Președintele biroului sindical al Facultății de Litere, USM, Alina Legcobit, membru al Federației Sindicale a Educației și Științei a reprezentat țara noastră la ședința Comitetului Permanent pentru Învățământ Superior și Cercetare al CSEE, desfășurată pe 12-13 martie, la Bruxelles.
La eveniment au participat 32 de membri, reprezentanți ai sindicatelor din educație. În cadrul acestei întâlniri, Jorunn Dahl Norgård, membră a Sindicatului Cercetătorilor din Norvegia a fost aleasă noul președinte pentru mandatul 2025 — 2028. De asemenea, au fost aleși vicepreședinții Alessandro Arienzo, reprezentând FIC CGIL din Italia, și Annette Dolan, din partea TUI, Sindicatul Profesorilor din Irlanda.
Agenda reuniunii a inclus prezentări pe următoarele teme:
- Programul Strategic al CSEE;
- Sprijinirea cercetării fundamentale prin inițiativa «Cercetare și inovație» pentru societăți reziliente ;
- Cadrul viitor de acțiune privind digitalizarea în învățământul superior.
Discuțiile s-au axat pe impactul prevederilor Raportului Draghi și al inițiativei Comisiei Europene „Uniunea Competențelor» asupra sustenabilității carierei academice și a abordării competențelor de bază.
Participanții și-au exprimat în mod repetat preocuparea față de influența negativă a activităților extremei drepte asupra libertății academice și a impactului acestora asupra dezvoltării educației.
A doua zi a reuniunii a inclus prezentarea campaniei «Go Public!», partea referitoare la sectorul învățământului superior și cercetării, susținută de Sonia Grigt, consultant al Internaționalei Educației.
Participanții au avut sesiuni de lucru în grup, unde au schimbat opinii despre preocupările și strategiile sindicale pentru îmbunătățirea condițiilor de muncă ale angajaților din învățământul superior și cercetare din țările lor. Militarea pentru condiții de muncă decente și echitabile și libertatea academică a profesorilor au fost ideile comune care i-au unit pe toți participanții, în pofida existenței unei varietăți mari de probleme și provocări care diferă de la o țară la alta.
Reuniunea s-a încheiat cu aprobarea unei declarații de sprijin pentru colegii sindicaliști din SUA, care se confruntă cu provocări generate de ideologiile de extremă dreaptă.
DECLARAȚIA membrilor Comitetului Permanent pentru Învățământul Superior și Cercetare (HERSC):
În calitate de membri ai Comitetului Permanent pentru Învățământul Superior și Cercetare (HERSC) al CSEE, suntem solidari cu colegii noștri americani din AFT (American Federation of Teachers) și NEA (National Education Association) și studenții lor, în campania lor împotriva doctrinei șocului autoritar introdusă de administrația Trump.
Acest atac de neconceput asupra educației publice este ilustrat în mod dramatic de intenția declarată de a închide Departamentul Federal al Educației și, de asemenea, de reducerile flagrante și fără precedent din finanțarea programelor critice de educație și cercetare publică, asaltul asupra libertății academice și impunerea obedienței anticipative și autocenzurii în instituțiile de învățământ și de cercetare.
Această politică anti-intelectuală a distrugerii necugetate și fără sens este evidentă și din ordinele executive care vizează bunăstarea socială, cercetarea științifică, politicile de protecție a mediului și sănătatea publică, prin reduceri bugetare, concedieri în masă și distrugerea integrității comunicațiilor și a bazelor de date. Aceste acțiuni amenință fundamentele societății democratice.
Suntem profund preocupați de faptul că valoarea științei și a cercetării este negată. Ne opunem cu fermitate oricăror încercări de a înăbuși libertatea academică și îndemnăm administrația SUA să respecte principiile care asigură integritatea și independența instituțiilor de învățământ și de cercetare.
În aceste vremuri de amenințări autoritare la adresa libertății academice, a demnității profesionale și a statutului profesional al cercetătorilor, profesorilor universitari, candidaților la doctorat și studenților din Statele Unite, solicităm instituțiilor politice și academice europene să facă tot posibilul pentru a fi un adăpost sigur pentru cei care au nevoie. Trebuie să le oferim prietenilor noștri americani șansa de a găsi loc și spațiu pentru a-și continua cercetările și studiile. În acest scop, investițiile publice făcute în Învățământul Superior și Cercetare ale guvernelor europene și ale Uniunii Europene sunt esențiale și reprezintă o piatră de temelie pentru pace, democrație și justiție.