În urma participării la concursul de proiecte organizat de Agenția universitară a Francofoniei în Europa centrală și orientală (AUF ECO), echipele de cercetători de la Universitatea de Stat din Moldova și Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca au obținut finanțare pentru ambițiosul proiect de cercetare: „Synthèse et analyse de dérivés organiques à base de fluorénone pour des applications en biologie” / „Sinteza și analiza derivaților organici pe bază de fluorenonă pentru aplicații în biologie”.

Coordonat de către dr., prof. univ. Ioana Luiza GĂINĂ de la Facultatea de Chimie și Inginerie Chimică a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, proiectul implică o echipă de cercetători talentați de la Universitatea de Stat din Moldova, condusă de dr., lector univ. Roman RUSNAC și dr., conf. univ. Ion BULIMESTRU, șeful Departamentului de Chimie, alături de studenții Andrei CIURSIN și Aliona LUCHIAN.

Obiectivele proiectului se axează pe design-ul și sinteza derivaților biologic activi ai fluorenonei, cu accent pe grupările ușor ionizabile. Prin efectul sinergic al diferitelor grupări funcționale, compușii obținuți au potențialul de a deveni agenți biologici cu proprietăți antimicrobiene și antioxidante, anihilând astfel rezistența patogenilor la tratamentele convenționale. Menționăm că, șase activități sunt planificate în cadrul proiectului, dintre care primele două au fost deja realizate, reflectând angajamentul și progresul constant al echipei în atingerea obiectivelor propuse.

„Colaborarea cu Universitatea Babeș-Bolyai în cadrul acestui proiect este o oportunitate pentru noi, iar rezultatele obținute de grupul nostru de cercetare reprezintă o sursă suplimentară de motivație. Prioritizând dezvoltarea compușilor biologic activi, acest domeniu de cercetare reprezintă un obiectiv central pentru ambele echipe, și suntem încântați să împărtășim cunoștințele noastre pentru a realiza împreună obiectivele comune”, a subliniat Roman RUSNAC, coordonatorul echipei de la USM.

Acest proiect, care se desfășoară pe parcursul unui an academic, nu doar că aduce contribuții semnificative în domeniul cercetării științifice, ci și contribuie la dezvoltarea competențelor practice atât ale studenților, cât și ale cadrelor didactice implicate. Această colaborare interuniversitară consolidează interesul reciproc pentru cercetarea științifică fructuoasă și crește prestigiul ambelor instituții de învățământ superior.

Finanțarea acordată de AUF ECO nu doar sprijină echipa de cercetare în atingerea obiectivelor propuse, ci și subliniază angajamentul AUF ECO în promovarea activității internaționale a echipelor de cercetare din universitățile membre, contribuind astfel la formarea rețelelor internaționale de cercetare francofone.

Echipa de proiect exprimă mulțumiri AUF ECO pentru această oportunitate și își asumă angajamentul de a continua să aducă contribuții importante în domeniul cercetării științifice și al dezvoltării academice.

Published vineri, 9 februarie 2024

Anunțuri și Comunicate

Târgul ofertelor de muncă la Facultatea de Științe Economice: agenți economici și companii de top le prezintă studenților USM oportunitățile de angajare

Târgul ofertelor de muncă la Facultatea de Științe Economice: agenți economici și companii de top le prezintă studenților USM oportunitățile de angajare Cei mai prestigioși agenți...

ANCD anunță rezultatele preliminare și procedura de contestație pentru proiectele bilaterale România-Moldova

Stimați cercetători și inovatori, UEFISCDI a publicat rezultatele preliminare privind verificarea eligibilității proiectelor depuse în cadrul Concursului Proiecte complexe bilaterale România-Moldova. Rezultatele sunt disponibile aici. Contestațiile...

A fost lansată procedura de achiziție a lucrărilor de renovare capitală a căminului nr. 2 al USM

Vești bune pentru studenții USM. Căminul nr. 2 (str. Tighina 2) al Universității de Stat din Moldova va fi reparat capital, în cadrul Proiectul Învățământul Superior...

Universitatea de Stat din Moldova 2024 © All Rights Reserved