Moldova-Institut Leipzig (MIL) în cooperare cu Universitatea de Stat din Moldova (USM) organizează un workshop în cadrul programului DAAD „Dialogul Est-Vest 2025”.

Grupul țintă îl constituie cadre didactice (de la licee şi universităţi) din Ucraina, Moldova și Georgia. În cadrul proiectului, va fi publicată o culegere de articole pe tema „Memoria vizibilă”. În scrisoarea de motivație, aplicanţii urmează să propună un loc al memoriei (monument, memorial) pe care ei ar dori să-l cerceteze.

Proiectul oferă cadrelor didactice din Republica Moldova, Ucraina și Georgia oportunitatea de a aborda în mod diferențiat culturile actuale ale memoriei și de a reevalua trecutul sovietic, cu scopul de a cunoaște și a înțelege mai bine pozițiile față de istoria recentă. Scopul principal al acestui proiect este de a iniția o abordare critică a simbolurilor sovietice (monumente, denumiri de străzi, imagini, semne memoriale, inscripții etc.).

În cadrul proiectului vor fi discutate, în special în special, următoarele întrebări: Ce se întâmplă cu monumentele și simbolurile erei sovietice în Ucraina, Republica Moldova și Georgia? Care sunt diferențele de interpretare al acestui trecut între cele trei țări? Cum schimbă războiul agresiv pe scară largă al Rusiei împotriva Ucrainei înțelegerea noastră și viziunea noastră asupra istoriei și a memoriei? Ce conflicte apar ca urmare? Cât de importantă este memoria Holocaustului?

Programul include comunicări ale experților, vizite la muzee și excursii tematice ghidate, fiind completate de runde de discuții şi lucru în grupuri mici. Limbile de lucru sunt germana și rusa. Dacă va fi necesar, se va asigura traducerea din germană în rusă și viceversa. Întrebările pot fi adresate și în limba engleză.

Proiectul este finanțat de Serviciul German de Schimb Academic (DAAD) din sursele Ministerului Federal al Afacerilor Externe al Germaniei. În baza acestei finanțări, Moldova-Institut Leipzig va acoperi cheltuielile pentru program, cazare, alimentare, excursii precum și de transport (sosire-plecare). Cheltuielile de călătorie ale participanților vor fi rambursate la sosirea la Chișinău în limita cheltuielilor reale şi la prezentarea biletelor de călătorie (tipărite).

Dosarul complet de aplicare (în limbile posibile: română, ucraineană, rusă, germană, engleză) va conține următoarele acte:

  • CV-ul tabelar complet (maximum 3 pagini);
  • Scrisoare de motivare (1 pagină);
  • Copia diplomei universitare;
  • Informații privind competențele lingvistice.

Expediați dosarul la următoarea adresă de email: moldova@uni-leipzig.de .

Data-limită pentru depunerea actelor la Moldova-Institut Leipzig (MIL): 7 martie 2025.

Mai multe detalii aici.

Published joi, 9 ianuarie 2025

Anunțuri și Comunicate

Programul funeraliilor fostului rector USM, Gheorghe Ciocanu

Sâmbăta, 11 ianuarie, începând cu ora 17.00 și până la ora 23.00, Vă puteți lua rămas bun de la regretatul Gheorghe Ciocanu, la Biserica de pe...

„Logic and AI, a joint WLD event” (SUA, România, Moldova și Ucraina)

Dragi colegi,  Vă invităm să participați la evenimentul „Logic and AI, a joint WLD event” (SUA, România, Moldova și Ucraina), un eveniment organizat marți, 14 ianuarie...

NECROLOG Gheorghe CIOCANU, (1953 – 2025)

Cu regret și tristețe anunțăm plecarea la cele veșnice a lui Gheorghe Ciocanu, rector al Universității de Stat din Moldova în perioada anilor 2007-2020. S-a născut...

Universitatea de Stat din Moldova 2025 © All Rights Reserved