În vederea celebrării Zilei Internaționale a Familiei, astăzi, 15 mai, Universitatea de Stat din Moldova a organizat și găzduit conferința științifico-practică națională cu participare internațională, la tema: Perspectivele de reziliență a familiei în contextul schimbărilor climatice, la care au participat specialiști din domeniu, cadre didactice și studenți.
Evenimentul a fost organizat în colaborare cu Ministerul Muncii și Protecției Sociale, Ministerul Educației și Cercetării, UNESCO, UN Women, Platforma pentru Egalitate de Gen, Gender-Centru.
Scopul conferinței este de a reitera importanța instituției familiei și necesitatea abordării multidimensionale a acesteia, inclusiv din perspectivă socială și educațională, în vederea asigurării stării de bine și a drepturilor la dezvoltare a membrilor familiilor, în special în contextul schimbărilor climatice.
La inaugurare au fost prezenți: prim-prorectorul USM, Otilia Dandara, Felicia Bechtoldt, secretară de Stat, Ministerul Muncii și Protecției Sociale, Valentina Olaru, secretară de Stat, Ministerul Educației și Cercetării, Tatiana Udrea, Coordonatoare program abilitarea economică a femeilor, UN Women în Moldova, Vladimir Guțu, Decan, Facultatea Psihologie și Științe ale Educației, Sociologie și Asistență Socială, Nina LOZINSCHI, Platforma pentru Egalitate de Gen. Conferința a fost moderată de către Valentina Bodrug-Lungu, dr.hab., prof.univ., USM.
Prim-prorectorul USM, Otilia Dandara a subliniat actualitatea temei alese pentru ediția din acest an a conferinței dedicată familiei, în contextul perioadei actuale, marcată de multiplele provocări globale, care impun și formarea competențelor unui comportament de reziliență în diferite situații, precum schimbările climatice, conflictele militare etc.
Reprezentantele Guvernului au salutat organizatorii pentru această platformă de discuții, care este o oportunitate de a crește gradul de conștientizare cu privire la problemele legate de familii și de a fortifica cunoștințele despre procesele sociale, economice și demografice care le afectează.
Conferința a continuat cu prezentarea temelor: Măsurile statului de suport pentru familiile cu copii în perioada de criză; Dimensiunea de gen a schimbărilor climatice; Reziliența climatică; Recomandări pentru acordarea suportului familiilor în situații de criză.
La final, participanții au discutat subiectele abordate și au expus concluzii și reflexii.