Universitatea de Stat din Moldova a găzduit pentru prima dată la Chișinău un eveniment de amploare dedicat Zilei Mondiale a Dreptului. Organizat de rețeaua diplomatică franceză, evenimentul a evidențiat parteneriatul solid dintre Filiera Francofonă Drept a USM, Ambasada Franței în Republica Moldova și România precum și Colegiul Juridic Franco-Român de Studii Europene din București, consolidând cooperarea academică și juridică dintre aceste instituții.

Discuțiile din cadrul evenimentului au avut ca temă centrală „Valorile Uniunii Europene și importanța lor”, subiect ce a fost dezbătut în cadrul a două paneluri. Primul panel a abordat tema „Respectarea și promovarea comună a valorilor consacrate la articolul 2 din Tratatul privind Uniunea Europeană: o condiție pentru aderarea la Uniunea Europeană”, iar al doilea panel a tratat subiectul „Controlul respectării și promovării comune a valorilor Uniunii Europene de către state: Ce sancțiuni pentru statele membre?”.

Experți de renume din domeniul juridic au fost prezenți pentru a contribui la aceste dezbateri. Printre participanți s-au numărat reprezentanți ai unor prestigioase instituții academice din Franța, precum Universitatea Sorbonne și Universitatea Côte d’Azur, dar și din România, prin Colegiul Juridic Franco-Român de Studii Europene din București precum și reprezentanți de marcă din Instituții Europene. Evident, evenimentul a beneficiat și de prezența profesorilor de la Facultatea de Drept a USM.

Evenimentul a fost onorat de prezența invitaților: Veronica MIHAILOV-MORARU, Ministrul Justiției al Republicii Moldova; Excelența Sa, Dominique WAAg, Ambasadoarea Franței în Republica Moldova; Claudia VIȘAN, Responsabila Biroului Național al Agenției Universitare a Francofoniei în Republica Moldova; Elena PACEA, Expert tehnic internațional, Expertise France și Secretar General al Colegiului Juridic Franco-Român de Studii Europene; Simona PAVEL, Magistrat de legătură, Ambasada Franței în România, Moldova, Bulgaria și Ucraina.

Unul dintre aspectele esențiale ale activității a fost implicarea activă a studenților francofoni, care au avut oportunitatea de a interacționa direct cu experți din domeniul juridic, contribuind astfel la dezvoltarea abilităților și cunoștințelor lor în materie de drept european.

Acest eveniment a subliniat importanța consolidării cooperării dintre Filiera Francofonă Drept a USM și instituțiile academice și diplomatice franceze, marcând astfel o nouă etapă în promovarea valorilor europene în cadrul comunității juridice din Republica Moldova.

 

 

 

Published vineri, 4 octombrie 2024

Anunțuri și Comunicate

Cerere de exprimare a interesului servicii de consultanta MD-STATEUNI-481241-CS-CQS

CERERE DE EXPRIMARE A INTERESULUI (Servicii de consultanță – selectarea companiei) Republica Moldova Denumirea subproiectului „Valorificarea parteneriatului consolidat școală-universitate „Cluster educațional” în formarea cadrelor didactice” Nr...

MASA ROTUNDĂ Revoluția Română din Decembrie 1989. Cum analizăm fenomenul și ce lecții învățăm?

Institutul de Istorie al Universității de Stat din Moldova în cooperare cu Memorialul Revoluției din Timișoara și suportul Fundației Hanns Seidel Moldova, organizează Masa rotundă „Revoluția Română din...

Universitatea de Stat din Moldova 2025 © All Rights Reserved