La 22 februarie, la USM, în format online a avut loc deschiderea festivă a Zilelor Studentului FRIȘPA, care are loc tradițional în ultima săptămână a lunii februarie. În acest an evenimentul are loc în contextul aniversării de 75 de ani a Universității de Stat din Moldova și a celei de 25 de ani de la fondarea Facultății de Relații Internaționale, Științe Politice și Administrative.

Ceremonia online a fost deschisă solemn de către decanul FRIȘPA Alexandru Solcan, dr., conf. univ., fiind intonat imnul FRIȘPA. Dl Solcan a ținut să consemneze că „FRIȘPA în anul 2021 înseamnă o comunitate de 652 de studenți (la ciclul I și II de studii, inclusiv la frecvență redusă), care sunt înscriși la 3 specialități cu 3 limbi de predare: română, engleză, rusă. Procesul de instruire este asigurat de 44 de cadre didactice, profesori titulari, și 8 profesori angajați prin cumul, 8 fiind doctori habilitați, 36 doctori în științe. FRIȘPA de astăzi are un potențial foarte bun, care poate face față oricăror provocări, acest lucru ni l-a dovedit pandemia. Comunitatea FRIȘPA e cu mult mai largă, din ea făcând parte și absolvenții, care ne bucură cu succesele și realizările lor și care sunt prezenți la viața FRIȘPA, inclusiv astăzi”.

Ceremonia de deschidere a continuat cu cuvântul de salut al dlui Igor Șarov, rector ales al USM, dr., conf. univ., care a subliniat că se simte onorat să participe la lansarea Zilelor Studentului FRIȘPA, care au pentru Domnia Sa mai multe semnificații: în 1995 când era creată Facultatea, dlui era proaspăt prodecan în cadrul Facultății de Istorie, unde fusese, de altfel, formată prima grupă de studenți la specialitatea „Relații internaționale”. Cu atât mai semnificativă este aniversarea a 25 de la fondarea FRIȘPA, marcată iată în săptămâna aceasta cu 25 de evenimente de anvergură pentru USM, în special: conferințe publice, sesiuni de comunicări științifice studențești, seminare, întâlniri virtuale, alegeri cu aplicarea votului electronic etc. cu participarea unor invitați speciali, de succes și cu renume, printre care: E.S. Bartłomiej Zdaniuk, ambasadorul Republicii Polone în Republica Moldova, E.S. Peter Michalko, șef al Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova, Emil Jacote, însărcinat cu Afaceri Ambasada Republicii Moldova în România, E.S. Uldis Mikuts, ambasadorul Letoniei în Republica Moldova, E.S. Ruslan Bolboceanu, ambasador extraordinar și plenipotențiar al Republicii Moldova în Ucraina etc.

Dl Igor Șarov a ținut să sublinieze cât de mândru s-a simțit și se simte pentru prestația USM, în special, când a avut ocazia, acum 2 ani, să fie invitat și să participe la Zilele Studentului FRIȘPA cu comunicarea despre „Provocările educației”, în calitatea sa de atunci, secretar general al MEEC. „cu atât mai simbolic fiind și faptul că în prima zi a Zilelor Studentului FRIȘPA am avut onoarea să fie prezent cu un cuvânt de salut, dar și cu comunicarea în cadrul conferinței pe E.S. Bartłomiej Zdaniuk, ambasadorul Republicii Polone în Republica Moldova – personalitate distinsă în peisajul istoriografic și politologic nu doar polonez, ci și european, mare patriot și reprezentant de rang înalt al Poloniei, mare prieten al RM”, care a fost înaintat pentru titlul de Doctor Honoris Cauza.

La rândul său, E.S. Bartłomiej Zdaniuk, ambasadorul Republicii Polone în Republica Moldova i-a salutat pe toți cei prezenți, în luarea sa de cuvânt, arătându-se mult prea onorat de cuvintele călduroase spuse la adresa Domniei Sale, dar mai cu seamă că această înaltă apreciere „mă stimulează să fac și mai multe eforturi pentru binele nostru comun și cooperarea noastră”. Totodată, Excelența Sa ne-a dezvăluit un mic secret referitor la Zilele Studentului FRIȘPA „așa ceva la FRI din Varșovia încă nu există, așa că aveți un avantaj foarte mare cu o idee foarte frumoasă”. E.S. Bartłomiej Zdaniuk le-a adresat studenților un mesaj-îndrumare cu privire la meseria pe care au ales-o: „În calitate de ce ieșiți din facultate? Ce meserie aveți? Răspunsul pe care urmează să-l dea fiecare dintre voi e unul dat cu mândrie, căci e mai mult decât o meserie: ieșind din facultate ai un anume stil de viață, ai înțeles cum să analizezi funcționarea statelor, funcționarea puterii publice, cum să le analizezi și să le explici altora cum funcționează lumea care te înconjoară, astea sunt avantajele de a fi politolog…” La fel de frumoasă a fost și urarea Domniei Sale pentru toți participanții la Zilele Studentului FRIȘPA, cu rădăcini din tinerețea sa, din anul I de studiu, când un bun profesor de-al său le-a spus că „științele politice nu sunt un lucru neplăcut, uscat, dur, ci sunt ca o mâncare gustoasă, pe care ne place să o savurăm, așadar pentru Zilele Studentului FRIȘPA — Poftă mare!”

Au venit cu felicitări alese și cuvinte de bun augur pentru întreg colectivul facultății, studenți, masteranzi și dna Otilia Dandara, dr. hab., prof. univ., prorector pentru activitatea didactică a USM, dna Cristina Ejov, șefa Departamentului Relații Internaționale dr. conf.univ., dl Vladimir Borș, șeful Departamentului Științe Politice și Administrative dr.conf.univ. și, nu în ultimul rând, cei mai importanți participanți ai evenimentelor, din partea cărora a vorbit prim-ministrul Guvernului FRIȘPA Cristina Cojocaru.

Așadar, fiți bineveniți la Zilele Studentului FRIȘPA, urmăriți programul, participați activ ca să profitați din plin de ocaziile inedite de a cunoaște oameni distinși, de a căpăta cunoștințe, pentru a vă putea folosi la maxim potențialul!

Published Понедельник Февраль 22nd, 2021

Объявления и пресс-релизы

Vizitele elevilor interesați de studiile superioare la Universitatea de Stat din Moldova – continuă!

Un grup de elevi ai clasei a XI – a din cadrul Instituției Publice Liceul Teoretic „Grigore Vieru” din Briceni, însoțiși de profesorii lor, au vizitat...

O nouă întâlnire a reprezentanților instituțiilor de învățământ superior din țară în cadrul proiectului UPGRADE

În ce-a de-a doua zi a atelierelor organizate în cadrul proiectului UPGRADE, reprezentanții  Universității de Stat din Moldova, experți ai proiectului și specialiști ai Ministerului Educației...

Organizația Sindicală a Salariaților USM a obținut locul II la „Gala organizațiilor sindicale primare”

Organizația Sindicală a Salariaților a USM a ocupat locul II la categoria: Pasiune şi devotament sindical, la „Gala organizațiilor sindicale primare” organizat de Confederația Națională a...

Universitatea de Stat din Moldova 2024 © All Rights Reserved