Institutul de Filologie Română „Bogdan Petriceicu-Haşdeu” al Universităţii de Stat din Moldova în colaborare cu Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chişinău şi Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi au organizat astăzi, 08 februarie, evenimentul științific „România – Republica Moldova: poduri de carte”, în cadrul căruia au avut loc lansări de carte şi de numere de revistă.

La inaugurare au participat: rectorul Universității de Stat din Moldova, prof. univ., dr., Igor Șarov; rectorul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, prof. univ., dr., Tudorel Toader; directorul Institutului Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chişinău, Monica Babuc; directorul Institutului de Filologie Română „Bogdan Petriceicu-Haşdeu” al USM, Nina Corcinschi, precum și filologi și cercetători români.

Domniile lor au subliniat faptul că multidudinea publicațiilor române, lansate la Chișinău, vorbesc nu despre un parteneriat, ci despre o sincronizare a fluxului și a circuitului limbii și literaturii române în întreg spațiul românesc.

Directorul Institutului de Filologie Română „Bogdan Petriceicu-Haşdeu”, dr.hab., Nina Corcinschi a prezentat rezultatele parteneriatelor academice prin proiecte, cărți, reviste, conferințe, unul dintre acestea fiind și revista „Philologia”, care marchează, în acest an, 65 de ani de la fondare.

Cu această ocazie, au fost lansate trei numere ale revistei „Philologia”, publicate în 2023 (cu finanţare ICR) și au înmânate diplome de excelenţă cercetătorilor care au coordonat şi îngrijit volumele lansate, precum şi celor mai activi colaboratori ai revistei, pentru merite deosebite în promovarea şi dezvoltarea ştiinţei filologice româneşti, ca o recunoaştere a efortului şi dedicaţiei lor.

De asemenea, a fost lansat volumul de critică şi istorie literară „Literatura română din Basarabia: fracturi şi reîntemeieri” (coord. prof. Constantin Dram; Editura Universităţii „A.I.Cuza” din Iaşi, 2023) şi „Dicţionarul explicativ al limbii române actuale (cu sinonime, antonime, paronime şi exemple)” – ediţie în 4 volume, coordonator Ana Vulpe; Ed. Ştiinţa, Chişinău, 2022.

Published joi, 8 februarie 2024

Anunțuri și Comunicate

Membrul Parlamentului European, Alin MITRUȚA a vorbit studenților USM despre importanța integrării europene

În contextul integrării Republicii Moldova la Uniunea Europeană, studenții USM au avut astăzi oportunitatea de a dialoga cu europarlamentarul, Alin MITRUȚA. Europarlamentarul este și membrul al...

Studenții USM de la Drept și FRIȘPA au vizitat Parlamentul României

În perioada 18-20 februarie, un grup de studenți francofoni și anglofoni de la Facultatea de Drept și de la Facultatea Relații Internaționale, Științe Politice și Administrative...

AVIZ privind examinarea tezei de doctor în științe biologice

Institutul de Genetică, Fiziologie și Protecție a Plantelor al Universității de Stat din Moldova anunță ședința Seminarului științific de Profil: 163. Biologie celulară; 164. Biologie vegetală...

Universitatea de Stat din Moldova 2024 © All Rights Reserved