În urma participării la concursul de proiecte organizat de Agenția universitară a Francofoniei în Europa centrală și orientală (AUF ECO), echipele de cercetători de la Universitatea de Stat din Moldova și Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca au obținut finanțare pentru ambițiosul proiect de cercetare: „Synthèse et analyse de dérivés organiques à base de fluorénone pour des applications en biologie” / „Sinteza și analiza derivaților organici pe bază de fluorenonă pentru aplicații în biologie”.

Coordonat de către dr., prof. univ. Ioana Luiza GĂINĂ de la Facultatea de Chimie și Inginerie Chimică a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, proiectul implică o echipă de cercetători talentați de la Universitatea de Stat din Moldova, condusă de dr., lector univ. Roman RUSNAC și dr., conf. univ. Ion BULIMESTRU, șeful Departamentului de Chimie, alături de studenții Andrei CIURSIN și Aliona LUCHIAN.

Obiectivele proiectului se axează pe design-ul și sinteza derivaților biologic activi ai fluorenonei, cu accent pe grupările ușor ionizabile. Prin efectul sinergic al diferitelor grupări funcționale, compușii obținuți au potențialul de a deveni agenți biologici cu proprietăți antimicrobiene și antioxidante, anihilând astfel rezistența patogenilor la tratamentele convenționale. Menționăm că, șase activități sunt planificate în cadrul proiectului, dintre care primele două au fost deja realizate, reflectând angajamentul și progresul constant al echipei în atingerea obiectivelor propuse.

„Colaborarea cu Universitatea Babeș-Bolyai în cadrul acestui proiect este o oportunitate pentru noi, iar rezultatele obținute de grupul nostru de cercetare reprezintă o sursă suplimentară de motivație. Prioritizând dezvoltarea compușilor biologic activi, acest domeniu de cercetare reprezintă un obiectiv central pentru ambele echipe, și suntem încântați să împărtășim cunoștințele noastre pentru a realiza împreună obiectivele comune”, a subliniat Roman RUSNAC, coordonatorul echipei de la USM.

Acest proiect, care se desfășoară pe parcursul unui an calendaristic, nu doar că aduce contribuții semnificative în domeniul cercetării științifice, ci și contribuie la dezvoltarea competențelor practice atât ale studenților, cât și ale cadrelor didactice implicate. Această colaborare interuniversitară consolidează interesul reciproc pentru cercetarea științifică fructuoasă și crește prestigiul ambelor instituții de învățământ superior.

Finanțarea acordată de AUF ECO nu doar sprijină echipa de cercetare în atingerea obiectivelor propuse, ci și subliniază angajamentul AUF ECO în promovarea activității internaționale a echipelor de cercetare din universitățile membre, contribuind astfel la formarea rețelelor internaționale de cercetare francofone.

Echipa de proiect exprimă mulțumiri AUF ECO pentru această oportunitate și își asumă angajamentul de a continua să aducă contribuții importante în domeniul cercetării științifice și al dezvoltării academice.

Published vineri, 9 februarie 2024

Anunțuri și Comunicate

Membrul Parlamentului European, Alin MITRUȚA a vorbit studenților USM despre importanța integrării europene

În contextul integrării Republicii Moldova la Uniunea Europeană, studenții USM au avut astăzi oportunitatea de a dialoga cu europarlamentarul, Alin MITRUȚA. Europarlamentarul este și membrul al...

Studenții USM de la Drept și FRIȘPA au vizitat Parlamentul României

În perioada 18-20 februarie, un grup de studenți francofoni și anglofoni de la Facultatea de Drept și de la Facultatea Relații Internaționale, Științe Politice și Administrative...

AVIZ privind examinarea tezei de doctor în științe biologice

Institutul de Genetică, Fiziologie și Protecție a Plantelor al Universității de Stat din Moldova anunță ședința Seminarului științific de Profil: 163. Biologie celulară; 164. Biologie vegetală...

Universitatea de Stat din Moldova 2024 © All Rights Reserved