orașul vechi Kotor, o bijuterie arhitecturală și culturală înscrisă în patrimoniul UNESCO. Cu străzi înguste, piețe pitorești și clădiri vechi de secole, orașul a oferit o călătorie în timp și o incursiune în istoria și cultura Muntenegrului.
Acest festival a subliniat din nou că francofonia este un limbaj universal al conectării și înțelegerii, iar tinerii francofoni de la Universitatea de Stat din Moldova fac parte integrantă a acestei comunități globale.
Adresăm mulțumiri Agenției universitare a Francofoniei în Europa centrală și orientală pentru această săptămână de creativitate, diversitate și francofonie!
Pentru mai multe informații și fotografii de la eveniment, vă invităm să vizitați pagina de Facebook a AUF-Europe Centrale et Orientale : www.facebook.com/profile.php?id=100095553095349