La 27 august 2024, rectorul Universității de Stat din Moldova, Prof. Dr. Igor Șarov, a primit o delegație a partenerilor germani de cooperare în vederea pregătirii Forumului Internațional Moldova (IFM) care va avea loc la Chișinặu în perioada 14-16 octombrie.

Fundația Konrad Adenauer a fost reprezentată de Dr. Brigitta Triebel, directoartea biroului KAS în Republica Moldova și Snejana Serebrian, coordonator program Parteneriatul Estic. Directorul Dr. Florian Kührer-Wielach s-a deplasat din partea Institutului pentru Cultură Germană și Istoria Europei de Sud-Est din cadrul LMU München.

În timpul întâlnirii de lucru au fost discutate chestiuni privind conținutul și organizarea forumului, precum și alte oportunități de cooperare ulterioare dintre instituțiile menționate și Universitatea de Stat din Moldova. Rectorul Șarov a trecut în revistă, de asemenea, și proiectele actuale și planurile de viitor ale universității și s-a referit  la situația din invățământul superior din Republica Moldova în general.

Un dialog la nivel european 

Directorul IKGS, Florian Kührer-Wielach, a declarat în timpul întrevederii că Republica Moldova și istoria sa sunt încă foarte puțin cunoscute în Uniunea Europeană, iar Forumul Internațional Moldova va oferi o platformă de dialog dintre Republica Moldova și partenerii din Europa Centrală pe mai multe paliere strâns legate între ele. „Noi vedem cetățenii Republicii Moldova ca parte a familiei europene. Pe această bază, dorim să promovăm dialogul la diferite niveluri.“

Un program variat, nu doar pentru știință

IFM va începe luni, 14 octombrie, cu o recepție la care vor lua cuvântul directorul Academiei Diplomatice din Viena, ambasadorul Dr. Emil Brix, și un reprezentant al Republicii Moldova. Conferința academică, intitulată „Moldova: perspectivă europeană – trecut, prezent și viitor”, va avea loc marți, 15 octombrie, la sediul Universității de Stat din Moldova, cu participarea istoricilor renumiți din mai multe țări europene.

Un alt punct de referință al evenimentului va fi masa rotundă publică cu tema „Calea Moldovei spre Uniunea Europeană” din seara zilei de 15 octombrie, la care vor participa, printre alții, cunoscuții jurnaliști Michael Martens (Frankfurter Allgemeine Zeitung), Alina Radu (Ziarul de Gardă) și europarlamentarul Siegfried Mureșan.

În cele din urmă, miercuri, 16 octombrie, vor avea loc mai multe ateliere de lucru pe teme actuale de cercetare, cultura memoriei, educația istorică și integrarea europeană.

Forumul Internațional Moldova ca proiect internațional

IFM 2024 este destinat să marcheze începutul unor formate de cooperare pe termen lung între mediul academic și societatea civilă la nivel transnațional și european, care vor fi dezvoltate și continuate pe baza experienței, contactelor și obiectivelor acumulate în timpul evenimentului. Accentul se va pune pe un schimb bazat pe istorie și, în același timp, va fi orientat spre colaborări de viitor între actorii de la interfața dintre știință, societatea civilă, cultură, politică și jurnalism.

Evenimentul este organizat de Biroul Fundației Konrad Adenauer în Republica Moldova  (KAS), Universitatea de Stat din Moldova (USM), Institutul Federal pentru Cultura și Istoria Europei de Est, Oldenburg (BKGE) și Institutul pentru Cultura Germană și Istoria Europei de Sud-Est de la LMU München (IKGS).

Partenerii de cooperare sunt Rețeaua europeană Memorie și solidaritate, Varșovia (ENRS), Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă”, Chișinău (UPS), Referenta Biroului Cultural pentru Transilvania, regiunea Carpatică, Basarabia și Dobrogea la Muzeul Transilvănean din Gundelsheim pe Neckar, Institutul pentru Regiunea Dunării și Europa Centrală, Viena (IDM) și Muzeul Victimelor Deportărilor și Represiunilor Politice, Chișinău.

Mai multe detalii despre Forumului Internațional Moldova pot fi găsite pe pagina: www.moldovaforum.eu (RO/DE/EN)

Published miercuri, 4 septembrie 2024

Anunțuri și Comunicate

Conferința științifică „Șțiințele Naturii în dialogul generațiilor” a reunit la USM cercetători, cadre didactice, doctoranzi și studenți din 13 țări

Cea de-a VII-a ediție a Conferinței științifice naționale cu participare internațională „Șțiințele Naturii în dialogul generațiilor” a reunit la Universitatea de Stat din Moldova cercetători, cadre...

La USM urmează să fie implementat un program de cercetare și formare conceput pentru a aborda deficiențele legate de angajarea ilegală în câmpul muncii a tinerilor – Proiectul LABOUR

Administrația Universității de Stat din Moldova a avut o întâlnire de lucru cu reprezentanții Proiectului LABOUR, în contextul implementării MSCA-RISE LABOUR – Project 101007766 „Abordarea angajării...

Cercetătorii institutelor, centrelor și facultăților Universității de Stat din Moldova au participat la Forumul cercetătorilor moldo-român

Cercetătorii institutelor, centrelor și facultăților Universității de Stat din Moldova au participat la Forumul cercetătorilor cu tema „Împreună mai puternici în Spațiul European al Cercetării”, organizat...

Universitatea de Stat din Moldova 2024 © All Rights Reserved